Dupa tragedia din Italia, CNAIR spune care este situatia podurilor din Romania

Vineri, 17 August 2018, ora 07:32
5774 citiri
Dupa tragedia din Italia, CNAIR spune care este situatia podurilor din Romania

Podurile din Romania nu se afla intr-o situatie grava, iar dintre cele 4.250 astfel de constructii aflate, in prezent, pe reteaua de Drumuri Nationale din Romania, doar 37 se afla in clasa tehnica 5, a anuntat, joi, intr-un comunicat de presa, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

"Din cele 4.250 de poduri aflate pe reteaua de Drumuri Nationale din Romania, doar 37 se afla in clasa tehnica 5, iar majoritatea lor sunt situate pe drumuri secundare, preluate in trecut de la autoritatile locale. De asemenea, 680 de poduri sunt in clasa tehnica 4.

Niciunul dintre aceste poduri nu prezinta risc iminent de colapsare, deoarece sunt monitorizate permanent, iar acolo unde se constata agravarea situatiei se ia inclusiv masura inchiderii si devierii circulatiei pe alte rute", precizeaza sursa citata.

Conform CNAIR, care citeaza normativele in vigoare, revizia podurilor se face la intervale de 6 luni, dar si mai devreme, daca situatia o cere. Reviziile sunt efectuate de catre echipe de specialisti ai CNAIR, iar rezultatele sunt inscrise intr-un raport privind starea generala a infrastructurii rutiere din Romania.

Tot potrivit normativelor, "atunci cand la revizie se constata ca exista degradari mai complexe, se comanda, pe baza de contract, o expertiza tehnica efectuata de experti privati".

"Pentru a nu se crea confuzii trebuie sa precizam ca intervalul pentru lucrari de intretinere periodica este cuprins intre 10 si 15 ani, iar intervalul pentru reabilitarea sau reparatia capitala este cuprins 35 - 50 ani, in functie de evaluarile tehnice. Ca exemplu, podul de la Maracineni, reabilitat dupa inundatiile din anul 2005, a fost reparat anul acesta in cadrul unui program de intretinere periodica si nu a unui program de reabilitare.

Trebuie sa subliniem ca nici la momentul inceperii lucrarilor din acest an nu exista un risc iminent de colapsare a podului. Tot pentru corecta informare a opiniei publice precizam ca, de principiu, reabilitarea podurilor este cuprinsa in programele de reabilitare a unor sectoare de drum mai extinse. Este si cazul podului care traverseaza raul Arges, in zona localitatii Adunatii Copaceni, care face parte din contractul de reabilitare a DN5, dar si al podurilor aflate pe traseul DN73, sector de drum aflat de asemenea in reabilitare", se mentioneaza in comunicatul CNAIR.

Potrivit sursei citate, exista la ora actuala programe individuale de reabilitare a podurilor, cum ar fi podurile dunarene de pe A2, pentru care contractele de lucrari urmeaza sa fie lansate in scurt timp in licitatie publica.

"Trebuie mentionat ca inclusiv faptul ca nu a fost nevoie de contractarea unor expertize pentru perioade lungi de timp, demonstreaza ca situatia podurilor din Romania nu se afla in situatie grava, iar problemele aparute pot fi tinute sub control prin activitati de reparatie curenta.

Facem apel la cei care prezinta in spatiul public informatii in legatura cu situatia infrastructurii nationale, sa verifice cu atentie veridicitatea lor, deoarece in caz contrar risca sa produca panica si confuzie in societate", atrag atentia reprezentantii CNAIR.

Precizarile vin dupa ce, marti, un pod rutier din orasul Genova, din nord-vestul Italiei s-a prabusit. In urma tragediei, cel putin 39 de persoane au murit.

Citeste si:
Nicuşor Dan vrea înfiinţarea Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti. Câte posturi sunt prevăzute în organigramă
Nicuşor Dan vrea înfiinţarea Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti. Câte posturi sunt prevăzute în organigramă
Primarul general, Nicuşor Dan, propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) înfiinţarea Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, serviciu public de interes local al...
Marcel Ciolacu susține că PSD nu dorește să intre la guvernare, dar adaugă că e nevoie de „un guvern stabil, nu unul minoritar”
Marcel Ciolacu susține că PSD nu dorește să intre la guvernare, dar adaugă că e nevoie de „un guvern stabil, nu unul minoritar”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat luni, 25 octombrie, la sediul central al partidului, că nu se pune problema în acest moment ca PSD să intre la guvernare şi nici nu au existat discuţii...
Sursa: AGERPRES