Ziare.com

Sentinta in cazul miliardarului Ioan Niculae, de 3 ani si 6 luni de inchisoare, a fost influentata si de numarul de angajati din firmele sale

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Duminica, 05 Mai 2019, ora 22:47

   

Sentinta in cazul miliardarului Ioan Niculae, de 3 ani si 6 luni de inchisoare, a fost influentata si de numarul de angajati din firmele sale
Interceptari telefonice, marturii de martor, date obtinute in urma unor perchezitii informatice sau domiciliare, documente de la Fisc si acte bancare - toate acestea sunt doar o parte din probele in baza carora Tribunalul Bucuresti a luat decizia de condamnare a miliardarului Ioan Niculae si a sotiei acestuia, Nicoleta Mariana Toncea.

Ioan Niculae a fost condamnat, in noiembrie 2018, la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la evaziune fiscala, instigare la spalare a banilor si cumparare de influenta.

Pedeapsa miliardarului a fost contopita cu o sentinta mai veche, din aprilie 2015, cand afaceristul a primit o condamnare de 2 ani si jumatate de inchisoare in dosarul "Mita pentru PSD".

Pe de o parte, Tribunalul a remarcat faptul ca activitatea infractionala a lui Niculae si a complicilor sai s-ar fi derulat in perioada de precaritate economico-financiara, "cand prin actiuni ilicite elaborate au reusit sa se eschiveze de la plata obligatiilor catre stat".

Pe de alta parte, ca circumstante atenuante, instanta arata ca "Ioan Niculae este patronul grupului Interagro, grup care contribuie la dezvoltarea economiei romanesti, atat prin plata taxelor si impozitelor, dar mai ales prin numarul angajatilor in firmele sale, fapt ce diminueaza numarul persoanelor fara un loc de munca, astfel ca aceasta atitudine a fost avuta in vedere la cuantumul pedepsei aplicate".

Mai multe detalii din motivare la finalul articolului.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Bucuresti. Urmatorul termen de judecata este pe 30 mai, potrivit protalului instantelor.

Sotia lui Niculae, condamnare cu suspendareIn acelasi dosar, Nicoleta Mariana Niculae, fosta Toncea, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare a banilor.

Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al CJ Braila si fost presedinte al PSD Braila, a fost achitat pentru trafic de influenta. Asta dupa ce in faza de Camera preliminara a procesului au fost anulate mai multe intercepari care au fost obtinute cu ajutorul SRI, in baza unor mandate de siguranta nationala emise de Inalta Curte.

In acelasi dosar, Viorel Barac, director general al Interagro, a primit 3 ani si 6 luni inchisoare pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Instanta a mai dispus ca SC Interagro SA sa plateasca o amenda penala de 150.000 lei, iar SC Libarom Agri SRL o amenda penala de 250.000 lei, in cazul ultimei firme fiind dispusa si dizolvarea judiciara.

Motivarea sentinteiPotrivit motivarii Tribunalului Bucuresti, atunci cand au decis condamnarile, judecatorii au avut in vedere:

- Modalitatea concreta de comitere a infractiunilor deduse judecatii, asa cum a fost retinuta, de perioada de timp in care s-a desfasurat activitatea infractionala de aproximativ 1 an de zile;

- Amploarea activitatii infractionale - determinata de suma de bani care a facut obiectul contractului de prestari servicii, suma de bani transferata in societati off-shore, suma de bani promisa in vederea cumpararii de influenta);

- Elaborarea unei scheme evazioniste de o asemenea magnitudine prin care a fost inlesnita eludarea taxelor catre stat de un numar apreciabil de societati comerciale;

- Cuantumul total al prejudiciului creat bugetului statului.

"Tribunalul remarca faptul ca activitatea infractionala a inculpatilor s-a derulat in perioada de precaritate economico-financiara, cand prin actiuni ilicite elaborate au reusit sa se eschiveze de la plata obligatiilor catre stat, reliefand, prin folosirea unor contracte, facturi fiscale si documente aparent legale, insa cu caracter fictiv, precum si din caracterul repetat, respectiv premeditat al faptelor, dar si din perseverenta lor infractionala, sa creeze o stare de pericol pentru valoarea sociala ocrotita, respectiv corecta evidentiere a activitatii comerciale", motiveaza Tribunalul Bucuresti.

Pe de alta parte, magistratii au avut in vedere si modalitatea de comitere a infractiunilor "care este una elaborata", aceasta in conditiile aratate si in conditiile in care statul adopta masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, in scopul diminuarii consecintelor determinate de criza economico-financiara existenta.

"S-au eschivat de la plata taxelor""Inculpatii au gasit modalitati concrete de eschivare de la plata corecta a impozitelor si taxelor, dar si din cresterea alarmanta a acestui gen de infractiuni in conditiile socio-economic aratate; aplicarea unei pedepse, este justificata.

Un alt aspect deosebit de important avut in vedere la conturarea faptelor retinute in sarcina inculpatilor il constituie suma substantiala cu care au inselat bugetul consolidat al statului", noteaza judecatorii.

Tribunalul aminteste ca toti cei implicati in acest caz au negat acuzatiile aduse de procurorii DNA.

"In aplicarea pedepselor, Tribunalul a mai avut in vedere faptul ca inculpatul Ioan Niculae este patronul grupului Interagro, grup care contribuie la dezvoltarea economiei romanesti, atat prin plata taxelor si impozitelor, dar mai ales prin numarul angajatilor in firmele sale, fapt ce diminueaza numarul persoanelor fara un loc de munca, astfel ca aceasta atitudine a fost avuta in vedere la cuantumul pedepsei aplicate", arata instanta care sunt circumstantele atenuante.

Alte circumstante atenuante:- Lipsa antecedentelor penale;

- Existenta unui loc de munca care le asigura venituri licite;

- Familii organizate;

- Acoperirea prejudiciului prin compensare.

"Toate acestea sunt apreciate de Tribunal ca fiind conditii ale unei conduite sociale normale in spiritul respectarii valorilor sociale ocrotite de lege si a ordinii de drept care trebuie indeplinite in mod normal, astfel incat le va retine drept circumstante atenuante judiciare cu consecinta reducerii pedepsei sub minimul special", concluzioneaza Tribunalul Bucuresti.

Niculae, hocus-pocus cu declaratiil

e

Potrivit motivarii, Ioan Niculae a recunoscut o parte din acuzatii in timpul anchetei de la DNA.

Ajuns in instanta, miliardarul a contestat insa integral acuzatiile. Motivarea sa, potrivit Tribunalului: "declaratia a fost luata sub imperiul unei puternice stari de oboseala, presiune determinata de amenintarea din partea organelor de ancheta ca partenera sa viata, inculpata Toncea (actuala Niculae) Nicoleta va fi arestata, precum si la sfatul avocatului sau ales, care l-a indrumat sa recunoasca infractiunile mai sus amintite, motiv pentru care ulterior a renuntat la serviciile acestuia".

Instanta a pus la indoiala veridicitatea declaratiei date de miliardar in cursul cercetarii judecatoresti. Avocatul l-a reprezentat pentru o perioada si in fata Tribunalului, apoi la DNA, miliardarul a recunoscut doar acuzatiile de evaziune si spalare a banilor, dar nu si cele de cumparare de influenta. Daca ar fi fost presiuni, asa cum spune, de ce nu a recunoscut tot?

"Se observa ca inculpatul Ioan Niculae dispune de mijloacele materiale necesare pentru a corija presupusul abuz al organelor de ancheta, lucru pe care nu l-a facut si nici nu a contestat legalitatea obtinerii acestei probe in procedura de camera preliminara, aspecte care demonteaza apararea sa din cursul cercetarii judecatoresti", conchide instanta.

InterceptarileInstanta a tinut cont si de mai multe interceptari telefonice, realizate in ianuarie 2009, intre Ioan Niculae si afaceristul libanez Said Baaklini, implicat in transferurile de bani, prin firma sa, Libarom Agri.

De altfel, Said Baaklini a confirmat magistratilor existenta intelegerii cu miliardarul, privind externalizarea unor sume de bani si faptul ca aceste transferuri de bani s-au facut in baza unui contract fictiv avand ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

Said Baaklini: Da!
Ioan Niculae: Said, 25 de miliarde e...?
Said Baaklini: Da, da!
Ioan Niculae: Atata e, da?
Said Baaklini: Atata, da!
Ioan Niculae: Bun. Eu cum...? Ti-a dat transferul, ti-a facut transferul. O pun pe fata sa-ti dea si la cat a schimbat. Ca noi schimbam din euro, da?
Said Baaklini: Ok! Ok!
Ioan Niculae: Ca sa stii tu pe partea ailalta!
Said Baaklini: Ok! Ok!
Ioan Niculae: Inchide-o repede acolo, da?
Said Baaklini: Ok! Ok!

O alta interceptare-cheie a fost coroborata de instanta cu mai multe acte bancare.

Said Baaklini:Alo!
Ioan Niculae: Deci, ti-a platit aia, da? Ai primit ordinul?
Said Baaklini: Ah, n-am ajuns la birou! Sunt, astept sa intru intr-un loc si dupa aia sa ma duc la birou.
Ioan Niculae: Sunt 586.000 de euro echivalent.
Said Baaklini: Ce?
Ioan Niculae: 586.
Said Baaklini: Ok, s-a rezolvat, nu-i problema!
Ioan Niculae: Da. Ramane sa faci astazi...
Said Baaklini: Se rezolva acum.
Ioan Niculae: Bine, bine!
Said Baaklini: Pa, pa!

"Ansamblul probator referitor la infractiunile economice se completeaza si cu declaratiile persoanelor audiate in prezentul dosar de urmarire penala, cu calitati diferite, dar care confirma existenta fictivitatii raporturilor comerciale dintre Intergaro si Libarom si a intelegerii infractionale dintre Ioan Niculae, cu sprijinul angajatilor sai, si Said Baaklini", concluzioneaza instanta.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 55860 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

MERITA Citit: veritabil 'x-ray' al crimelor lui Niculae -MAFIA-style

Pentru toti cei care vor sa stie si sa inteleaga cum s-au 'derulat' crimele lui Ioan Niculae (crime care includ Mai Mult decat 'simpla' coruptie...) - cititi aici ADEVARUL relatat de "un om de poveste" in 'episoade' numerotate de la '1' la '11 e':
http://www.turnucustiri.ro/comentariul-zilei/10111-comentariul-zilei-din-ce-traieste-ioan-niculae

Paralelele dintre crimele lui Ioan Niculae si crimele lui Liviu Dragnea si ale acolitilor sai sunt de neignorat si de netagaduit.

 

Toarasi, hai domne ce dreagu, lasati omu in pace, ca na loat nimica

dela dumneavoastra, a loat dela stat, care statu are da unde, ca daia ie stat.
Si al doilea, domne, toarasii judecatorii astia, dansii are dreptate casal ierte da pedeapsa, finca daca toate fabricile alea da falimet, atuncea cine plateste somaju la toti oamenii aia?
STATU.
Pai si atuncea, decat sa iasa statu in pierdere, toarasii judecatori ii iarta pa toti toarasii astia ciorditori, iar noi astelanti care stam si ne uitam la ce face iei, noi, ramanem si noi pa pozitiv, adica ca numai platim penalizari.

TRAIASCA LUPTA IMPOTRIVA COMBATERII CORUPTIEI!

p.s. "In aplicarea pedepselor, Tribunalul a mai avut in vedere faptul ca inculpatul Ioan Niculae este patronul grupului Interagro, grup care contribuie la dezvoltarea economiei romanesti, atat prin plata taxelor si impozitelor, dar mai ales prin numarul angajatilor in firmele sale, fapt ce diminueaza numarul persoanelor fara un loc de munca, astfel ca aceasta atitudine a fost avuta in vedere la cuantumul pedepsei aplicate", arata instanta care sunt circumstantele atenuante.

 

Orice absenta de la vot , este un vot pentru borfasii lui Dragnea.

.

 

acesta este unul dintre afaceristii romani

care, impiedica multinationalele sa se desfasoare si pe care, cu ajutorul dna l-au matrasit. asa cum a facut dna si cu vantu, voiculescu, adamescu, etc. condus de kovesi.

ai bagat

de seama ca jumatate dintre cei enumerati sunt fosti securisti si restul bisnitari ordinari (simpli)?

"Ioan Niculae. Viol musamalizat . . ."

"Ioan Niculae. Viol musamalizat de Politia Zimnicea. Fatana, locatia unde se puneau la cale furturile puscariasului.

Multe persoane se intreaba cum a putut sa treaca peste ochiul vigilent al statului. Simplu, cu ajutorul banilor, sex cu prostituate urmat de santaj.

Putina lume stie ca in urma cu doar cativa ani la politia din Zimnicea a fost depusa o plangere penala impotriva lui Ioan Niculae pentru sechestrare de persoana si viol. Normal ca banul si relatiile si-au spus cuvantul iar dosarul tinut ascuns multe luni a fost spalat cum se spune si s-a dat un N.U.P. de toata frumusetea.

Pe scurt o tanara dintr-o comuna apropiata de orasul Zimnicea sa zicem Bragadirul, a fost racolata posibil in barul unui consilier local al PSD sa zicem ca il cheama Robert impreuna cu deja cunoscutul David Cristian. Dupa cum se vorbeste prin oras ei sunt cei care ii furnizau tinere puscariasului cand avea nevoie.

Aceasta tanara impreuna cu cu alte tinere chiar foarte tinere au mers la una din locatiile de lux ale puscariasului undeva departe de lumea cu multi ochi.

[...]

La Fatana se desfasoarau partide de vanatoare deosebite intr-un lux exorbitant unde erau invitati ministri, secretari de stat, senatori si deputati, de regula oameni cu mari functii care pot sa treaca peste lege si sa il ajute in afacerile murdare.

[...]"

http://www.turnucustiri.ro/stiri-locale/10154-un-om-de-poveste-ioan-niculae-viol-musamalizat-de-politia-zimnicea-fatana-locatia-unde-se-puneau-la-cale-furturile-puscariasului

 

"Ioan Niculae. Evaziunea fiscala, principalul obiect de activitate-"

"Ioan Niculae. Evaziunea fiscala, principalul obiect de activitate in afacerile puscariasului. Saci de bani ascunsi in casele apropiatilor.

Faptul ca in scurt timp Niculae a facut saci cu bani din evaziunea cu alcool de la societatea ALCOZIM - o distilarie de mana a 2-a momentan sigilata de autoritati - i-a oferit rampa de lansare pentru adevarata afacere cu alcool.

Este adevarat ca toata lumea doreste sa aibe un trai mai indestulat sau o situatie buna, dar ca sa te imbogatesti peste noapte trebuie sa ai si calitati: avar, tepar, neam prost, prost crescut, nesimtit si enumerarea poate continua cu calitatile negative dar nu este spatiu.

[...]

Societatea Bio Fuel Energy are ca obiect de activitate producerea de bio-etanol obtinut din procesarea porumbului. Denumirea produsului in termeni chimici poate induce in eroare un novice, dar nu si in denumirea populara de alcool. Concentratia lui fiind chiar de 99% inchipuitiva la o productie de 80 000 to/ an cam ce bani negri genereaza.

De la acest BIF pe langa produsul principal (alcool) se mai comercializeaza DDGS - un fel de malai cu concentratie mare in proteine pentru hrana animala si vestitul ulei din germeni de porumb.

Acest BIF a adus in ultimii ani prin evaziune fiscala saci cu bani ce au fost depozitati pana la transferul in strainatate in casa unor familii, voi preciza acum doar doua. Prima familie este compusa din doi angajati ai grupului InterAgro, Cristina David, pe post de directoare la hotelul din Zimnicea si Cristian David, director care a falimentat SC Intergaz. O alta locatie pe unde inca mai umbla bani negri ai lui Niculae este casa lui Danut Patrascu, unul dintre finii de mare incredere ai Nicoletei Toncea.

[...]"

 

Link-ul articolului pentru citatele de mai sus . . .

http://www.turnucustiri.ro/stiri-locale/10150-bomba-un-om-de-poveste-ioan-niculae-episodul-3-evaziunea-fiscala-principalul-obiect-de-activitate-in-afacerile-puscariasului-saci-de-bani-ascunsi-in-casele-apropiatilor

 

Dosarul Ioan Niculae - Liviu Dragnea - Alina Bica

"Unde a ajuns dosarul in care Niculae era acuzat că a mituit-o pe Bica prin Dragnea! Procurorul e din Tulcea, locul unde-și ține PSD reuniunile de taină!

Dosarul in care omul de afaceri Ioan Niculae era acuzat că i-ar fi dat mită 3,5 milioane de euro fostei sefe DIICOT, Alina Bica, prin intermediul lui Liviu Dragnea, ca să inchidă sau să tergiverseze dosarul Romgaz, a fost lăsat nesolutionat de DNA si, intre timp, a fost declinat la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) din cadrul Parchetului general, fiind de competenta acestui parchet să ancheteze magistrati, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

[...]"

https://www.comisarul.ro/articol/exploziv!-unde-a-ajuns-dosarul-in-care-niculae-era_994446.html

 

"Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva"

O sa-l scape si pe asta, mafia...lucreaza. De ce nu i se confisca toata averea lui si a Nicoletei ? Ioan trebuie lasat numai in tricou si chiloti!

 

Dom'ne, dupe cum zice impricinatu',

ie total nevinovat si doar hoardele de pricorori plătiti de Soros si de alti dujmani ai boborului l-a silit să recunoască ce n-a făcut. Adecă să lovească in imaginea neprihănită a tutulor pesedeilor
Free niculae!

 

Nici usturoi nu a mancat, nici gura nu i miroase!

S-a facut mare om de afaceri prin diverse injinerii financiare si a distrus tot pe pe ce a pus mana. Un excroc!

 

Draga...te rog mult fii mai obiectiva....Escroc

...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor