Ancheta DNA: Un fost secretar de stat condamnat pentru coruptie, mare sef la Autoritatea Rutiera, desi judecatorii i-au interzis ocuparea unor functii publice

Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 12:07
6529 citiri
Ancheta DNA: Un fost secretar de stat condamnat pentru coruptie, mare sef la Autoritatea Rutiera, desi judecatorii i-au interzis ocuparea unor functii publice
Foto: Arhiva Digi 24

Directorul general adjunct in cadrul Autoritatii Rutiere Romane (A.R.R.), Alin Tucmeanu, este cercetat de procurorii anticoruptie pentru infractiunea de neexecutare a sanctiunilor penale, fapte facute in stare de recidiva postcondamnatorie, potrivit unui comunicat al DNA transmis luni, 2 noiembrie, Ziare.com.

Conform sursei citate, In aceeasi cauza, procurorii anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata Aurelia Surulescu, la data faptei director general al Autoritatii Rutiere Romane, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA precizeaza ca la data de 3 aprilie 2019, prin decizia penala nr. 455/A, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti l-au condamnat pe Alin Tucmeanu, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la dare de mita, la o pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

Instanta a mai decis si interzicerea, pe o perioada de 4 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a drepturilor:

- de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice;

- de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat;

- de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public.

"Desi a luat la cunostinta de dispozitiile deciziei penale mai sus mentionate, inculpatul ar fi continuat sa exercite functia de conducere in care fusese numit prin deciziile conducerii Autoritatii Rutiere Romane, nefacand niciun demers in vederea incetarii acestei situatii juridice.

Cea care l-ar fi mentinut in functie a fost suspecta Surulescu Aurelia care, in calitate de director general al A.R.R., ar fi incalcat cu intentie dispozitiile prevazute in Codul Muncii si nu ar fi constatat, prin decizie, in termenul legal, incetarea de drept a contractului de munca pe care inculpatul Tucmeanu Alin Iulian il avea incheiat cu institutia publica pe motiv de condamnare penala," arata DNA.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Tucmeanu l trebuie sa respecte mai multe obligatii, intre care:

- sa nu paraseasca teritoriul Romaniei decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent,

- sa nu exercite nicio functie de conducere in cadrul Autoritatii Rutiere Romane.

"Inculpatului i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care le revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive. Inculpatului si suspectei li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 si 309 Cod de procedura penala," conchide DNA.

Dat exemplu de Kovesi

In 2015, la cateva luni de la arestare, Laura Codruta Kovesi a dat exemplul lui Tucmeanu care a continuat sa ia mita, desi asistase la prinderea unui coleg in flagrant delict si deci stia ca procurorii anticoruptie sunt atenti la practicile din minister.

"Cu toate ca in fiecare an au fost persoane anchetate, persoane arestate, persoane condamnate pentru acest gen de infractiuni, cu toate acestea, continua sa se comita infractiuni.

Este extrem de dificil de explicat, spre exemplu, intr-un dosar in care a fost anchetat un secretar de stat, cum acesta a continuat sa primeasca mita si sa continue fapte de coruptie, in conditiile in care, cu cateva luni inainte de a fi prins de DNA, a asistat la prinderea in flagrant a unui coleg care lucra in acelasi minister cu el.

Cu toate acestea, in afara de faptul ca si-a conspirat activitatile si a incercat sa evite discutiile sau intalnirile directe cu cei care-i ofereau mita, nu s-a gandit ca ar trebui sa renunte", declara fosta sefa a DNA.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#dna tucmeanu, #dna spaga tucmeanu, #dna autoritatea , #DNA