Ziare.com

Dai un ban, dar face: taxa pe autostrada, bashca rovinieta

Sambata, 30 Octombrie 2010, ora 22:23

   

Dai un ban, dar face: taxa pe autostrada, bashca rovinieta
N-avem nicio autostrada. Un inceput de autostrada, prevazut sa mearga la mare, nu ajunge nici la Dunare si se opreste langa o comuna, neinsemnata pe harta. De acolo, devine sosea, apoi iarasi autostrada cat tine podul si de acolo iarasi sosea, cat tine drumul, pana la marea cea mare - cum o numea hrisovul lui Mircea cel Batran, pastrat la Tismana.

O autostrada exact de la stergar, pana la sampanie

Acestei constructii partiale, i se spune pompos "Autostrada Soarelui", dupa modelul italian "Autostrada del Sol" in loc sa i se spuna corect "Soseaua Eclipsei", sau, in limbaj european, "Autostrada del Basescu-Orban-Berceanu".

Alta autostrada, inca nebotezata din lipsa de nasi, porneste de la Bucuresti spre Sibiu, dar nu ajunge decat la Pitesti, intrucat atata a ramas din mostenirea trecutului, pe care prezentul s-a opintit degeaba s-o continue, desi viitorul o inzestreaza de pe acum cu aparat de taxat.

A treia autostrada porneste de la un rau si se opreste pe un camp, unde i-a taiat panglica insusi premierul, de fata fiind primarul cu esarfa tricolora, prefectul, ministrii, sampania si piscoturile.

Informatii neconfirmate spun ca, la capatul celalalt al autostrazii de 40 km asteptau fetele cu stergar si traditionala paine cu sare, dar, convoiul fiind grabit, nu s-a mai servit.

Campionul liniilor de centura a fost pe faza

Daca mai adaugam si liniile de centura carora le-a taiat repede toate panglicile domnul Berceanu, pentru ca, nu cumva, a doua zi, sa taie si doamna Boiagiu vreuna, inseamna ca am trecut in revista toate autostrazile patriei si nu a mai ramane decat sa le punem taxe ca sa fim si noi dati naibii, ca nemtii.

Asa a fost soarta noastra, sa nu avem autostrazi intregi, dar sa avem cioburi - o multime. Cine vrea autostrazi intregi, n-are decat sa le caute in Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Jugoslavia. Bulgarii sunt si ei tot cu cioburi de iubire, cam ca si noi.

Dintre vecini, nu se situeaza mai rau ca noi, decat numai Republica Moldova si Insula Serpilor, cea pe care am pierdut-o jucand zaruri cu rusii la noroc si am castigat ceva apa in jurul ei, jucand poker cu ucrainenii, la chilipir.

Daca n-aveam nesansa sa pierdem insula, poate facea Berceanu acolo o autostrada de doi kilometri, Boc taia panglica, servea sampania, iar patria incasa taxele de rigoare: 4 euro pe bicicleta, 2 euro pe cal, 1 euro pe catar, iar, in rest, gratis pentru riverani, intrucat, se stie ca insula n-are locuitori permanenti.

N-are tara atatia locuitori, cate taxe li se pot baga pe gat

Deocamdata, sa ne multumim cu ce avem, pentru ca loc de taxe se gaseste berechet: nu s-a pus inca impozitul pentru circulat cu bicicleta, taxa pentru mers pe jos, forfetara pentru traversat pe zebra, contributia de asteptat tramvaiul in statie, taxa de sotron pentru copii, iar, pentru batrani, impozitul de mers in baston.

Veniturile vor fi folosite exclusiv pentru intretinerea drumurilor, a soselelor, trotuarelor, zebrelor, aleelor, drumeagurilor, cararilor, toate pe baza de licitatii cinstite, catigate de SRL-uri.

Ale cui sunt SRL-urile, n-am idee. Poate are idee cel care face legea. Cel care o aplica, insa, stie precis.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2545 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

I-as pupa pe PSD-isri,PNL-isti si PD-isti daca....

.... ar face front comun pentru implicarea in constructia economica a tarii si sa uite de taiatul panglicilor ca doat nu e buric de nou nascut. Radem de planurile cincinale dar nu avem schite de PROIECTE NATIONALE definite in afara de Autostrada Transivania si nici bani. Banii i-i dam clientelei politice pe nimicuri,bugetarilor ineficienti si pensionarilor comunisti, securisti si militieni, multimii de generali nefolositori in rezerva.
Asteptam INVESTITORI STREINI si hotii tomani stau cu 18 mioliarde de eura in bancile streine si nu-i investeste in obiective industriale.
Basca ca tot ei sunt,,sefi de partide,, ori moguli de diverse rase si au pretentii la guvern pentru a fece ce au distrus si furat ei.
Exista vre-un comitet de stat pentru prognoza dezvoltarii economice a tari ? Eu nu am auzit de asa ceva numai de comisii parlamentare pentru cercetarea unor hotii de partid.
Si ...nu suntem batuti in cap ?

 

Stimate domn V. Pitigoi !

Noua ni se cer sosele si autostrazi. Nu avem putere economica pentru a le construi. Acestea cost formidabil de mult. Nu se pot nici construi de azi pe maine ci pentru tot viitorul. E 0 sarcin prea grea pentru Romania si de aceia se construieste PE BUCATI. Daca in 10 ani reusim contructia autostrazii Transivania , zic ca trebuie sa fim satisfacuti.
In plus sunt invocate divere obstacole in drumul traseului acesteia, legislatia Romana nu este in ritm cu o dezvoltarea rapida a infrastructurii. Avem legi prea consevatoare,in detrimentul statului,pre multe interes si interdictii.
Sa ne eliberam intai de toate obstacolele aceste si interesele exagerare, sa avem lege care sa definesca cerintele si obligatiile partilor cu interese din cale autostrazilor.
Statele unite si-au mobilizat fantastic toate energiile pentru a fundamenta necesitatile de constructie a infrastructurii drumurilor. Si-au creiat o industrie intreaga,moderna, cu randament ridicat ,necesrq constructiilor de drumuri.
Avem noi asa ceva ?.
La ora actuala reteaua de drumuiri a Statelor Unite este o minune moderna,facuta de inteligenta si efortul omului.
Am calatorit de la MIMI la Key West pa soseaua numita Overseawsn Highway, lunga de 205,2 km, care lasa impresii de neuitat aspra calatotului. Am traversau Florida de la Miami la St,Petersbut, din golfu, pe un teren unde soseaua era protejata de Aligatorii de pe marinea ei cu gard de sarma. La St,Petersburg am trecut peste un pod ce se deschide pentru trecerea vapoarelor. Toate aceste necesita costuri fantastice, utilaje de mare randament ,proiectanti cu multa fanteazie si imaginatie, conswtructori profesionisti.
Noi avem ce ?. Ne scremenm cu un pod peste dunare sau un rau, iar la sosea ne bazam prea putin pe utilajele performante. Ma bucur ca Orban si Betrceanu s-au exat pe constructia soselelor de centura atat de necesare. Sa taie panglica cine o vrea, cine s-o nimerii ,nu are importanta.
Bani si iar bani pentru autostrada Transilvania, acesta este cuvantul de ordine si nu CIMILITURILE gazetelor.
Va rog dati un Seach pe Google la titlul: Florida Key overseas Highway pe cele doua video clipuri, apoi si pe :List of bridges in St.Petersburg, pe imaginea podului miscator.

 

Romania nu e capabila de asa ceva

intotdeauna a fost tara hand.icapata si cu un popor hand.icapat, cineva trebuie sa recunoasca asta, ma ofer eu. Puteti trage cu tunul in mine dar adevarul e adevar si realitatea o demonstreaza.

@Cob

• Socot ca raspunsul Dvs, documentat si scris cu pasiune, ma obliga la un raspuns.
• Va dau mai multa dreptate decat va puteti imagina. Judecati corect, avem nevoie de autostrazi, ne lipsesc fondurile, iar legislatia blocheaza lucrarile din start, incepand cu exproprierile.
• Pe de alta parte, legislatia noi am facut-o si sta in mana noastra sa facem alta, mai buna. Dar, ma intreb : care noi ? Parlamentarii care voteaza legile fara sa le citeasca ?
• Cu fonduri, am fost ajutati din afara si inca suntem, dar ni se pune o conditie : sa participam si noi. Or, noi risipim dezordonat, alimentam SRL-urile capusa din jurul fiecarei primarii si fiecarei Regii si – mai ales, cheltuim banii statului in scopuri electorale, atat direct, cat si indirect, alocandu-le acelor clienti, care ii redirijeaza catre partide, sub diferite forme. Altfel de unde ar fi avut PSD fonduri pentru trei congrese di granda in doi ani, cu singurul scop de a-l promova pe dl. Geoana, acolo unde nici n-a ajuns?
• In final, imi permit si un detaliu subiectiv. Scriu nu numai ca sa comentez si sa informez, ci si pentru buna dispozitie a cititorului. Fac acest lucru din anul 1945 – si ma pot mandri ca uneori am reusit. As fi recunoscator cititorului daca ar accepta ca, in cele scrise de mine, nu trebuie sa caute principii. Sunt si ironii caatare, uneori reusite, alteori mai putin.

Pentru atentia pe care Dvs ati acordat-o celor scrise de mine, va multumesc si va salut cu toata stima.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor