Ziare.com

Agentia Antidrog calmeaza spiritele: "Drogul violului" nu e un fenomen in Romania

Joi, 24 Mai 2012, ora 07:48

   

Agentia Antidrog calmeaza spiritele: "Drogul violului" nu e un fenomen in Romania
Drogul GHB - acidul gama hidroxibutiric (ecstasy lichid), cunoscut, mai degraba, sub numele de "drogul violului", nu reprezinta un fenomen in Romania, da asigurari Agentia Nationala Antidrog (ANA).

"Avand in vedere rezultatele obtinute din evaluarea tuturor datelor colectate in ultimii ani si a studiilor realizate de catre specialistii Agentiei Nationale Antidrog, se poate concluziona ca atat prezenta pe retelele de trafic, cat si consumul de GHB nu reprezinta un fenomen in Romania", se arata intr-un comunicat al ANA remis, miercuri, Ziare.com.

"In Romania: in perioada 2009-2012, nu au fost inregistrate cazuri de urgente medicale datorate consumului de GHB, potrivit datelor colectate de agentie pe baza raportarilor primite de la unitatile medicale care au sectii de primiri urgente.

In perioda 2009-2012, nu au fost inregistrate cazuri de admitere la tratament privind consumul acestui tip de drog, potrivit datelor colectate de agentie de la centrele sale de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, precum si de la unitatile medicale ale Ministerului Sanatatii sau de le centrele private care acorda asistenta medicala specifica consumatorilor de droguri.

Potrivit datelor oferite de Laboratorul Central de Analiza si Profil al Drogurilor al Inspectoratului General al Politiei Romane, doar in anul 2010, a fost confiscata o cantitate de 15 ml de acid gama hidroxibutiric", potrivit documentului citat.

"Drogul violului", la nivel european

La nivel european, conform datelor cuprinse in Raportul European privind Situatia Drogurilor 2011, estimarile prevalentei consumului de GHB in randul populatiilor de adulti si elevi sunt mult mai mici decat cele pentru consumul de cocaina si ecstasy.

Totusi, consumul acestei substante poate fi mai mare in anumite grupuri, medii sau zone geografice. Studii de prevalenta, recent realizate in Belgia, Republica Ceha, Tarile de Jos si Regatul Unit, raporteaza pentru consumul de GHB o prevalenta pe parcursul vietii care variaza intre 3,9% si 14,3%, in timp ce prevalenta consumului de GHB in ultima luna este de maximum 4,6%.

Potrivit specialistilor, dependenta de gama-hidroxibutirat (GHB) este o stare clinic recunoscuta, cu un potential sindrom de sevraj acut atunci cand drogul este intrerupt brusc dupa un consum regulat sau cronic.

Exista dovezi ca dependenta fizica poate aparea la consumatorii care utilizeaza drogul in scop recreational, fiind inregistrate cazuri de simptome de sevraj la incetarea consumului de GHB si precursori ai acestuia.

De asemenea, a fost raportata dependenta de GHB in randul fostilor alcoolici. Studiile disponibile se concentreaza in special pe descrierea sindromului de sevraj legat de consumul de GHB si complicatiile asociate, care pot fi greu de recunoscut in cazuri de urgenta.

Aceste simptome pot include neliniste, atacuri de anxietate, insomnie, transpiratie, tahicardie si hipertensiune. Pacientii in sevraj pot dezvolta, de asemenea, psihoza si delir. Sevrajul usor poate fi gestionat in centre ambulatorii, in caz contrar se recomanda supravegherea in mediu spitalicesc.

A.T.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10206 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor