Toader anunta azi pe cine propune la sefia DNA

Joi, 06 Septembrie 2018, ora 08:15
1928 citiri
Toader anunta azi pe cine propune la sefia DNA
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ar urma sa anunte joi propunerea sa pentru postul de procuror-sef al DNA, pentru care au existat sase candidati.

In contextul in care in spatiul public au aparut informatii potrivit carora i-ar transmite presedintelui Klaus Iohannis numele persoanei pe care urmeaza sa o desemneze pentru functia de procuror sef al DNA, inainte de momentul oficial al anuntului, in cadrul consultarilor care ar urma sa aiba loc joi, Cotroceni, ministrul Tudorel Toader a precizat miercuri seara ca nu va discuta cu presedintele Klaus Iohannis si despre persoana pe care o va propune si ca anuntul va fi facut la ora 13:00.

Interviurile sustinute de cei sase candidati pentru postul de procuror-sef al DNA s-au desfasurat luni si marti la Ministerul Justitiei, in fiecare zi fiind programati cate concurenti.

Cine sunt cei 6 candidati

Luni, au sustinut interviul cu Tudorel Toader primii trei candidati declarati admisi - Sorin Armeanu, Andrei Bodean si Adina Florea, iar marti au fost programati procurorii Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea si Paula Tanase.

Adina Florea este procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta. Timp de mai multi ani, Adina Florea a condus Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, ulterior ocupand si functia de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta.

Sorin Armeanu este prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui.

Gabriela Scutea este fost procuror general adjunct al Romaniei si fost secretar de stat in Ministerul Justitiei.

Procurorul Gabriela Scutea de la Parchetul Curtii de Apel Brasov a fost secretar de stat la Ministerul Justitiei (ianuarie 2016), anterior fiind Inalt reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana pe aspectele referitoare la indeplinirea conditionalitatilor stabilite in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar si lupta anticoruptie.

In perioada mai - august 2013 a fost consilier al procurorului general la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Intre noiembrie 2006 - mai 2013 a fost adjunct al procurorului general Laura Codruta Kovesi la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, responsabil pentru activitatea Sectiei judiciare, activitatea de resurse umane si documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finantare externa, precum si audit . Anterior, a fost procuror la Brasov.

Andrei Bodean are 38 de ani si este procuror la Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta.

El a instrumentat mai multe dosare vizandu-l pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu. De altfel, dosarul in care Constantinescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciul in cazul Centrului Militar Zonal a fost instrumentat de Andrei Bodean.

Paula Tanase are 47 de ani si este procuror la Parchetul Curtii de Apel Galati, iar anterior, incepand cu 2009, ea a lucrat la Parchetul de pe langa Tribunalul Galati.

In perioada 2007-2009, Paula Tanase a fost procuror al Sectiei judiciar-penale din cadrul aceleiasi instante, iar in perioada 2006 - 2007, procuror la Sectia Urmarire penala la aceeasi instanta. Ea a intrat in magistratura in 1996, ca procuror stagiar la Parchetu Judecatoriei Galati, dupa ce a absolvit Facultatea de Drept din Iasi, cu media 9.46. Paula Tanase scria despre ea, in anul 2012, ca desi au existat perioade in care a instrumentat si o mie de dosare pe an, avea "stoc zero de la o saptamana la alta" si nu a avut "nicio restituire sau achitare in solutiile de trimitere in judecata dispuse".

Ea a candidat si in 2012 pentru conducerea DNA.

Nicolae Lupulescu are gradul de general-maior si este procuror la Sectia Parchetelor Militare din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. El a fost detasat la Ministerul Apararii Nationale, in martie 2016, pentru o perioada de trei ani, prin Hotararea CSM nr. 148/ 2016. Lupulescu a candidat, in martie 2015, pentru functia de procuror-sef al DIICOT, alaturi de Ioana Albani, Daniel Horodniceanu, Giorgiana Hosu, Adrian Gluga si Catalin Borcoman.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spunea ca ii cunoaste pe unii dintre candidatii inscrisi in concursul pentru ocuparea functiei de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca le cunoaste "evolutiile profesoinale", dar si "atitudinile etice, morale".

Propunerea/propunerile ministrului justitiei va fi/vor fi inaintate Consiliului Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori, in vederea obtinerii avizului acestei institutii. Ulterior obtinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justitiei inainteaza propunerea presedintelui, in vederea numirii in functia de conducere.

Prima selectie pentru postul de procuror-sef al DNA a inceput in 9 iulie, imediat dupa anuntul privind semnarea decretului de catre presedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din functie a Laurei Codruta Kovesi.

Cei patru candidati pentru postul de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie au fost Florentina Mirica, procurorul sef al Serviciului combatere a coruptiei in justitie din DNA, procurorul sef adjunct al DNA Marius Iacob, procurorul sef al Sectiei judiciare penale din DNA Elena Grecu si Cristian Lazar, adjunctul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Toader anunta propunere sef DNA , #DNA