WikiLeaks - Daniel Morar: Codurile Civil si Penal au fost facute la repezeala

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 10:34
2405 citiri
WikiLeaks - Daniel Morar: Codurile Civil si Penal au fost facute la repezeala
Foto: Arhiva

Seful DNA, Daniel Morar, a avertizat oficiali ai ambasadei Statelor Unite ca pachetul de reforme ale Codurilor Civil si Penal dezbatute in Parlament este deficitar, date fiind consultarile inadecvate si amendamentele care vor reduce sau elimina pedepsele pentru coruptie, reducerea perioadelor de prescriere a faptelor si definirea inadecvata a infractiunilor financiare complex.

Morar a declarat ca, in urma unei discutii avute pe 9 aprilie 2009 cu analistul Biroului de Informatii si Cercetare (INR) al Departamentului de Stat, Elisabeth Brocking, Codurile Penal si Civil nou adoptate ar fi deficitare si facute "la repezeala", arata o noua telegrama marca WikiLeaks, publicata de Jurnalul National.

WikiLeaks: Peste 1.000 de dosare ale Securitatii, distruse

Seful DNA a adaugat ca dezbaterile parlamentare pe marginea Codurilor reprezentau un proces deficitar, dat fiind faptul ca, potrivit sondajelor neoficiale pe care le detine, 80% dintre magistratii romani n-au citit inca proiectul Codului, iar audierile din Parlament nu prezentau punctele de vedere ale unor importanti actori ai vietii publice, inclusiv societatea civila.

Acesta a precizat ca multe dintre obiectiile la proiectele Codurilor sunt discutate in Parlament, acestea incluzand prevederi care pot diminua sau elimina pedepsele pentru coruptie; reducerea perioadelor de prescriere a faptelor pana intr-acolo incat investigatii privind cazuri de coruptie n-au putut fi realizate la timp; definiri inadecvate pentru delicte financiare complexe, cum ar fi fraudarea Bursei sau evaziunea fiscala.

WikiLeaks: Maior l-a implorat pe Geoana sa nu-l nominalizeze la sefia SRI

Intrebat in legatura cu pozitia ministrului Justitiei, Daniel Morar a raspuns ca in timp ce Ministerul Justitiei a anuntat ca este de acord cu propunerile DNA, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, avea mainile legate, pentru ca ministerul nu a putut amenda proiectul original al Codului, pentru ca acesta fusese aprobat deja de Cabinet.

Morar a fost critic si fata de propunerile Ministerului de Justitie privind revitalizarea propriului serviciu de informatii - SIPA - care a fost desfiintat de ministrul de atunci al Justitiei, Monica Macovei, in 2005-2006. El a declarat ca o astfel de structura nu este necesara in Ministerul Justitiei si nu este in consonanta cu misiunea ministerului, dat fiind ca tipul de informatii obtinute de acesta nu ar putea fi folosite drept probe in justitie.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#wikileaks daniel morar, #Wikileaks Romania, #wikileaks coduri civil penal , #DNA