Un general si mai multi inalti ofiteri STS, judecati pentru fraudarea unor concursuri de promovare. Un alt general de brigada a incheiat un acord cu procurorii DNA

Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 16:12
18074 citiri
Un general si mai multi inalti ofiteri STS, judecati pentru fraudarea unor concursuri de promovare. Un alt general de brigada a incheiat un acord cu procurorii DNA

Generalul de brigada Daniel Cosmin Grigore, seful Directiei Management Resurse Umane (DMRU) din cadrul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), a fost trimis in judecata, miercuri, 29 iulie, pentru acuzatia de instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual in forma continuata, potrivit unui comunicat DNA.

In acelasi dosar, generalul de brigada, in rezerva, Nicolae Fugulin, a pledat vinovat pentru infractiunea de trafic de influenta sia incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei, pentru o pedeapsa de 1 an si 8 luni inchisoare cu suspendare.

Rechizitorul a fost realizat de procurorii militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infractiunile de coruptie savarsite de militari.

Alti inculpati in acest caz:

Locotenent Colonel (in rezerva) Ana Nitu: la data faptelor sefa a Sectorului Testare Evaluare si Asistenta Psihologica din cadrul STS, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sub forma participatiei improprii si fals intelectual in forma continuata, sub forma participatiei improprii.

Capitan Adelian Sofia Stefan: din cadrul DMRU - Biroul Recrutari, pentru complicitate la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Capitanul Ana Maria Daniela Berhardt: fost subofiter in cadrul Directiei Judetene de Telecomunicatii Speciale Giurgiu, pentru folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Plutonierul major Gabriela Racu: subofiter in cadrul Directiei Judetene de Telecomunicatii Speciale Iasi, pentru folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Liviu Berhardt: sotul Anei Maria Daniela Berhardt la data faptei agent de politie in cadrul Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu, pentru cumparare de influenta.

Acuzatiile DNA

Potrivit procurorilor DNA, infractiunile mentionate anterior au fost comise in perioada iunie 2019 - martie 2020, cu ocazia organizarii a trei concursuri de promovare a unor angajati STS din Corpul Subofiterilor in cel al Ofiterilor.

"Concret, in contextul mentionat mai sus, cu ocazia organizarii primului concurs, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi obtinut aviz psihologic favorabil, dupa sustinerea testarii psihologice.

Cu prilejul celui de-al doilea concurs, din data de 23 octombrie 2019, inculpata ar fi sustinut din nou testarea psihologica, la care, desi ar fi obtinut aceleasi rezultate ca la proba anterioara (in conditiile in care de data aceasta ar fi avut la dispozitie baterii de teste psihologice identice cu cele folosite pentru testare), ar fi fost declarata totusi apt psihologic pentru a fi incadrat ofiter in cadrul STS," explica DNA.

DNA: Generalul a facut presiuni

Acest lucru ar fi fost posibil datorita presiunilor exercitate de catre Ana Nitu asupra psihologului examinator, la solicitarea generalului de brigada Daniel Cosmin Grigore.

Prin demersurile celor doua persoane ar fi fost incalcata independenta profesionala a psihologului examinator reglementata in cuprinsul dispozitiilor Legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog si ale Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare referitoare la cariera cadrelor militare.

"Consecinta directa a incalcarii dispozitiilor legale susmentionate o reprezinta vatamarea intereselor legale ale STS de a angaja doar persoane care indeplinesc criteriile legale si implicit cu competentele si abilitatile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu, corelativ cu obtinerea unui avantaj necuvenit inculpatei Berhardt Ana-Maria-Daniela de a fi numita intr-o functie de ofiter pentru care nu indeplinea conditiile legale," mai precizeaza DNA.

Alt concurs

Chiar si in aceste conditii Ana Maria Daniela, Berhardt nu ar fi promovat testarea la cunostintele profesionale, motiv pentru care a fost fost declarata respinsa.

"Cu ocazia desfasurarii celui de-al treilea concurs, din data de 19 februarie 2020, inculpata Stefan Adelina Sofia ar fi dispus ca inculpata Berhardt Ana Maria Daniela sa sustina testarea singura, in alta sala, fata de ceilalti candidati.

In aceste conditii, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela ar fi reusit sa promoveze in cele din urma examenul profesional cu ajutorul inculpatei Racu Gabriela care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea la mai multe subiecte," se arata in rechizitoriul DNA.

In acelasi context si pentru acelasi motiv, Liviu Berhardt i-ar fi remis, direct sau prin intermediul unei alte persoane, generalului de brigada, in rezerva, Nicolae Fugulin diverse bunuri in schimbul promisiunii acestuia din urma ca va interveni pe langa factori de decizie din cadrul STS pentru ca Berhardt Ana Maria Daniela Berhardt sa ocupe postul de ofiter.

"In urma probatoriului administrat, s-a stabilit ca influenta pretinsa a generalului in rezerva Fugulin Nicolae nu a fost una reala," precizeaza DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti.

Cine a recunoscut coruptia

Generalul de brigada, in rezerva, Nicolae Fugulin a pledat vinovat pentru acuzatia detrafic de influenta, iar o alta persoana pentru cumparare de influenta, complicitate la cumparare de influenta si complicitate la trafic de influenta.

"In prezenta aparatorilor alesi, inculpatii au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acestora," arata DNA.

Astfel, Nicolae Fugulin - 1 an si 8 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.

A doua persoana care a facut un acord cu DNA a fost de acord cu o pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si 6 luni si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.

"Dosarele de urmarire penala privindu-i pe cei doi inculpati, impreuna cu acordurile de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Bucuresti," precizeaza DNA.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...