Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

S-a propus cresterea limitei de viteza in localitati si pe drumurile expres - ce spune Politia Rutiera

Marti, 25 Martie 2014, ora 21:17
8184 citiri
S-a propus cresterea limitei de viteza in localitati si pe drumurile expres - ce spune Politia Rutiera
Foto: Arhiva

Mai multe comisii din Senat au aprobat, in luna februarie, o serie de amendamente care prevedeau cresterea limitei de viteza in localitati si pe anumite drumuri cu 10 kilometri pe ora, insa Politia Rutiera nu considera ca o astfel de masura ar fi necesara.

Amendamentele la proiectul de modificare a Codului Rutier ii apartin senatorului PSD Darius Valcov, presedintele Comisiei pentru Administratie Publica din Senat, care a propus ca limita de 50 de kilometri pe ora in localitati sa creasca la 60 de kilometri pe ora, iar limita de 100 sa ajunga la 110 kilometri pe ora in cazul drumurilor expres.

Prevederile, care se adreseaza soferilor cu permis pentru categoria B, au fost adoptate, pe 10 februarie, de Comisiile Juridica, pentru Aparare si pentru Administratie Publica.

Vesti bune pentru soferi: Ar putea creste limita de viteza in localitati

Contactati de Ziare.com, reprezentantii Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) au precizat ca limitele maxime admise in localitati si in afara acestora prevazute in actuala legislatie au fost stabilite tinand cont de reglementarile internationale.

Limitele existente, potrivite pentru tara noastra

Politistii rutieri sustin ca limitele de viteza existente sunt cele potrivite pentru tara noastra, deoarece ele au fost fixate "in functie de dotarile si caracteristicile tehnice ale drumurilor publice din Romania, astfel incat sa se asigure desfasurarea fluenta si in siguranta a circulatiei, precum si ocrotirea vietii, integritatii corporale si a sanatatii persoanelor participante la traficul rutier".

Ponta, modificari la Codul Rutier: Alcoolemia de peste 0,5% in sange va fi infractiune (Video)

IGPR le-a amintit soferilor ca limita maxima permisa in localitati este de 50 de kilometri pe ora, dar ca pe anumite sectoare de drum din interiorul acestora, administratia locala poate stabili, pentru autovehiculele din categoriile A si B, si limite de viteza superioare, dar numai cu avizul Politiei Rutiere si fara a se depasi 80 de kilometri pe ora.

"Amintim ca, in anul 2010, la initiativa Directiei Rutiere, 88 dintre administratiile publice locale, care au si calitatea de administrator al drumului public, au marit limita maxima de viteza pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor", au mentionat reprezentantii Politiei.

Noul Cod Rutier, respins in comisiile din Senat. PNL si PDL nu au votat proiectul

Acestia au mai spus ca amendamentele senatorului au ramas la stadiul de propunere, intrucat comisiile au adoptat ulterior un raport de respingere a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002, mai exact noul Cod Rutier. Raportul a fost propus spre dezbatere si adoptare plenului Senatului, care a dat vot negativ noului Cod Rutier, la inceputul lunii martie.

Codul Rutier al lui Radu Stroe, respins aproape in unanimitate in Senat

"Referitor la amendamentul domnului senator Darius Valcov (...) prin care s-a propus marirea limitei maxime de viteza in localitati si pe drumurile expres, va informam ca acesta a ramas la stadiul de propunere.

In sedinta din 11 februarie 2014, membrii Comisiei juridice de numiri, disciplina, imunitati si validari, ai Comisiei pentru Administratie Publica, organizarea teritoriului si protectia mediului, precum si cei ai Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, au hotarat sa adopte raport comun de respingere a proiectului legislativ cu amendamente admise si respinse", a notat IGPR.

Proiectul mai are o sansa in Camera Deputatilor

Senatul a respins proiectul in calitate de prima Camera sezizata, asa ca noul Cod, care se afla in prezent in dezbatere publica, mai are sanse sa fie aprobat, in cazul in care deputatii ii dau un vot favorabil.

Darius Valcov a explicat de ce considera ca limita de viteza ar trebui sa creasca. El a spus ca viteza maxima de 50 de kilometri pe ora in localitati este chiar intre viteze, fiind incomod pentru soferi sa conduca astfel. In plus, Valcov considera ca aceasta este mult prea mica.

"Drumurile expres sunt mult mai largi si mai permisive decat drumurile nationale si daca prin cele europene permitem 100 de kilometri pe ora, nu vad de ce nu ne-am apropia de 130 de kilometri pe ora, pentru ca pana la urma drumurile expres se apropie mai mult de autostrada, decat de drumurile europene", a completat senatorul de Olt.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#crestere viteza localitati, #crestere limita viteza, #Politie crestere viteza, #limita viteza localitati, #viteza drumuri expres , #drumuri