Tabara: Circulatia plantelor medicinale nu va fi pusa in pericol de etnobotanice

Marti, 22 Februarie 2011, ora 17:05
1198 citiri
Tabara: Circulatia plantelor medicinale nu va fi pusa in pericol de etnobotanice

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a dat asigurari ca utilizarea si circulatia plantelor medicinale nu vor fi puse in pericol din cauza masurilor privind combaterea comercializarii substantelor etnobotanice.

"Nu exista niciun pericol in ceea ce priveste utilizarea si circulatia plantelor medicinale, daca sunt respectate regulile si sunt bine gestionate. Plantele medicinale iti dau viata, dar ti-o poate si lua daca le folosesti in abuz sau in cantitati necorepunzatoare.

Comitetul format la nivel ministerial privind etnobotanicele nu va pune in pericol acest lucru, dar e clar ca trebuie o organizare buna. Intre plantele medicinale si alte produse care se folosesc in alte scopuri trebuie sa fie o linie clara si precisa. De altfel, MADR a creat acel birou pentru plante medicinale, bine asezat, care va functiona la Institutul de Bioresurse Alimentare", a declarat, luni, la Bruxelles, Valeriu Tabara, prezent la Reuniunea ministrilor europeni ai Agriculturii.

Acesta a subliniat ca producatorii de plante medicinale vor putea iesi in piata in continuare daca sunt inregistrati si respecta regulile.

"Daca e vorba de taxe prea mari pentru iesirea in piata este la indemna noastra sa le reducem, dar daca e vorba de a incalca si de a da derogari de la lege, nu le vom da", a mai spus seful de la Agricultura.

Potrivit sursei citate, Romania sprijina propunerea poloneza de readucere in circuit a fainurilor din carne si oase, cel putin in cel al furajelor, pentru anumite specii de animale, in special pentru nerumegatoare.

Premierul Emil Boc le-a cerut, duminica, prefectilor, sa actioneze direct si fara menajamente in lupta impotriva fenomenului etnobotanicelor, in contextul in care Executivul a aprobat, saptamana trecuta, un program de masuri pentru combaterea comercializarii substantelor etnobotanice.

El a adaugat ca prefectii, lunar, vor trebui sa raporteze Ministerului Administratiei si Internelor actiunile desfasurate in acest sens, iar acesta, la randul sau, trebuie sa informeze Guvernul, pentru a vedea, astfel, daca se impune aplicarea si altor masuri in acest domeniu.

Premierul mai spune ca se lucreaza la un proiect legislativ pentru a interzice etnobotanicele dupa "cea mai avansata lege din UE, legea poloneza".

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#etnobotanice circulate, #plante medicinale circulatie , #etnobotanice