Cinismul sistemului care nu salveaza (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 31 Decembrie 2014, ora 10:07
8609 citiri
Cinismul sistemului care nu salveaza (Opinii)
Foto: Digi24

Continuarea povestii accidentului de la Siutghiol capata, cred, tuse grotesti.

In loc sa vedem un efort asiduu de stabilire a faptelor, a eventualelor vinovatii, a breselor din sistem si pentru remedierea lor, vedem un efort de imagine, care pare de acoperire a neregulilor.

Secretarul de stat Raed Arafat a comunicat ca a fost realizata o simulare a situatiei din filmul prezentat de toate televiziunile in care se aud strigatele de ajutor ale unei presupuse victime a accidentului.

"La experimentul cu persoana in apa si cu strigatele de ajutor din punctul in care a cazut elicopterul, nu s-a auzit sunetul", a declarat Raed Arafat.

Deci eu inteleg asa, ca dupa moartea a patru oameni si o operatiune de salvare care a ridicat foarte multe semne de intrebare, dl Arafat a fost preocupat major de un singur lucru: sa dovedeasca faptul ca nimeni nu a strigat dupa ajutor.

Si daca, sa zicem, nu a strigat, ce? Barca era umflata? Motorul a pornit? Luminile au fost suficiente?

Eu m-as fi asteptat sa vad simulari peste simulari, exercitii peste exercitii pentru situatii de criza similare. As fi asteptat sa vad cum dl Arafat revizuieste protocoalele de actiune, pune sa fie verificate toate dotarile, toate motoarele, emite alerte ca sa vada cum reactioneaza sistemul intr-un nou caz de criza.

O fi facut, poate, dar despre ele n-a vorbit.

Ei bine, vad ca grija domniei sale este sa se razboiasca cu presa si sa dovedeasca faptul ca oamenii nu puteau striga dupa ajutor.

Adica nu a fost nimeni salvat pentru ca nu putea fi nimeni salvat.

Poate ca asa este. Dar la cum a decurs operatiunea, daca era cineva de salvat ar fi fost salvat? Daca maine cineva chiar va striga dupa ajutor, va fi salvat cu barca dezumflata si motorul defect?

Mi se pare ca dl Arafat a folosit resursele ISU pentru o operatiune de imagine in loc sa le foloseasca pentru o operatiune de imbunatatire a capacitatii de actiune a ISU, ceea ce mi se pare total nepotrivit.

Pe de alta parte, aflam ca familiile pilotilor au fost amendate de Starea Civila pentru ca s-au prezentat prea tarziu sa declare decesele.

"La spital a fost declarat decesul la miezul noptii, 15 catre 16, a doua zi am ridicat si actele pe care scrie cauza decesului, certificatul medico-legal. Cu acela mergi, cu toate actele, la Starea Civila, pentru a obtine certificatul de deces. Actul eu l-am obtinut pe 16, dupa ora 16.00, cand nu mai exista program. Deci am mers a doua zi, pe 17 dimineata.", povesteste sora pilotului, jurnalista Marilena Nedelcu.

Adica Starea Civila a socotit termenul din momentul producerii accidentului. Termenul a curs chiar inainte ca familiile sa fie instiintate, inainte ca trupurile sa fie scoase din apa. Nu a contat momentul eliberarii efective a certificatului medico legal. Nimic. Sistemul, despre care nu stim inca daca a facut tot ce se putea face pentru salvarea acestor oameni, a fost nemilos cu familiile.

Potrivit art 33 din Legea 119/1996, "Cand decesul se datoreaza unei sinucideri, unui accident sau altor cauze violente, precum si in cazul gasirii unui cadavru, declararea se face in termen de 48 de ore, socotit din momentul decesului sau al gasirii cadavrului."

Cadavrul pilotului a fost gasit pe data de 15 decembrie, la ora 23.50. Decesul avea sa fie constatat la spital, 45 de minute mai tarziu. Termenul nu se putea implini asadar inainte de 17 decembrie, ora 23.50.

Indiferent daca ne raportam la momentul gasirii cadavrului sau al constatarii decesului, amenda aplicata in dimineata zilei de 17 decembrie este, potrivit legii, abuziva.

E aici un cinism fara margini. Cumva din aceeasi linie cu cinismul simularii pentru negarea strigatelor de ajutor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#accident elicopter Siutghiol, #Raed Arafat simulare ajutor, #amenda Starea Civila Siutghiol , #elicopter SMURD prabusit