Krokodil: Drogul care te mananca de viu

Luni, 29 Decembrie 2014, ora 21:52
25060 citiri
Krokodil: Drogul care te mananca de viu
Foto: Desomorphine.com

In urma cu aproape un deceniu, un nou drog facea furori in orasele din estul Siberiei.

De atunci s-a raspandit in toate colturile Rusiei, obligand autoritatile sa reactioneze prompt dupa ce s-a constatat ca multi dintre cei care ajungeau sa-l foloseasca mureau in chinuri groaznice dupa ce pielea si carnea ajungeau sa le putrezeasca pana la os.

Drogul numit colocvial "krokodil" este un derivat al morfinei cu un puternic efect sedativ.

Dezomorfina, componenta sa activa, creeaza repede dependenta, este foarte toxica si poate fi obtinuta usor din codeina, folosindu-se de solventi organici usor de procurat, de la benzina si diluant, pana la acid clorhidric si fosfor din chibrituri.

Dar pentru ca aceste substante nu sunt inlaturate complet in timpul prepararii, drogul rezultat este extrem de nociv, incat provoaca ulceratii deschise, infectii si cangrene, mancand efectiv din carne, iar de aici i s-a tras si numele de "krokodil".

Desi efectul sedativ al dezomorfinei da nastere unor senzatii de profunda euforie, nu dureaza mai mult de doua ore, incat cel care consuma krokodil se vede nevoit sa se drogheze iarasi la intervale din ce in ce mai scurte.

Din aceasta cauza, speranta medie de viata a unui consumator nu depaseste doi-trei ani.

Unul dintre cele mai periculoase droguri ale secolului

Drogul poate provoca si infectii osoase, tulburari de memorie si de concentrare sau deteriorari ale capacitatilor verbale si motorii.

Si mai tulburator e ca in cazurile extreme carnea putrezeste pana la oase si ajunge sa le lase expuse.

Totodata, cei care folosesc krokodil pot fi usor identificati dupa mirosul specific pe care il lasa in urma. Iodul le intra in haine si nu mai poate fi spalat din ele. Iar orice apartament in care este preparat drogul nu mai poate fi locuit din cauza mirosului puternic.

Din Orientul Indepartat Rus in toata lumea

Cu toate acestea, dupa ce stupefiantul a inceput sa fie folosit masiv in estul Siberiei, s-a raspandit foarte repede in restul Rusiei. Intr-o tara cunoscuta pentru consumul de heroina, acest substitut ieftin si extrem de puternic a devenit foarte cautat.

In 2012, la apogeul popularitatii sale, nu mai putin de un milion de oameni consumau krokodil in Rusia. In fata acestei "epidemii", autoritatile au reactionat repede, intre 2009 si 2012 confiscand in jur de 65 de milioane de doze.

Dar numarul consumatorilor a scazut simtitor dupa ce nu s-a mai permis vanzarea de codeina fara reteta, incat astazi se estimeaza ca mai sunt numai in jur de 100.000 de utilizatori in intreaga Rusie.

Unele companii farmaceutice prefera sa incalce legea si continua sa le vanda codeina fara reteta datorita profiturilor imense pe care le obtin de pe urma lor.

Si mai problematic e ca acest drog a inceput sa se raspandeasca in alte colturi ale lumii, trecand si peste ocean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#krokodil drog Rusia, #Siberia stupefiant dezomorfina, #drog cangrena infectie , #droguri