Elicopter SMURD prabusit in lac: Nicusor Constantinescu il acuza pe Arafat ca minte

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 12:29
11360 citiri
Elicopter SMURD prabusit in lac: Nicusor Constantinescu il acuza pe Arafat ca minte

Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, il acuza pe secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, de miciuna in cazul elicopterului prabusit in lacul Siutghiol, accident in urma caruia patru oameni au murit.

Constantinescu a acuzat ca Arafat ca ar fi schimbat "abuziv" destinatia misiunilor elicopterului.

"Elicopterul Eurocopter are doua motoare, sisteme de zbor pe timp de noapte, flotoare (...) In urma unei licitatii publice, a fost preluat in noiembrie 2014 de SMURD, fara acceptul meu, schimbandu-i-se destinatia pentru achizitia pe fonduri europene. Eu i-am zis 'domnule secretar de stat, sa va asumati raspunderea, pe semnatura, ca eu nu aprob asa ceva'. Dupa aia eu am fost plecat din tara, s-a schimbat destinatia abuziv, cat am fost eu in SUA.

Domnul Arafat minte. Elicopterul avea flotoare. Cine a taiat flotoarele? Intrebati-l pe domnul Arafat unde sunt flotoarele", a declarat Nicusor Constantinescu.

Acesta a explicat ca aparatul de zbor a fost achizitionat la propunerea sa, de catre CJ Constanta, pe programul transfrontalier Romania - Bulgaria 2013 - 2015.

"Un program care face referire la salvarea vietilor omenesti pentru romani si bulgari din Constanta si, respectiv, Dobric. Acest elicopter are obligatia sa salveze vietile omenesti din Romania si Bulgaria, conform contractului de finantare. Nu poate fi schimbat pentru ca vrea eu.

Altfel, se numeste deturnare de fonduri europene. Din pacate, aceasta destinatie a elicopterului a fost schimbata de domnul Arafat, cat eu nu am fost aici. Acest contract a fost schimbat si a dus la moartea acestor oameni. Acest elicopter a avut flotoare, eu le-am comandat, Nicusor Constantinescu. Mai are flotoare? Nu mai are. Acest elicopter are dotari de functionare de zi si de noapte, pe orice vreme. Ieri nu a batut vantul, apa avea 0 grade, fara ceata, fara vant si totusi nu s-a putut face nimic", a adaugat Constantinscu, opinand ca, daca elicopterul avea flotoare, "stateam la o cafea cu echipajul SMURD azi".

"Standardele Nicusor Constantinescu, mai inalte decat standardele SMURD"

Jurnalistii au insistat si l-au intrebat totusi ce vina are secretarul de stat din MAI pentru ca patru oameni au murit luni.

"Conform caietului de sarcini, cand s-a dus in folosinta acest elicopter, s-a facut o licitatie publica pentru operare. Aceasta licitiatie a avut un caiet de sarcini, aprobat de toate autoritatile, in conformitate cu normele si standardele impuse de UE", a continuat Constantinescu.

Elicopter SMURD prabusit in lac - Arafat, despre operatiunea de salvare: Nu exista mai repede de atat

Acesta a admis, insa, ca a refuzat imbunatatirea elicopterului pentru ca "standardele CJ, standardele lui Nicusor Constantinescu, sunt mai inalte decat standardele SMUR".

"Am refuzat upgradarea acelui elicopter, fara sa isi asume cineva schimbarea, modificarea destinatiei elicopterului. I-am spus: 'domnul Arafat, semneaza tu, raspunde in fata lumii si aia e'. Nu am fost de acord cu aceasta cerere abuziva. Atunci cand am fost in functie, cand mi s-a solicitat personal sa schimb destinatia elicopterului, pe semnatura mea, am refuzat. Si l-am rugat pe domnul Arafat sa faca asta", a repetat seful suspendat al CJ.

Acesta a mai spus ca nu a putut interveni deoarece are interdictie de la instanta.

Elicopter SMURD prabusit in lac: Cine sunt cei patru oameni care au murit

"Eu, desi sunt presedintele Consiliului Judetean Constanta si vicepresedintele Comitetului Judetean de Urgenta Constanta, nu am putut sa-mi exercit atributiile, deoarece am interdictie de la instanta sa iau legatura, sub orice forma, cu angajatii Consiliului Judetean Constanta si cu consilierii judeteni! Am anuntat prefectul sa intervina cand am aflat", a conchis Constantinescu.

Constantinescu a refuzat sa mai raspunde la alte intrebari la alt intrebari ale jurnalistilor.

La bordul elicopterului SMURD prabusit luni dupa-amiaza in lacul Siutghiol se aflau medicul Laura Vizireanu, in varsta de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, in varsta de 38 de ani, care era insarcinata, pilotul, comandor Petre Corneliu Catuneanu, de 47 de ani, si copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel, de 42 de ani.

Toate cele patru persoane si-au pierdut viata in urma prabusirii elicopterului, iar operatiunile de cautare si salvare au durat peste 12 ore.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...
Comentarii
meandrele concretului
rank 5
Cum, nu Băsescu şi Kövesi au tăiat flotoarele? Ai vorbit cu Mazăre?