Elicopter SMURD prabusit in lac - Arafat, despre operatiunea de salvare: Nu exista mai repede de atat

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 12:17
4453 citiri
Elicopter SMURD prabusit in lac - Arafat, despre operatiunea de salvare: Nu exista mai repede de atat

Raed Arafat spune ca informatiile pe care le are pana acum arata ca in cazul elicopterului prabusit in lacul Siutghiol nu se putea interveni mai repede in conditiile organizarii existente, care a permis ca in mai putin de 16 minute toate echipajele de interventie sa fie la fata locului.

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat, marti, la Spitalul Judetean din Constanta, ca la Ministerul de Interne se pregateste o analiza a modului in care s-a intervenit in cazul elicoperului SMURD care s-a prabusit in lacul Siutghiol, dar informatiile de pana acum arata ca s-a intervenit in timp util.

"La Bucuresti, la centrul de comanda al MAI se pregateste tot firul situatiei, cu ore, cu minute, cu tot, care va fi pus la dispozitia domnului prim-ministru in cursul acestei zile si care va fi dat publilcitatii pentru a se intelege ce s-a intamplat", a declarat Arafat.

El a spus ca, din informatiile pe care le are in prezent, primul echipaj de interventie a ajuns la fata locului la ora 16:25, dupa apelul la 112 inregistrat la ora 16:11.

"Din timpii pe care ii am si care au fost dati, da, nu exista mai repede decat atat sa intervii in conditiile organizarii existente, care a permis ca sub 16 minute sa ai toate echipajele de interventie la fata locului. Avem apelul la 16:11 si la 16:30 deja era toata lumea acolo si sefa SMURD a spus ca atunci cand a sosit la fata locului, adica la 16:35-16:40, pe apa erau deja doua ambarcatiuni ale pompierilor", a declarat Arafat, intrebat daca el considera ca s-a intervenit la timp.

Intrebat, de asemenea, cum s-ar fi putut interveni pentru ca cele patru persoane sa fie salvate, Raed Arafat a raspuns: "Sunteti convinsi ca aceste patru persoane puteau fi salvate imediat, in viata? Eu nu stiu acest lucru".

Arafat a recunoscut ca prima victima scoasa din apa, medicul Laura Vizireanu, a fost adusa la mal cu o barca pescareasca, el spunand ca impreuna cu victima se afla in barca si un paramedic pompier.

"S-a intervenit si cu nave de pompieri si cu nave de pescari din zona. Cum este si normal, oamenii au intervenit cand au vazut ce s-a intamplat, dar in ambarcatiunea care a adus-o la mal pe colega noastra era un paramedic pompier, asta este dovada ca pompierii erau acolo. Dar restul pompierilor au ramas acolo sa continue cercetarile si un coleg paramedic a venit cu barca de pescari la mal", a spus Raed Afarat.

Arafat a precizat ca primele doua victime au fost scoase din apa de catre scafandrii de la ISU, iar celelalte doua de scafandrii MApN, interventia acestora fiind dificila.

"Scafandrii au intervenit in conditii extrem de grele, in alta tara probabil spuneau sa continue cautarile a doua zi. Primii doi au fost scosi la suprafata de scafandrii pompieri, iar ceilalti doi de scafandrii specializati, care au lucrat in conditii grele si periculoase", a afirmat Afarat.

El a mai precizat ca la cautari a participat si ambarcatiunea Jupiter, a Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM), aflata in subordinea Ministerului Transporturilor, care a venit la fata locului din initiativa pilotului, pentru ca salupa se afla in conservare pe timpul iernii, conform protocoalelor.

"Nava Jupiter a participat la cautari din propria initiativa a pilotului si multumim pentru acest lucru, dar nava respectiva este in conservare de la sfarsitul sezonului estival, treuia sa nu fie in apa, ci sa fie conservata. Nava are statut de nava in conservare, nu e nava de interventie", a spus Raed Arafat, intrebat de ce nu a fost solicitat ajutorul acesteia.

Arafat: Victimele nu ar fi avut cum sa strige dupa ajutor

Intrebat despre relatarile martorilor, care au spus ca au auzit strigate de ajutor din partea membrilor echipajului elicopterului SMURD imediat dupa prabusire, Arafat a spus ca si acest aspect trebuie verificat deoarece leziunile suferite de victime le-ar fi pus in imposibilitatea de a striga dupa ajutor.

Raed Arafat a spus ca, pe langa hipotermie, victimele au suferit si fracturi, iar una dintre ele a fost gasita chiar in scaunul ei, sub apa.

Secretarul de stat in MAI a mai spus ca sunt verificate toatea aspectele legate de interventia de pe lacul Siutghiol si ca daca vor fi gasite probleme acestea vor fi corectate si vor fi luate masuri, iar daca exista vinovati procurorii vor stabili acest lucru, fiind in desfasurare o ancheta a Parchetului Militar.

La bordul elicopterului SMURD prabusit se aflau medicul Laura Vizireanu, in varsta de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, in varsta de 38 de ani, care era insarcinata, pilotul, comandor Petre Corneliu Catuneanu, de 47 de ani, si copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel, de 42 de ani.

Toate cele patru persoane si-au pierdut viata in urma prabusirii elicopterului in lacul Siutghiol, iar operatiunile de cautare si salvare a acestora au durat peste 12 ore.

Citeste si:
Dacian Cioloș decide diseară dacă rupe USR SURSE
Dacian Cioloș decide diseară dacă rupe USR SURSE
Europarlamentarul USR Dacian Cioloș va avea diseară o întâlnire online cu mai mulți apropiați din partid pentru a decide dacă rămân în USR sau dacă fondează o nouă formațiune...
Drulă despre schimbarea sistemului de impozitare: ”Dacă o singură taxă crește, guvernul securisto-socialist trebuie să-și dea demisia”
Drulă despre schimbarea sistemului de impozitare: ”Dacă o singură taxă crește, guvernul securisto-socialist trebuie să-și dea demisia”
Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, spune pe rețelele sociale că azi are loc o întâlnire despre schimbarea sistemului de impozitare. ”Coaliția sărăciei se întâlnește...