Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un fost secretar de stat, condamnare definitiva pentru coruptie. A fost dat exemplu de Kovesi

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 16:44
11978 citiri
Un fost secretar de stat, condamnare definitiva pentru coruptie. A fost dat exemplu de Kovesi
Foto: Arhiva Digi24 TV

Fostul secretar de stat din Ministerul Sanatatii, Alin Tucmeanu, a fost condamnat definitiv la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mita.

Decizia a fost data de Curtea de Apel Bucuresti. Initial, Alin Tucmeanu fusese achitat de Tribunalul Bucuresti, dar procurorii au contestat decizia. Este vorba de un caz privind interventii pentru un contract de achizitie de aparatura medicala pentru un spital, in valoare de peste 2,2 milioane de lei.

Curtea de Apel Bucuresti i-a mai impus lui Tucmeanu ca pe perioada unui termen de supraveghere de 4 ani sa se supuna mai multor masuri:

a) Sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Bucuresti, la datele stabilite de aceasta institutie;

b) Sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;

c) Sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;

d) Sa comunice schimbarea locului de munca;

e) Sa comunice informatii si documente de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta.

"In baza art.93 alin.2 lit. b C.pen., pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului sa frecventeze un program de reintegrare sociala", se arata in minuta instantei.

Judecatorii i-au mai impus lui Alin Tucmeanu obligatia de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul Administratiei Domeniului Public Sector 2 sau al Fundatiei pentru Promovarea Sanctiunilor Comunitare, conform deciziei consilierului de probatiune, pe o perioada de 100 de zile.

Cazul lui Alin Tucmeanu a explodat in 2015, atunci cand ocupa functia de secretar de stat. Imediat dupa inceperea anchetei, secretarul de stat a fost eliberat din functie.

Dat exemplu de Kovesi

La cateva luni de la arestare, Laura Codruta Kovesi a dat exemplul lui Tucmeanu care a continuat sa ia mita, desi asistase la prinderea unui coleg in flagrant delict si deci stia ca procurorii anticoruptie sunt atenti la practicile din minister.

"Cu toate ca in fiecare an au fost persoane anchetate, persoane arestate, persoane condamnate pentru acest gen de infractiuni, cu toate acestea, continua sa se comita infractiuni.

Este extrem de dificil de explicat, spre exemplu, intr-un dosar in care a fost anchetat un secretar de stat, cum acesta a continuat sa primeasca mita si sa continue fapte de coruptie, in conditiile in care, cu cateva luni inainte de a fi prins de DNA, a asistat la prinderea in flagrant a unui coleg care lucra in acelasi minister cu el.

Cu toate acestea, in afara de faptul ca si-a conspirat activitatile si a incercat sa evite discutiile sau intalnirile directe cu cei care-i ofereau mita, nu s-a gandit ca ar trebui sa renunte", declara fosta sefa a DNA.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Alina Tucmeanu condamnat, #Alina Tucmeanu spaga, #Alin tucmeanu mita , #DNA