Elicopter SMURD prabusit: DNA a deschis dosar penal privind achizitionarea elicopterului

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 19:23
2763 citiri
Elicopter SMURD prabusit: DNA a deschis dosar penal privind achizitionarea elicopterului

Procurorii DNA Constanta au deschis un dosar penal legat de modul in care Consiliul Judetean Constanta a achizitionat, in 2013, elicopterul trecut ulterior la SMURD si prabusit, luni, in lacul Siutghiol, au declarat oficiali din DNA.

In acest dosar, exista suspiciunea savarsirii unor fapte de abuz in serviciu in urma carora s-au obtinut si foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Potrivit surselor citate, s-a declansat urmarirea penala fata de fapta, "pentru a se clarifica aspecte referitoare la modalitatea de achizitionare, in cursul anului 2013, a unui elicopter echipat pentru zboruri medicale, de catre Consiliul Judetean Constanta precum si cu privire la legalitatea si continutul contractului pentru servicii de operare a elicopterului respectiv ce ar fi fost incheiate intre CJ Constanta cu o firma privata anterior predarii acestui elicopter catre Inspectoratul General al Aviatiei din cadrul MAI".

Dosarul penal a fost deschis ca urmare a unui material publicat de Centrul de Investigatii Media, potrivit caruia "Consiliul Judetean Constanta a irosit cinci milioane de euro pentru cumpararea si operarea unui elicopter medical care nu a fost folosit la nicio interventie de urgenta, desi a facut aproape 600 de zboruri".

Elicopterul s-a prabusit luni in lacul Siutghiol din Constanta, accident in urma caruia au murit toate cele patru persoane aflate in aparatul de zbor. Aflat in dotarea SMURD, aparatul de zbor transportase un pacient cu embolie pulmonara de la Tulcea la Spitalul Judetean din Constanta si se intorcea de la Aeroportul "Mihail Kogalniceanu", unde alimentase cu combustibil.

Elicopter SMURD prabusit: Ponta l-a demis pe prefectul de Constanta

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a facut, marti, precizari despre aparatul de zbor, de la achizitionarea lui de catre Consiliul Judetean (CJ) Constanta.

" (Elicopterul - n.red.) era in serviciu din iunie 2013, fiind achizitionat de catre Consiliul Judetean Constanta in cadrul Proiectului Transfrontalier cu finantare europeana 'Equipment to Save Our Lives', in cadrul Programul Operational comun Romania-Bulgaria 2007-2013. Aeronava era in exploatare in cadrul Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne din 6 noiembrie 2014 si realizase 188 ore de zbor", a precizat purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

La 6 noiembrie 2014, elicopterul a fost predat de CJ Constanta Inspectoratului General de Aviatie (IGAv), iar inspectia pentru inmatricularea aeronavei a avut loc, potrivit MAI, in aceeasi zi, la sediul Eurocopter Romania.

"In 25 noiembrie 2014, aeronava a fost receptionata la sol si in zbor de catre o comisie a IGAv, aeronava functionand normal. In aceeasi zi, elicopterul s-a deplasat in zbor la Punctul de Operare Aero-medicala Constanta", a mai spus Dajbog.

Oficialul MAI a mai precizat ca elicopterul nu indeplinea conditiile tehnice pentru a opera pe mare, nefiind dotat cu pilot automat si baliza pentru semnalizare in caz de accident aviatic pe mare, ceea ce facea inutila utilizarea flotoarelor.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....