Stenograme in dosarul lui Cancescu: Vrei sa stii pentru ce putem sa fim acuzati, ba? Asta mi-e teama

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 18:45
7010 citiri
Stenograme in dosarul lui Cancescu: Vrei sa stii pentru ce putem sa fim acuzati, ba? Asta mi-e teama

Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, se astepta sa fie cercetat penal pentru ca a aprobat plata unor lucrari neefectuate, dar sustinea ca ar putea fi acuzat cel mult de neglijenta in serviciu, potrivit stenogramelor interceptarilor efectuate in dosarul in care este cercetat de DNA pentru fapte de coruptie.

Pozitia sa reiese dintr-o discutie purtata in data de 14 august 2014 cu vicepresedintele CJ Brasov, Mihai Pascu, la randul sau urmarit penal de procurorii anticoruptie in acelasi dosar:

Cancescu: Ce, tu te simti... In ceea ce se intampla acum cu DNA-u', simti sa avem noi cea mai mica vina?

Pascu: Nu.

Cancescu: Te intreb. Niciuna. Niciuna. (ridica glasul)

Pascu: Este, este de...

Cancescu: Faptul ca am platit pe lucrari nefacute...

Pascu: Este o dezorganizare si niste oameni de c... care au profitat...

Cancescu: Pai? Vrei sa stii pentru ce putem sa fim acuzati?

Pascu: Ca nu...

Cancescu: Pentru neglijenta in serviciu, ba...

Pascu: Da.

Cancescu: Neglijenta in serviciu si aici putem fi acuzati. Asta mi-e mie teama ca...

Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, retinut de DNA

In timpul aceleiasi discutii, Cancescu s-a plans de faptul ca unii subalterni refuzau sa execute anumite actiuni, prin care sa-l ajute sa-si acopere activitatea infractionala:

Cancescu: Si eu vreau acolo sa actionam cum nu se poate mai corect, sa stii. Adica am pus-o si pe Dumbraveanu. Tu stii ca se certa cu Ispas la mine? Le-am zis, ba, va sanctionez pe amandoi!

Pascu: Da' eram acolo.

Cancescu: Nu vroia sa faca, nu vroia sa faca...

Pascu: Dispozitie.

Cancescu: Dispozitie. Ba, femeia asta e tampita rau! Ce insemna... Hai ca pricep ca alte chestii nu face, da' o dispozitie ce responsabilitate juridica inseamna, ma? Pentru ea? Si si acolo sa stii ca noi va trebui s-o urmarim pas cu pas.

De ce-l vrea DNA pe Cancescu la inchisoare: Mita ascunsa in reclame TV

O alta interceptare ambientala a unei discutii dintre cei doi releva, potrivit procurorilor DNA, faptul ca Aristotel Cancescu nu a dispus nicio masura manageriala pentru a recupera prejudiciul cauzat CJ Brasov "prin plata unor sume exorbitante firmelor pentru lucrari neefectuate", dar si faptul ca "era mai preocupat cum sa mascheze aceste nelegalitati":

Pascu: Da, ia spuneti, ati vorbit aseara?

Cancescu: Da, ma.

Pascu: Si cum e? Ca eu am blocat raportul procedurii deocamdata...

Cancescu: Mai lasa-l pana saptamana viitoare.

Pascu: Stii de ce? Pentru ca... Fii atent! Deci... sa vada cine e in comisie, daca...

Cancescu: Hai, lasa-l sa vorbim, eu vreau sa-l fac sa plateasca. Si stii ce facem, maine propun in sedinta sa platim la Fagaras 8 miliarde, ca avem datorie la Fagaras la el vreo 30.

Pascu: Da' tre' sa-l convingeti pe Dumbravean sa fie de acord cu... stiti, ca ea zice ca suntem in afara contractului ca termen, deci acolo sa gasim....

Cancescu: Ce sa-l conving, ma pe asta? Vreau sa-i cer sa-si dea demisia.

Pascu: Sau Claudia, daca nu, p... calului ca si ea e....

Cancescu: Da stai putin, da alea-s lucrari facute, bai, indiferent ce, is lucrari facute si-s cu acceptul nostru, nu?

Pascu: Asta tre' sa vorbiti, ca sa fie de acord cu prelungire de contract. Bun, si atunci asta-l tin pana saptamana viitoare?

Cancescu: Tine-l da, pana saptamana viitoare.

Pascu: Da, ok!

Perchezitii DNA de amploare la CJ Brasov. Aristotel Cancescu, vizat de procurori - surse (Video)

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis pe, 7 octombrie, ca presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, sa fie cercetat in stare de libertate, sub control judiciar, intr-un dosar in care este acuzat de DNA pentru fapte de coruptie.

Procurorii DNA au sustinut ca au fost platite abuziv sume uriase de bani de CJ Brasov societatii Gotic SA, reprezentata prin directorul general Ion Dinita la vremea incheierii contractului, in prezent deputat, inregistrandu-se majorari si cu 1.046% de fata de valoarea initiala a lucrarilor.

DNA precizeaza ca prejudiciul total cauzat bugetului CJ Brasov prin achitarea in mod nelegal, "din dispozitia abuziva a lui Aristotel Cancescu", a unor sume aferente lucrarilor executate de SC Gotic ca urmare a derularii contractelor este de aproximativ 33 milioane lei, cu TVA, echivalentul a aproape 7,7 milioane euro.

Citește și:
PSD și PNL cresc iar în intenția de vot, în timp ce USR și AUR se află în scădere. Ce spun românii despre șansele României de a intra în Schengen SONDAJ
PSD și PNL cresc iar în intenția de vot, în timp ce USR și AUR se află în scădere. Ce spun românii despre șansele României de a intra în Schengen SONDAJ
PSD rămâne în continuare pe prima poziție a intenției de vot cu 34%, în creștere față de luna anterioară, conform unui sondaj CURS. O creștere se observă și la PNL, în timp ce USR și...
PSD îi cere demisia lui Nicolae Bădălău de la Curtea de Conturi, după ce fostul baron a fost reținut de DNA într-un dosar de dare de mită şi trafic de influenţă
PSD îi cere demisia lui Nicolae Bădălău de la Curtea de Conturi, după ce fostul baron a fost reținut de DNA într-un dosar de dare de mită şi trafic de influenţă
PSD i-a solicitat luni, 28 noiembrie, vicepreşedintelui Curţii de Conturi Niculae Bădălău să îşi depună demisia pentru încetarea mandatului, în urma reţinerii sale de către DNA....