Toader a respins toti candidatii la sefia DNA, procedura va fi reluata

Vineri, 27 Iulie 2018, ora 12:07
24330 citiri
Toader a respins toti candidatii la sefia DNA, procedura va fi reluata
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Tudorel Toader, ministrul Justitiei, a anuntat vineri ca va fi reluat concursul pentru sefia DNA pentru ca niciunul dintre candidati nu l-a convins.

Anuntul a fost facut printr-un comunicat de presa postat pe site-ul Ministerului Justitiei.

"In cadrul procesului de selectie s-a apreciat ca niciunul dintre candidati nu indeplineste cerintele necesare desemnarii pentru numirea in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie. In cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiza a situatiei actuale care sa permita, ulterior, un proces obiectiv si transparent de evaluare a performantelor manageriale.

In urma desfasurarii procedurii de selectie, va aducem la cunostinta faptul ca nu se va face o propunere de numire in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie dintre candidatii participanti, procedura urmand a fi reluata", se arata in comunicatul postat pe site-ul MJ.

Vezi aici cele patru proiecte ale candidatilor:

Cei patru candidati inscrisi in cursa - Florentina Mirica - procuror-sef serviciu la Sectia de combatere a coruptiei din cadrul DNA, Cristian Lazar - procuror sef adjunct la Sectia urmarire penala din cadrul Parchetului General, Marius Iacob - procuror sef adjunct al DNA si Elena Grecu - procuror sef serviciu in structura centrala a DNA - au sustinut joi interviul la sediul Ministerului Justitiei.

Toader a declarat, vineri dimineata, ca spera ca pana la ora 12:00 sa fie finalizata procedura de selectie pentru conducerea DNA si sa fie anuntate rezultatele.

"La ora 12:00, sper sa finalizam procedura si sa va putem anunta rezultatele", a declarat Toader, la sediul Ministerul Justitiei.

Intrebat despre modul in care s-au desfasurat interviurile, ministrul Justitiei a spus ca acestea au decurs potrivit procedurii, iar "despre rezultate si impresii" va putea vorbi numai dupa finalizarea procedurii.

De asemenea, acesta a reiterat ideea ca e posibil ca unul dintre cei patru candidati sa fie numit procuror-sef, asa cum este posibil ca niciunul sa nu fie.

"In mod firesc regulamentar, exista aceasta posibilitate, pe care eu am enuntat-o si, daca vreti, o repet. Da, este posibil sa desemnam un candidat, dupa cum este posibil, da, sa nu desemnam niciun candidat. Nu inseamna optiunea mea, ci cele doua posibilitati", a mai afirmat Tudorel Toader.

Vezi aici ce declaratii au facut joi cei 4 candidati si cum au decurs interviurile: Cei patru candidati la sefia DNA au sustinut interviurile in fata ministrului Toader: Decizia va fi anuntata vineri

In cadrul interviului, fiecarui candidat i s-a alocat aproximativ o ora si jumatate - 30 de minute pentru sustinerea proiectului de management si o ora pentru a raspunde la intrebari.

Functia de procuror sef al DNA a devenit vacanta dupa ce Laura Codruta Kovesi a fost revocata din aceasta calitate printr-un decret emis pe 9 iulie de presedintele Klaus Iohannis, care a pus in aplicare o decizie a Curtii Constitutionale.

Citeste si Vulnerabilitatile procedurii de alegere a noului sef al DNA si ce se va intampla dupa - Interviu

Ce urmeaza

Urmeaza ca ministrul Toader sa anunte reluarea procedurii si noul calendar, intre timp Directia Nationala Anticoruptie fiind condusa de procurorul Anca Jurma, care a preluat in 9 iulie interimatul pentru 6 luni.

Ministerul va publica pe site data pana la care se pot depune noile candidaturi, zilele in care pretendentii vor fi audiati in comisia special infiintata de Toader si data la care va fi anuntat numele celui ales, daca vreunul dintre noii inscrisi va corespunde cerintelor, in caz contrar procedura urmand sa fie reluata din nou.

Daca va exista, propunerea respectiva va ajunge la CSM, care trebuie sa dea un aviz, consultativ, dar obligatoriu. Ulterior, nominalizarea va ajunge si pe masa presedintelui Iohannis, care poate semna decretul de numire in functie a procurorului sef al DNA sau poate respinge motivat propunerea ministrului.

Citeste si Vulnerabilitatile procedurii de alegere a noului sef al DNA si ce se va intampla dupa - Interviu

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#procuror sef DNA anunt, #Tudorel Toader sef DNA , #DNA
Comentarii