Interceptari telefonice, marturii de martor, date obtinute in urma unor perchezitii informatice sau domiciliare, documente de la Fisc si acte bancare - toate acestea sunt doar o parte din probele in baza carora Tribunalul Bucuresti a luat decizia de condamnare a miliardarului Ioan Niculae si a sotiei acestuia, Nicoleta Mariana Toncea.
Ioan Niculae a fost condamnat, in noiembrie 2018, la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la evaziune fiscala, instigare la spalare a banilor si cumparare de influenta.
Pedeapsa miliardarului a fost contopita cu o sentinta mai veche, din aprilie 2015, cand afaceristul a primit o condamnare de 2 ani si jumatate de inchisoare in dosarul "Mita pentru PSD".
Pe de o parte, Tribunalul a remarcat faptul ca activitatea infractionala a lui Niculae si a complicilor sai s-ar fi derulat in perioada de precaritate economico-financiara, "cand prin actiuni ilicite elaborate au reusit sa se eschiveze de la plata obligatiilor catre stat".
Pe de alta parte, ca circumstante atenuante, instanta arata ca "Ioan Niculae este patronul grupului Interagro, grup care contribuie la dezvoltarea economiei romanesti, atat prin plata taxelor si impozitelor, dar mai ales prin numarul angajatilor in firmele sale, fapt ce diminueaza numarul persoanelor fara un loc de munca, astfel ca aceasta atitudine a fost avuta in vedere la cuantumul pedepsei aplicate".
Mai multe detalii din motivare la finalul articolului.
Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Bucuresti. Urmatorul termen de judecata este pe 30 mai, potrivit protalului instantelor.
In acelasi dosar, Nicoleta Mariana Niculae, fosta Toncea, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare a banilor.
Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al CJ Braila si fost presedinte al PSD Braila, a fost achitat pentru trafic de influenta. Asta dupa ce in faza de Camera preliminara a procesului au fost anulate mai multe intercepari care au fost obtinute cu ajutorul SRI, in baza unor mandate de siguranta nationala emise de Inalta Curte.
In acelasi dosar, Viorel Barac, director general al Interagro, a primit 3 ani si 6 luni inchisoare pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Instanta a mai dispus ca SC Interagro SA sa plateasca o amenda penala de 150.000 lei, iar SC Libarom Agri SRL o amenda penala de 250.000 lei, in cazul ultimei firme fiind dispusa si dizolvarea judiciara.
Potrivit motivarii Tribunalului Bucuresti, atunci cand au decis condamnarile, judecatorii au avut in vedere:
- Modalitatea concreta de comitere a infractiunilor deduse judecatii, asa cum a fost retinuta, de perioada de timp in care s-a desfasurat activitatea infractionala de aproximativ 1 an de zile;
- Amploarea activitatii infractionale - determinata de suma de bani care a facut obiectul contractului de prestari servicii, suma de bani transferata in societati off-shore, suma de bani promisa in vederea cumpararii de influenta);
- Elaborarea unei scheme evazioniste de o asemenea magnitudine prin care a fost inlesnita eludarea taxelor catre stat de un numar apreciabil de societati comerciale;
- Cuantumul total al prejudiciului creat bugetului statului.
"Tribunalul remarca faptul ca activitatea infractionala a inculpatilor s-a derulat in perioada de precaritate economico-financiara, cand prin actiuni ilicite elaborate au reusit sa se eschiveze de la plata obligatiilor catre stat, reliefand, prin folosirea unor contracte, facturi fiscale si documente aparent legale, insa cu caracter fictiv, precum si din caracterul repetat, respectiv premeditat al faptelor, dar si din perseverenta lor infractionala, sa creeze o stare de pericol pentru valoarea sociala ocrotita, respectiv corecta evidentiere a activitatii comerciale", motiveaza Tribunalul Bucuresti.
Pe de alta parte, magistratii au avut in vedere si modalitatea de comitere a infractiunilor "care este una elaborata", aceasta in conditiile aratate si in conditiile in care statul adopta masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, in scopul diminuarii consecintelor determinate de criza economico-financiara existenta.
"Inculpatii au gasit modalitati concrete de eschivare de la plata corecta a impozitelor si taxelor, dar si din cresterea alarmanta a acestui gen de infractiuni in conditiile socio-economic aratate; aplicarea unei pedepse, este justificata.
Un alt aspect deosebit de important avut in vedere la conturarea faptelor retinute in sarcina inculpatilor il constituie suma substantiala cu care au inselat bugetul consolidat al statului", noteaza judecatorii.
Tribunalul aminteste ca toti cei implicati in acest caz au negat acuzatiile aduse de procurorii DNA.
"In aplicarea pedepselor, Tribunalul a mai avut in vedere faptul ca inculpatul Ioan Niculae este patronul grupului Interagro, grup care contribuie la dezvoltarea economiei romanesti, atat prin plata taxelor si impozitelor, dar mai ales prin numarul angajatilor in firmele sale, fapt ce diminueaza numarul persoanelor fara un loc de munca, astfel ca aceasta atitudine a fost avuta in vedere la cuantumul pedepsei aplicate", arata instanta care sunt circumstantele atenuante.
- Lipsa antecedentelor penale;
- Existenta unui loc de munca care le asigura venituri licite;
- Familii organizate;
- Acoperirea prejudiciului prin compensare.
"Toate acestea sunt apreciate de Tribunal ca fiind conditii ale unei conduite sociale normale in spiritul respectarii valorilor sociale ocrotite de lege si a ordinii de drept care trebuie indeplinite in mod normal, astfel incat le va retine drept circumstante atenuante judiciare cu consecinta reducerii pedepsei sub minimul special", concluzioneaza Tribunalul Bucuresti.
Potrivit motivarii, Ioan Niculae a recunoscut o parte din acuzatii in timpul anchetei de la DNA.
Ajuns in instanta, miliardarul a contestat insa integral acuzatiile. Motivarea sa, potrivit Tribunalului: "declaratia a fost luata sub imperiul unei puternice stari de oboseala, presiune determinata de amenintarea din partea organelor de ancheta ca partenera sa viata, inculpata Toncea (actuala Niculae) Nicoleta va fi arestata, precum si la sfatul avocatului sau ales, care l-a indrumat sa recunoasca infractiunile mai sus amintite, motiv pentru care ulterior a renuntat la serviciile acestuia".
Instanta a pus la indoiala veridicitatea declaratiei date de miliardar in cursul cercetarii judecatoresti. Avocatul l-a reprezentat pentru o perioada si in fata Tribunalului, apoi la DNA, miliardarul a recunoscut doar acuzatiile de evaziune si spalare a banilor, dar nu si cele de cumparare de influenta. Daca ar fi fost presiuni, asa cum spune, de ce nu a recunoscut tot?
"Se observa ca inculpatul Ioan Niculae dispune de mijloacele materiale necesare pentru a corija presupusul abuz al organelor de ancheta, lucru pe care nu l-a facut si nici nu a contestat legalitatea obtinerii acestei probe in procedura de camera preliminara, aspecte care demonteaza apararea sa din cursul cercetarii judecatoresti", conchide instanta.
Instanta a tinut cont si de mai multe interceptari telefonice, realizate in ianuarie 2009, intre Ioan Niculae si afaceristul libanez Said Baaklini, implicat in transferurile de bani, prin firma sa, Libarom Agri.
De altfel, Said Baaklini a confirmat magistratilor existenta intelegerii cu miliardarul, privind externalizarea unor sume de bani si faptul ca aceste transferuri de bani s-au facut in baza unui contract fictiv avand ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.
Said Baaklini: Da!
Ioan Niculae: Said, 25 de miliarde e...?
Said Baaklini: Da, da!
Ioan Niculae: Atata e, da?
Said Baaklini: Atata, da!
Ioan Niculae: Bun. Eu cum...? Ti-a dat transferul, ti-a facut transferul. O pun pe fata sa-ti dea si la cat a schimbat. Ca noi schimbam din euro, da?
Said Baaklini: Ok! Ok!
Ioan Niculae: Ca sa stii tu pe partea ailalta!
Said Baaklini: Ok! Ok!
Ioan Niculae: Inchide-o repede acolo, da?
Said Baaklini: Ok! Ok!
O alta interceptare-cheie a fost coroborata de instanta cu mai multe acte bancare.
Said Baaklini:Alo!
Ioan Niculae: Deci, ti-a platit aia, da? Ai primit ordinul?
Said Baaklini: Ah, n-am ajuns la birou! Sunt, astept sa intru intr-un loc si dupa aia sa ma duc la birou.
Ioan Niculae: Sunt 586.000 de euro echivalent.
Said Baaklini: Ce?
Ioan Niculae: 586.
Said Baaklini: Ok, s-a rezolvat, nu-i problema!
Ioan Niculae: Da. Ramane sa faci astazi...
Said Baaklini: Se rezolva acum.
Ioan Niculae: Bine, bine!
Said Baaklini: Pa, pa!
"Ansamblul probator referitor la infractiunile economice se completeaza si cu declaratiile persoanelor audiate in prezentul dosar de urmarire penala, cu calitati diferite, dar care confirma existenta fictivitatii raporturilor comerciale dintre Intergaro si Libarom si a intelegerii infractionale dintre Ioan Niculae, cu sprijinul angajatilor sai, si Said Baaklini", concluzioneaza instanta.