Un procuror de la DNA Ploiesti, urmarit penal de sectia speciala a Adinei Florea pentru "represiune nedreapta" in dosarul Andreei Cosma

Vineri, 22 Martie 2019, ora 17:36
9053 citiri
Un procuror de la DNA Ploiesti, urmarit penal de sectia speciala a Adinei Florea pentru "represiune nedreapta" in dosarul Andreei Cosma

Procurorul Alfred Savu, de la DNA Ploiesti, este urmarit penal pentru represiune nedreapta in legatura cu instrumentarea dosarului Andreei Cosma, acuzat ca a trimis-o pe aceasta in judecata desi ar fi stiut ca este nevinovata.

Alfred Savu s-a aflat vineri pentru scurt timp la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, unde procuror adjunct este Adina Florea (foto).

"Procurorii din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un procuror, sub aspectul savarsirii infractiunii de represiune nedreapta prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal, constand in aceea ca, in calitate de procuror de caz a instrumentat un dosar al D.N.A. - ST Ploiesti si, cu intentie, a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata un notar public, iar ulterior, prin rechizitoriul din data de 23.12.2015 a dispus sesizarea instantei de judecata sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, desi ar fi stiut ca notarul public este nevinovat", se arata intr-un comunicat al Parchetului ICCJ.

Conform sursei citate, suspectul ar fi incalcat obligatia de stabilire a vinovatiei in functie de ansamblul probator administrat, existand suspiciunea ca nu ar fi analizat situatia de fapt sub toate aspectele si nu ar fi administrat mijloace de proba atat in aparare, cat si in acuzare.

Vineri, acestuia i-a fost adusa la cunostinta efectuarea in continuare a urmaririi penale.

Care sunt acuzatiile in cazul Andreei Cosma

Este vorba despre dosarul referitor la vanzarea unor loturi din "Cazarma 1375 Ciuperceasca" situata in judetul Prahova era, la data faptelor, parte a S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A., agent economic cu capital integral de stat avand ca unic actionar Consiliul Judetean Prahova, dosar in care, alaturi de Andreea Cosma, mai sunt inculpati Florin Anghel, la acel moment presedinte al CJ Prahova, si Danut Cornea, presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A.

Andreea Cosma este acuzata de savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata. Conform rechizitoriului, aceasta "a acceptat sa autentifice contractele de vanzare cumparare prin care S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A. a instrainat mai multe imobile ce faceau parte din activul "Ciuperceasca", fara respectarea dispozitiilor legale in vigoare privind achizitiile publice si fara a se tine seama nici macar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute in vedere potrivit studiului de evaluare "Valori de piata-etalon minim informativ" practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data incheierii contractelor de vanzare-cumparare, respectiv la nivelul anului 2008".

Prin incheierea unui numar de 9 contracte de vanzare-cumparare, in perioada 11.06.2008 - 04.07.2008, prejudiciul cauzat prin vanzarea activului "Ciuperceasca" este in suma de 17.603.853,34 lei, reprezentand diferenta intre valoarea de preluare a bunurilor vandute si pretul vanzarii.

Deputatul PSD Andreea Cosma a anuntat in 19 ianuarie ca a depus plangeri penale pe numele procurorilor care au intrumentat dosarul sau, dar si pe numele expertilor care au calculat prejudiciul in acest dosar.

"Am facut o alta plangere penala in care am calitatea de persoana vatamata impotriva a trei procurori care au contribuit la intocmirea rechizitoriului meu cu care ma judec inca la Inalta Curte si a expertilor care au calculat prejudiciul" a declarat Andreea Cosma.

Aceasta a precizat ca cei reclamati sunt procurorii Alfred Savu, Lucian Onea si Mircea Negulescu, iar pe langa acestia a depus reclamatie si pe numele a doi experti, respectiv expertul numit de instanta si expertul DNA care a realizat expertiza.

Citeste si:
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a semnalat, joi, 23 septembrie, că există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo, în urma respingerii proiectului de rectificare...
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Florin Cîţu a declarat, joi, 23 septembrie, la Râmnicu Vâlcea, despre rezultatul alegerilor din USR PLUS, afirmând că este o ''penalizare'' pentru cei care au ieșit de la guvernare. "În...
Sursa: NEWS.RO