Mexicul ia in calcul legalizarea drogurilor

Vineri, 06 August 2010, ora 11:10
1775 citiri
Mexicul ia in calcul legalizarea drogurilor

Presedintele Mexicului, Felipe Calderon, a acceptat sa inceapa discutiile pentru legalizarea drogurilor dupa ce numarul victimelor razboiului cu traficantii a ajuns la cifra de 28.000, la patru ani de la inceperea ofensivei impotriva cartelurilor.

"Este o dezbatere fundamentala. Trebuie sa analizezi cu atentie toate argumentele pro si contra", a spus presedintele Calderon, potrivit The Guardian.

Deschiderea lui Calderon vine dupa ce acesta a trebuit sa justifice strategia sa, care a dus la o crestere rapida a violentelor in toata tara, din cauza luptelor dintre carteluri si atacurilor din partea armatei. Cifrele oficiale, eliberate saptamana aceasta intr-un raport, arata ca numarul victimelor "razboiului impotriva drogurilor" a ajuns la 28.000.

Pana recent, Guvernul a sustinut ca 90% din totalul victimelor erau din grupurile de traficanti, iar restul din agentiile de securitate. Dar in ultimele luni a inceput sa recunoasca faptul ca numarul civililor ucisi, de la copii la studenti masacrati la petreceri, a crescut alarmant.

Ideea ca solutia cea mai buna ar fi legalizarea drogurilor a venit din partea a trei fosti presedinti din America Latina, care au si semnat un document prin care si-au justificat propunerea.

Cesar Gaviria din Columbia, Fernando Cardoso din Brazilia si Ernesto Zedillo din Mexic au cerut guvernelor sa considere legalizarea drogurilor pentru a taia din profiturile cartelelor.

Edgardo Buscaglia, un expert in crima organizata, a argumentat ca diversificarea recenta a cartelurilor mexicane, de la rapiri si pana la santaj, va da inca suficiente motive acestora sa se lupte intre ele in continuare, chiar daca drogurile ar fi legalizate.

"Legalizarea drogurilor este o politica buna, dar nu va fi o unealta eficienta pentru combaterea crimei organizate", a spus Buscaglia.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#legalizare droguri Mexic, #razboi cartel droguri , #droguri legale