Elicopter prabusit in lac: Povestea barcagiului care a ajuns inaintea autoritatilor: Au murit cu zile!

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 09:00
9871 citiri
Elicopter prabusit in lac: Povestea barcagiului care a ajuns inaintea autoritatilor: Au murit cu zile!
Foto: Adevarul

La doua zile dupa tragedia de pe lacul Siutghiol, primul salvator - un barcagiu - care a ajuns la locul in care s-a prabusit elicopterul povesteste cum cei patru membri ai echipajului SMURD au murit cu zile.

Gheorghita Zice este administrator la insula Ovidiu, punctul de agrement de pe lac. Luni, in ziua tragediei, era de serviciu.

"M-a sunat seful meu Catalin Livadariu si m-a anuntat ca a cazut un elicopter in lac. Vazuse la televizor. Mi-a spus exact unde se prabusise, in dreptul 'La Butoaie'. Noi eram la 5 mile de acel loc. Am luat barca noastra cu motor si am plecat imediat acolo", a povestit barcagiul pentru Adevarul.

Elicopter SMURD prabusit in lac: Strigatele disperate de ajutor ale unei victime (Video socant)

Pe luciul apei nu se vedea nimic. A incercat sa gaseasca epava elicopterului, intre timp au ajuns si pompierii. "Vasleau de parca se duceau, nu veneau. Unul dadea intr-o parte, altul intr-alta. Au zis ca e prima data cand folosesc barca aia, nu aveau cheia, nu aveau motor. Am ridicat impreuna coada de elicopter care iesea din apa. Cand am tras in sus, a iesit la suprafata doctorita. Era agatata cu haina de fiare, dedesubt. Statuse sub apa, nu mai respira, nu mai era constienta.

Un pompier i-a luat pulsul, a zis ca are semne vitale. Au luat-o cu barca lor cu motor baietii de la Pescarie din Ovidiu, venisera si ei sa dea o mana de ajutor. Ei au dus-o la mal, la Salvare. Pompierii nu aveau de nici unele la ei. A venit un ski-jet si i-a tras ski-jetul, i-a agatat de un carlig si i-a plimbat pe acolo, sa cerceteze locul.

Nu erau pregatiti de interventie, nu aveau generator, nu aveau lumini, ceva de neimaginat. Nici scafandrii, care au venit dupa o ora, nu vedeau sa se imbrace, nu nimereau buteliile de oxigen. Le-am facut noi lumina cu telefoanele mobile", relateaza barbatul.

"Unde e, ma, priza?"

Barcagiul a povestit cum seful pompierilor nu reusea sa puna generatorul in functiune: "Unde are asta, ma, priza?". "Cum adica, esti capitan si nu stii sa pornesti un generator?", s-a infuriat Zice, iar pompierul s-ar fi scuzat: "Nu ma ocup eu cu asta, iar baiatul care e specializat nu e aici".

Elicopter SMURD prabusit in lac: Filmul tragediei, minut cu minut

"Am adunat caschetele, am adunat vestele cu care erau imbracati. Am adus eu generatorul si l-am pus pe Jupiter, salupa cea mare a Capitaniei. Autoritatile sunt la pamant. Nimic nu e adevarat din ce au spus, ca au venit cu barci... Au venit c-o barca dezumflata, au venit c-un motor fara cheie. Pompierii au ridicat din umeri, ca sunt pentru prima oara in acea barca.

Suntem o tara de 2 lei. Si cu asta am spus tot. Pacat de oamenii aceia, de familii, de copii... durere fara margini. Ce s-a intamplat la Apuseni s-a repetat la indigo la Siutghiol. Am venit eu cale de 5 mile, de la distanta foarte mare. Daca eram mai aproape si ajungeam mai repede, ei traiau. Au murit cu zile. Capitania are salupa Jupiter, puternica, 5 minute facea pana la elicopter. De ce nu s-au dus? Organele noastre... umflau barca", isi aminteste Zice.

Gheorghita Zice are un certificat international de ambarcatiuni de agrement, dar nu are niciun curs, nicio specializare pentru interventii de urgenta. Isi aminteste ca luni seara, pe la 21:30, perimetrul a fost restrictionat si civililor li s-a cerut sa se retraga.

"'Chiar nu mai putem face nimic? Nu va mai putem ajuta?', am intrebat. Mi-au zis 'Nu'. Nu, nu mi-a multumit nimeni, nu mi-a strans nimeni mana", spune Gheorghita Zice.

Elicopterul SMURD s-a prabusit luni dupa-amiaza, in lacul Siutghiol din judetul Constanta, in timp ce se intorcea de la o interventie din Tulcea. In ciuda eforturilor de cautare, toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului au murit.

In elicopter se aflau patru oameni, pilotul, copilotul, un medic si o asistenta, insa niciunul nu a supravietuit. Autoritatile au fost acuzate ca nu au intervenit in timp util, pentru salvarea victimelor. Inclusiv secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat ca nu se putea interveni mai bine de atat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#elicopter SMURD prabusit Siutghiol, #marturii elicopter prabusit, #Gheorghita Zice marturii elicopter, #salvator elicopter SMURD prabusit , #elicopter SMURD prabusit