UPDATE Cum au ajuns 25 de refugiati din Afganistan sa doarma pe strazile Timisoarei. "Sa ne fie rusine, crestini ce suntem!"

Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 19:16
5838 citiri
UPDATE Cum au ajuns 25 de refugiati din Afganistan sa doarma pe strazile Timisoarei. "Sa ne fie rusine, crestini ce suntem!"
Refugiatii FOTO Facebook

25 de refugiati din Afganistan au dormit sub cerul liber in Timisoara, pe strada, ca urmare a hotararii prin care oricine vine din Serbia intra 14 zile in carantina la domiciliu.

Oamenii nu au fost primiti intr-un refugiu, iar autoritatile n-au avut un loc pregatit pentru astfel de situatii, asa ca oamenii nu au avut de ales, decat sa-si petreaca noaptea afara.

UPDATE 19.00 Grupul de Initiative Sociale LOGS anunta ca refugiatii au primit mancare, gratie donatiilor facute de cei sensibilizati de situatia acestora.

"Va multumim tuturor celor ce ati raspuns pozitiv la solicitarea noastra. Impreuna cu Salvati Copiii Romania am cumparat si achizitionat astazi 60 de portii de mancare si apa si masti de fata, din donatiile voastre.

In urma numeroaselor presiuni, refugiatii au fost carantinati intr-o locatie din Timisoara si la noapte nu vor mai dormi pe strada!

Multumim Romanian National Council for Refugees - CNRR Si ICAR Foundation pentru ajutor in distribuirea alimentelor!", au transmis, prin intermediul paginii de Facebook, reprezentantii LOGS.

Ajutorul vine tocmai ca urmare a apelului facut de reprezentantul ONG-ului din Timisoara, care a postat povestea refugiatilor pe Facebook. El le-a cerut oamenilor sa stranga donatii cat mai repede, tinand cont ca nu se stie cat timp vor mai petrece pe strazi, printre ei fiind si minori. Voluntarii le-au dus oamenilor haine groase, mancare si ceai fierbinte.

Comentariile la postare au fost transante si foarte critice fata de autoritati.

"Vaaai, i-am vazut ieri, dar nu-mi inchipuiam ca vor sta acolo toata noaptea... Au fost -3 grade azi noapte".

"Doamne, ce oroare! Sa ne fie rusine, crestini ce suntem, in Postul Craciunului, si romani ce suntem, cu gura umflata de lauda ospitalitatii. O mare RUSINE!".

"In vremea asta, autoritatile responsabile dorm la caldurica! Merita sa ii loveasca un blestem!".

Oamenii si-au petrecut noaptea chiar la poarta Centrului Regional de Proceduri si Cazare a Solicitantilor de Azil din Timisoara.

"Nu dormim de patru zile", spune afganul Rubani Khan, sustinand ca paza institutiei ii goneste de acolo, potrivit romania.europalibera.org.

Prefectul de Timis, Liliana Onet, a declarat pentru Radio Europa Libera ca exista protocoale si discutii despre situatia migrantilor in pandemie inca din perioada starii de urgenta, dar sustine ca prefectura are doar rol de mediere: "Nu-i treaba prefecturii sa identifice spatii de carantinare, e treaba primariei. Noi suntem mediatorii, noi punem oamenii la masa sa rezolve".

"Nu ne da voie legea. Noi nu avem atributii in carantinarea sau izolarea persoanelor. In plus, legea (136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic) nu are norme de aplicare. Ce facem este sa anuntam Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta si DSP sa dispuna carantinarea celor zece care au cerut azil, pentru a putea fi preluati apoi de noi", a declarat Gabriel Vasilescu, directorul Centrului Regional de Proceduri si Cazare a Solicitantilor de Azil.

Refugiatii au trecut ilegal frontiera. Unii spun ca doresc sa ceara azil, fiind inregistrati in sistem, iar altii ca nu doresc sa ramane in Romania, caz in care ar urma sa fie preluati de Politia de Frontiera pentru a li se intocmi dosar penal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul aberant pentru care un bărbat a anunțat prezența unei bombe la bordul avionului ce a aterizat de urgenţă la Timişoara SURSE
Motivul aberant pentru care un bărbat a anunțat prezența unei bombe la bordul avionului ce a aterizat de urgenţă la Timişoara SURSE
Un cetăţean din Polonia ar fi fost cel care a anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului care efectua o cursă charter de la Wroclaw spre Hurgada şi care a trebuit să aterizeze la...
Un avion a aterizat de urgență la Timișoara, după o amenințare cu bombă. Cei 123 de pasageri au fost evacuați
Un avion a aterizat de urgență la Timișoara, după o amenințare cu bombă. Cei 123 de pasageri au fost evacuați
A fost activat planul rosu de acțiune dupa ce a fost facuta o amenintare cu bomba la bordul unui avion, Aeronava a aterizat de urgenta pe Aeroportul Timisoara la miezul noptii, arată Opinia...
#refugiati, #Afganistan, #Timisoara, #autoritati, #strada , #eveniment