10 greseli facute de Liviu Dragnea de cand PSD a castigat alegerile

Miercuri, 28 Decembrie 2016, ora 12:30
39313 citiri
10 greseli facute de Liviu Dragnea de cand PSD a castigat alegerile

Dupa ultimele evenimente politice in care erou principal este Liviu Dragnea, iar frecventa greselilor pe care le face reprezinta sarea si piperul dezbaterii publice, se poate spune ca liderul PSD si-a concediat prea devreme echipa de consilieri israelieni care l-au ajutat in campania electorala.

Seful social-democratilor a trecut printr-o transformare brutala imediat dupa ce au fost anuntate rezultatele alegerilor. De la un Liviu Dragnea evaziv, cu un discurs in care scotea mereu partidul in fata si amintea obsesiv despre importanta programului de guvernare care va inlatura saracia din Romania, la unul al carui discurs a devenit centrat exclusiv pe propria persoana, pe nedreptatea care i s-a facut pentru ca a fost condamnat intr-un dosar de coruptie si pe cum doar el poate pune in practica programul de guvernare al PSD.

A fost atat de socanta schimbarea incat in fata opiniei publice pare a se derula celebrul roman al lui R.L. Stevenson, "Misteriosul caz al Dr. Jekyll si al domnului Hyde", prima reprezentare fictionala a unui caz de dubla personalitate.

Cele zece pacate

Dar care sunt principalele erori politice pe care le-a facut Liviu Dragnea in ultimele doua saptamani.

1. A distrus orice forma de democratie din interiorul PSD prin asumarea publica a rolului de lider absolut al partidului.

2. Voturile castigate de PSD intr-o campanie electorala in care Liviu Dragnea a evitat sa anunte numele vreunei propuneri de premier, le-a trecut in contul personal imediat dupa incheierea procesului electoral.

Liviu Dragnea, in conferinta de presa organizata dupa respingerea presedintelui a nominalizarii doamnei Shhaideh, pare ca se preda

3. A schimbat radical retorica din campanie bazata pe cultivarea nationalismului, crestinismului-ortodox si a romanismului cu nominalizarea pentru pozitia de prim-ministru a unei reprezentante a minoritatii turce, bulversand electoratul PSD.

4. A afirmat in mai multe randuri ca el merita sa fie prim-ministru, iar faptul ca e condamnat penal pentru coruptie nu e un motiv de incompatibilitate, desi exista o lege in acest sens.

5. A atacat SRI si DNA, considerandu-le centre de exercitare a unei "puteri oculte" fara sa aduca niciun argument in acest sens.

6. A nominalizat un premier gandindu-se exclusiv la interesul personal, acela de a propune o persoana aflata sub controlul sau absolut astfel incat sa poata fi indepartata cu usurinta pentru a se instala pe sine in pozitia de sef al guvernului.

7. A cerut un cec in alb conducerii partidului pentru propunerea de premier creand frustrare si tensiune in interiorul PSD.

8. Dupa anuntul scurt de respingere a doamnei Sevil Shhaideh de catre presedintele Iohannis, Liviu Dragnea a venit nepregatit la conferinta de presa, tinand un discurs lung, ambiguu, plin de erori de comunicare si gafe de exprimare, proiectand o imagine plina de slabiciuni si degringolada in interiorul majoritatii parlamentare.

9. A amenintat cu inceperea operatiunilor de suspendare a presedintelui fara a tine cont de distributia actuala a fortelor politice din societate. PSD se bazeaza pe trei milioane de voturi. In cazul unui referendum, contextul politic se schimba radical si s-ar putea ca aceste voturi sa nu mai fie suficiente.

10. L-a considerat pe Klaus Iohannis un politician fricos care nu va avea curajul sa-l infrunte.

Cea mai buna strategie

In acest moment, Liviu Dragnea pare a nu avea niciun plan. Refuzul lui Iohannis l-a prins pe picior gresit si acum incearca sa realizeze unul. Liderul PSD nu are incredere in dezbaterea publica, in consultarea partidului, in idei venite de jos in sus. Are nevoie doar de acele solutii care-i sunt pe plac si care-i servesc unicului scop, acela de a deveni prim-ministru. Din acest motiv, cred ca va alege un plan sortit esecului. E dispus sa sacrifice interesul de a guverna al PSD pentru interesul personal de a guverna Romania.

Liviu Dragnea nu are, in acest moment, nicio cale sa ajunga prim-ministru fara sa-si distruga partidul. Dar nu ar fi nici primul, nici ultimul care face o astfel de eroare. Si chiar cu sacrificarea PSD, tot ii va fi dificil. A intrat in aceeasi logica a liderilor autocrati din PSD, pe axa Adrian Nastase - Victor Ponta, care se transforma in vinovatii de serviciu pentru toate esecurile clasei politice. Intr-o astfel de bucla, speranta de viata politica activa se reduce la un maximum de patru ani, uneori mai putin.

Cea mai buna strategie politica a lui Liviu Dragnea ar fi aceea sa numeasca pentru pozitia de premier cel mai bun om pe care-l are PSD, sa democratizeze si sa modernizeze partidul din temelii si sa se retraga cat mai repede ca sa se salveze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Liviu Dragnea, #PSD, #premier, #Klaus Iohannis , #eveniment