Pro sau contra inlocuirii pietrei cubice din Capitala?

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 14:01
2656 citiri
Pro sau contra inlocuirii pietrei cubice din Capitala?

Inlocuirea pietrei cubice din zona de nord a Capitalei ar putea genera dispute intre Primaria Capitalei si Ministerul Culturii, in conditiile in care pavajul este considerat monument istoric.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea sa scoata piatra monument de pe Bulevardul Aviatorilor, din Piata Charles de Gaulle si de la Arcul de Triumf, pe motiv ca nu are bani sa o repare si sa o intretina, scrie Evenimentul Zilei.

In schimb, Ministerul Culturii se arata mai reticent cu privire la acest proiect, in conditiile in care pavajul din zona respectiva se afla pe lista monumentelor istorice, aprobata printr-un ordin al ministrului culturii din 2004, iar asfaltarea e posibila doar in urma modificarii respectivului document.

Astfel, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, spune ca cererea primarului general va fi analizata de specialisti saptamana viitoare. "Ministerul a primit o adresa de intentie de la Primaria Capitalei, care a solicitat Comisiei monumentelor sa permita inlocuirea pietrei cubice. Am cerut documentatia pentru a vedea exact ce vor sa faca acolo", a explicat Kelemen Hunor, adaugand ca si parerea personala este ca drumurile respective sa se asfalteze.

Potrivit oficialilor primariei, proiectul prin care edilul-sef intentioneaza sa reabiliteze bulevardele din nordul orasului prevede ca, in aceste zone, sa fie turnat beton, iar pe mijlocul arterelor sa se amenajeze "arcuri de piatra".

O alta varianta ar fi aplicarea modelelor "Sighisoara" sau "Sibiu", in care muncitorii ar trebui sa scoata toata piatra, cu mana, si apoi sa o monteze la loc. Specialistii in constructii sustin insa ca procedura ar face ca reparatiile sa dureze cu 50% mai mult decat asfaltarea, iar costurile ar fi duble.

In acelasi timp, politistii spun ca va fi foarte greu de restrictionat traficul in zona in cazul unor lucrari indelungate, avand in vedere ca zona-monument face legatura cu DN 1 - cel mai tranzitat drum national.

Pana la rezolvarea acestui diferend, soferii isi rup masinile in gropile create din cauza pietrelor cubice dizlocate.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...