Ancheta extinsa in cazul elicopterului SMURD prabusit in lac: Procurorii vor date de la STS si MAI

Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 11:18
3157 citiri
Ancheta extinsa in cazul elicopterului SMURD prabusit in lac: Procurorii vor date de la STS si MAI
Foto: Sibiu 100

Noi pasi in ancheta care vizeaza prabusirea elicopterului SMURD in lacul Siutghiol. Parchetul Militar a cerut STS inregistrarile apelurilor primite la 112.

Astfel, intr-un comunicat al Parchetului Militar, se arata ca procurorii au cerut "ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale sa inainteze Sectiei Parchetelor Militare, in format electronic, datele aflate in evidenta acestei institutii cu privire la traficul de voce/apelurile telefonice de anuntare/semnalizare a catastrofei aviatice din data de 15 decembrie 2014".

De asemenea, procurorii solicita Ministerului Afacerilor Interne si Consiliului Judetean Constanta sa transmita toate documentele incheiate cu privire la predarea si primirea elicopterului. Anchetatorii au cerut inclusiv actele care arata nivelul de echipare a aeronavei la momentul preluarii, precum si documentele privind eventualele modificari de echipare.

Parchetul Militar mai cere sa fie transmise catre Biroul Federal German pentru Investigatii Aeronautice toate dispozitivele elicopterului pe care au fost stocate datele referitoare la parametrii de zbor. In acest fel se doreste stabilirea modului de evolutie a elicopterului in timpul misiunii.

Analiza strigatelor de ajutor

Pe de alta parte, anchetatorii au dispus o ancheta referitoare la imaginile care surprind strigatele de ajutor inregistrate cu un telefon mobil imediat dupa prabusirea aparatului de zbor si aparute in presa.

"S-a dispus efectuarea unui experiment judiciar pentru a stabili in ce masura strigatele de ajutor au fost sau nu reale, au putut fi sau nu reale", a declarat marti dimineata procurorul general Tiberiu Nitu.

Acesta a precizat ca au fost solicitate documente de la diferite institutii din tara si din strainatate si au fost efectuate activitati in vederea identificarii si a altor persoane care au asistat la tragicul eveniment si care pot sa ofere informatii.

Potrivit comunicatului de la Parchet, s-a stabilit "efectuarea unei reconstituiri pentru stabilirea modului de propagare, pe lacul Siutghiol, a strigatelor de ajutor provenite de la o persoana aflata pe luciul de apa, la o distanta de aprox. 314 - 315 metri de mal, respectiv de inregistrare a acestora cu ajutorul unui telefon mobil, identic cu aparatul folosit de catre un martor, in aceleasi conditii si imprejurari in care acesta din urma a efectuat inregistrarea din 15 decembrie 2014".

Elicopter SMURD prabusit in lacul Siutghiol: Filmul complet al tragediei (Video)

Patru persoane si-au pierdut viata in urma accidentului care a avut loc pe 15 decembrie in judetul Constanta. Acestea erau medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era insarcinata, pilotul, comandor Petre Corneliu Catuneanu (47 de ani) si copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel (42 de ani).

Elicopterul transportase un pacient cu embolie pulmonara de la Tulcea la Spitalul Judetean din Constanta si se intorcea de la Aeroportul "Mihail Kogalniceanu", unde alimentase cu combustibil.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#parchet ancheta elicopter prabusit, #elicopter SMURD prabusit , #elicopter SMURD prabusit