Un scolar din 10 a consumat droguri macar o data

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 19:05
2305 citiri
Un scolar din 10 a consumat droguri macar o data

Unul din zece tineri cu varsta de pana la 16 ani a consumat, cel putin o data, droguri ilegale.

Desi media adolescentilor care au consumat droguri se afla sub media europeana (18%), se poate remarca o crestere a prevalentei consumului de droguri ilicite de-a lungul vietii - 10% in 2011, fata de 5% in 2007, arata studiul national in scoli, privind consumul de tigari, alcool si droguri (ESPAD).

Totodata, 7% dintre tineri au consumat cannabis sau hasis, in crestere fata anul 2007 (4%), 2003 (3%) si anul 1999 (1%), fiind insa sub media calculata pentru tarile participante la studiu (17%).

Consumul de substante inhalante pana la varsta de 16 ani inregistreaza o pondere 7% in randurile scolarilor, in crestere fata de anul 2007 (4%), 2003 (2%) si anul 1999 (1%), situandu-se sub media tarilor participante la studiu care este de 9%.

OMS, in razboi cu industria tutunului. Vezi cati romani mor de la fumat

Cu un procent sub media europeana, se situeaza prevalenta consumului de-a lungul vietii de amfetamine (2% fata de 3% la nivel european), de ecstasy (2% fata de 3% la nivel european), crack (1% fata de 2% la nivel european) si ciuperci halucinogene (1% fata de 2% la nivel european).

La acelasi nivel cu media europeana se situeaza prevalenta consumului de-a lungul vietii de cocaina (2%), LSD (2%), heroina (1%) si droguri injectabile (1%). Fata de anul 2007, consumul pe durata vietii de LSD sau alte halucinogene se dubleaza (2% fata de 1%), mai arata studiul ESPAD.

Din punct de vedere al distributiei pe sexe, Romania se afla printre putinele state cuprinse in studiu care nu mai inregistreaza diferente intre fete si baieti in ceea ce priveste prevalenta consumului de canabis atat de-a lungul vietii (alaturi de Franta) cat si in ultima luna (alaturi de Federatia Rusa si Bulgaria), mai sugereaza concluziile studiului.

Citeste si:
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...