Seful DNA: Romania nu va iesi de sub monitorizarea MCV prin eforturi diplomatice

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 07:38
1635 citiri
Seful DNA: Romania nu va iesi de sub monitorizarea MCV prin eforturi diplomatice

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a declarat, luni, ca Romania nu va iesi de sub supravegherea mecanismului de cooperare si verificare pe justitie prin eforturi diplomatice, ci doar dupa indeplinirea criteriilor prevazute in MCV.

"Ce pot sa va spun eu cred ca Romania nu va iesi de sub Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) prin eforturi diplomatice sau asa mai departe. Romania nu va iesi dupa cum declara toti decat in momentul in care vom indeplini aceste criterii. Ei spun ca nu am indeplinit inca aceste criterii", a declarat Daniel Morar, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), la B1 Tv.

Totodata, seful DNA a apreciat ca aplicarea MCV in cazul Romaniei a fost benefica, cel putin pana in prezent, deoarece s-a asigurat un cadru anticoruptie stabil si a preintampinat in anumite limite anumite modificari legislative si a determinat, pe de alta parte, aparitia altora, care ar trebui sa duca la accelerarea judecarii proceselor.

"Categoric ca MCV a avut un rol benefic si are, din punctul meu de vedere, in reformarea justitiei din Romania", a precizat Morar.

Pe de alta parte, referitor la acuzatiile care se aduc DNA, potrivit carora instrumenteaza dosare politice, Morar a precizat ca in peste 90% din dosarele trimise in instanta de procurorii anticoruptie se pronunta solutii de condamnare, ceea ce denota ca aceste dosare nu au fost instrumentate pe criterii politice.

In ceea ce priveste cazul in care este cercetat omul de afaceri Catalin Chelu, suspectat ca i-ar fi oferit mita lui Dan Fatuloiu, fost secretar de stat in MAI, Morar a afirmat ca suma de bani care a fost vehiculata, respectiv de 1 milion de euro, este foarte mare, raportat la cazuistica DNA. "Ce e important aici este ca cel caruia i s-a oferit a procedat corect. Exact cum ii spune legea si a denuntat ", a sustinut procurorul-sef.

Totodata, seful DNA a vorbit si despre cazurile in care dosare trimise in judecata de procurori sunt amanate de instante, fara sa fie date solutii, afirmand ca, din cate stie, CSM s-a sesizat cu privire la anumite cauze, pentru a verifica daca amanarile repetate sunt justificate. Totodata, a precizat seful DNA, faptele din anumite dosare se apropie de prescriptie, insa nu a dorit sa nominalizeze.

Nu orice decizie privind taierea salariilor poate fi analizata de puterea judecatoreasca

Referitor la protestul asociatiilor magistratilor impotriva cererii MJ de cercetare a judecatorilor care au dispus anularea taierilor salariale, Morar a spus ca nu orice decizie privind reducerea salariilor intra in sfera de analiza a puterii judecatoresti.

Intrebat in legatura cu deciziile instantelor privind anularea reducerilor salariale cu 25%, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a declarat ca dezbaterea pe acest subiect a pornit de la solutiile pe care le dau magistratii legate de drepturile salariale ale altor oameni si inclusiv ale lor.

"Din toate aceste discutii se ajunge la concluzia ca magistratii nu aplica legea stabilita de Legislativ ci pur si simplu o creaza, in cazul de fata stabileste daca este legala sau nu o scadere cu 25%. Eu cred ca magistratii nu trebuie sa depaseasca aceasta putere, cred ca nu orice decizie a Legislativului sau a Executivului de a reduce un salariu, de a taia un spor, intra in sfera de analiza a puterii judecatoresti, si cred ca, daca prin lege se stabilesc aceste masuri, atunci este vointa politica a statului si cred ca depaseste nivelul, sfera de analiza a justitiei", a afirmat Morar.

"Eu as nuanta putin discursul magistratilor. Se pleaca de la ideea ca magistratii nu raspund pentru solutiile date. E corect, dar e incomplet. Magistratii raspund pentru solutiile pe care le dau ca urmare a unei fraude, daca sunt prinsi ca iau mita, pentru solutiile pe care le dau cu grava neglijenta sau cu rea credinta. Ca sa stabilim daca avem o astfel de situatie, trebuie sa avem o cercetare, iar aceasta cercetare o face CSM.

Atunci, suntem intr-un cerc vicios si trebuie sa acceptam ideea ca CSM, ca instanta de control, care poate initia actiunea disciplinara, face acest lucru in mod obiectiv. Categoric, mi s-a parut reactia disproportionata", a adaugat Daniel Morar, intrebat daca i s-a parut disproportionata reactia magistratilor fata de solicitarea ministerului. Morar a precizat ca dreptul Ministerului Justitiei (MJ) de a cere cercetarea unor magistrati nu poate fi contestat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sefu DNA, #Daniel Morar, #Romania MCV , #DNA