Lupta antidrog, pe principiul: "cate bordeie, atatea obiceie"

Marti, 29 Martie 2011, ora 12:24
3439 citiri
Lupta antidrog, pe principiul: "cate bordeie, atatea obiceie"

Toate tarile Europei sunt de acord sa puna umarul in razboiul antidrog, dar cand e vorba sa inceapa lupta, fiecare apasa pe tragaci conform zicalei romanesti: cate bordeie, atatea obiceie.

Radiografia noianului de reglementari, asa cum si l-a facut fiecare tara, dupa capul ei, se desfasoara, cam in felul expus mai jos, potrivit Epicea.

In Austria, Finlanda, Irlanda, Leonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Suedia, drogurile sunt interzise, fara exceptii.

In Germania, oricine cultiva, produce, importa, exporta, vinde sau poseda stupefiante, risca 5 ani inchisoare, sau amenda. Totusi, detinerea unei cantitati mici de canabis (5g - 30g) se exclude de la sanctiuni penale, daca este destinata exclusiv consumului personal.

In Cipru, consumul sau detinerea de stupefiante sunt intezise. La prima abatere, se apiica inchisoare pana la 14 ani, sau "pedeapsa curativa". In caz de trafic in forma continuata, nu este exclusa inchisoarea pe viata.

Si in Danemarca, stupefiantele sunt interzise, dar legea nuanteaza sanctiunile. La prima abatere, se aplica un avertisment. In caz de recidiva, amenda ese intre 300 si 3000 coroane (40 - 400 euro).

La o noua recidiva, cu cantiati ce nu depasesc 25 g cocaina sau heroina, 50 g amfetamina sau 10 kg canabis se aplica inchisoarea. Aceasta poate ajunge la 6 ani, pentru cantitati mai mari si la 10 ani, daca este savarsita repetat. Numai in cazul consumului de canabis sub 10 g legea devine permisiva si se limiteaza la avertisment.

In Spania legea interzice fabricarea, traficul sau detinerea produselor stupefiante, dar permite consumul, daca nu are loc intr-un spatiu public. Legea considera ca nu poate viola intimitatea vietii private, atata timp cat nu este afectata ordinea publica. Ca urmare, nici detinerea substantelor pentru consumul propriu nu intra sub incidenta legii, pentru cantitati sub 50 g.

In Estonia se interzice Importul, exportul sau consumul (in afara prescriptilor medicale) a oricarei substante narcotice sau hipotrope. Controlul la frontiera se face cu caini dresati, iar riscul este amenda sau/si inchisoarea, cu executare imediata.

Grecia interzice atat consumul, cat si detinerea sau comercializarea stupefiantelor (inclusiv cele "slabe"). Sanctiuni: inchisoare de la 3 la 20 de ani.

In Ungaria, comercializarea si consumul sunt interzise. Detinerea pentru uz personal se sanctioneaza cu amenda. In cazul unor cantitati mai mari, se aplicainchisoarea. Persoana vizata nu poate parasi Ungaria, pana la solutionarea cazului.

Si in Italia, traficul sau detinerea de stupefiante (inclusiv cele "slabe) se interzice. Detinerea este de obicei asimilata cu traficul, pedepsele merg pana la 20 ani detentie, iar amenzile pana la 25.823 euro.

In Lituania, pentru achizitia sau detinerea de droguri ori stupefiante, se aplica inchisoare de la 3 la 10 ani. In cazul celor care fura droguri, pedeapsa este de la 3 la 15 ani, iar in cazul celor care le produc, ajunge la 16 ani. Consumul se pedepseste de la 2 la 10 ani.

In Republica Ceha, vanzarea si consumul sunt interzise. Detinerea unor cantitati care ar putea servi la consumul propriu se sanctioneaza numai cu amenda. Pentru cantitati mai mari, se prevede inchisoarea.

Norvegia nu face distinctie intre comercializarea, consumul sau traficul de droguri. Legislatia este mai dura decat in alte state, iar condamnarile pentru cei ce consuma sunt frecvente. Strainii sunt expulzati imediat si li se interzice accesul pe teritoriul norvegian pe o perioada de cativa ani.

Elvetia sanctioneaza aspru traficul. Consumul, cultivarea, fabricarea, comercializarea, detinerea stupefiantelor sunt infractiuni. Totusi, se face distinctie intre trafic si consumul individual, in care caz pedepsele sunt mai putin severe.

In mod exceptional, legea este mai toleranta cu cei ce consuma canabis.

Exista, in Elvetia, magazine autorizate sa comercializeze canabis si produse legate de acesta. Legea face exceptii, fiind mai permisiva atunci cand consumul se produce in cadrul armatei sau a trnsportului public. Sanctiunile variaza de la un canton la altul al Federatiei.

Opinia specialistilor este ca modul diferit de a trata actiunea antidrog de la o tara la alta favorizeaza traficul si incurajeaza vizibil consumatorii sa recurga la o optiune care sa le fie favorabila.

Consumui, traficul, dar mai ales crima organizata ar fi fost mult mai bine combatute prin reglementari unice, daca nu la nivelul intregii Europe, cel putin al U.E.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#droguri legislatie europa, #droguri legale, #consum droguri , #droguri