Produsele etnobotanice, interzise de Senat

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 12:20
2055 citiri
Produsele etnobotanice, interzise de Senat

Plenul Senatului a adoptat joi, cu 69 de voturi pentru si 7 impotriva, Ordonanta de Urgenta prin care sunt interzise plantele si substantele stupefiante si psihotrope, asa-numitele produse etnobotanice.

Actul normativ urmeaza sa fie supus votului Camerei Deputatilor, for decizional.

Potrivit noului act normativ, pe listele existente in Legea 143/2000 au fost introduse 36 de noi plante si substante a caror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere in vanzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumparare, detinere, fara drept se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc.

Noile plante si substante identificate sunt, in marea majoritate, plante (specii de salvie - Salvia divinorum Epling & Jativa, planta care produce halucinatii si specii de mitragina - Mitragyna speciosa Korth, planta cu efecte similare cocainei), ciuperci (Amanita muscaria, Amanita pantherina, toate speciile din genul Psilocybe) si substante (LSA, ketamina, derivati de piperazina, sare de baie - mefedrona).

Pentru producerea, prepararea, punerea in vanzare, distribuirea, cumpararea sau detinerea de sare de baie sau derivati de piperazina pedeapsa cu inchisoarea este cuprinsa intre 10 si 20 de ani.

Produsele se comercializeaza in special sub forma de tigari, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate in plicuri, sub diverse denumiri, preturile de vanzare variind in functie de gramaj, de la 50 la 120 de lei.

Potrivit Ministerului Sanatatii, efectele produse de aceste substante sunt similare celor date de substantele psihotrope, avand efect direct asupra creierului uman - stari confuzionale, pierderea identitatii, halucinatii, diminuarea atentiei combinate cu efecte adverse precum dureri puternice de cap, anxietate, ameteli, confuzie si atacuri severe de panica, cresterea frecventei cardiace, tensiunii arteriale si a temperaturii corpului.

Totodata, prin OUG se introduce in Legea nr. 143/2000 si Legea 339/2005 o procedura simplificata de actualizare a listelor prin hotarare de guvern, si nu numai prin acte normative la nivel de lege.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#plante psihotrope, #substante stupefiante, #interzicere etnobotanice , #droguri
Comentarii
Poza starpitorul
starpitorul
rank 5
vai ce rai sunt adultii astia... zabauci din senat... ia sa-i desfiintam!