Elicopter SMURD prabusit in lac: Nu avea pilot automat si baliza de semnalizare

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 22:25
3860 citiri
Elicopter SMURD prabusit in lac: Nu avea pilot automat si baliza de semnalizare
Foto: SMURD

Elicopterul SMURD prabusit luni in lacul Siutghiol nu indeplinea conditiile tehnice pentru a opera pe mare, nefiind dotat cu pilot automat si baliza pentru semnalizare in caz de accident aviatic pe mare, ceea ce facea inutila utilizarea flotoarelor, au anuntat, marti, oficialii MAI.

Precizarile au fost facute de purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, intr-o conferinta de presa despre accidentul in urma caruia si-au pierdut viata toate cele patru persoane aflate in elicopterul SMURD cazut in lacul Siutghiol.

Elicopter SMURD prabusit in lac: Filmul tragediei, minut cu minut

Cu acelasi prilej, Dajbog a dat informatii despre aparatul de zbor, de la achizitionarea lui de catre Consiliul Judetean (CJ) Constanta.

" (Elicopterul - n.red.) era in serviciu din iunie 2013, fiind achizitionat de catre Consiliul Judetean Constanta in cadrul Proiectului Transfrontalier cu finantare europeana 'Equipment to Save Our Lives', in cadrul Programul Operational comun Romania-Bulgaria 2007-2013. Aeronava era in exploatare in cadrul Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne din 6 noiembrie 2014 si realizase 188 ore de zbor", a precizat oficialul MAI.

La 6 noiembrie 2014, elicopterul a fost predat de CJ Constanta Inspectoratului General de Aviatie (IGAv), iar inspectia pentru inmatricularea aeronavei a avut loc, potrivit MAI, in aceeasi zi, la sediul Eurocopter Romania.

"In 25 noiembrie 2014, aeronava a fost receptionata la sol si in zbor de catre o comisie a IGAv, aeronava functionand normal. In aceeasi zi, elicopterul s-a deplasat in zbor la Punctul de Operare Aero-medicala Constanta", a mai precizat Monica Dajbog.

La bordul elicopterului se aflau, luni, medicul Laura Vizireanu, in varsta de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, in varsta de 38 de ani, care era insarcinata, pilotul, comandor Petre Corneliu Catuneanu, de 47 de ani, si copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel, de 42 de ani. Elicopterul SMURD transportase un pacient cu embolie pulmonara de la Tulcea la Spitalul Judetean din Constanta si se intorcea de la Aeroportul "Mihail Kogalniceanu", unde alimentase cu combustibil.

Operatiunile de cautare si salvare au durat peste 12 ore.

Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti s-a sesizat din oficiu si a deschis un dosar in cazul elicopterului SMURD prabusit, cercetarile privind cauzele accidentului in care au murit cei patru membri ai echipajului fiind continuate marti la locul tragediei de procurori si criminalisti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#elicopter SMURD prabusit, #elicopter SMURD prabusit morti , #elicopter SMURD prabusit