A doua banca de alimente din Romania s-a deschis in Cluj

Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 10:00
3592 citiri
A doua banca de alimente din Romania s-a deschis in Cluj

A doua banca de alimente din Romania a fost lansata, saptamana aceasta, la Cluj-Napoca, fiind prima banca de acest tip din vestul tarii. Banca functioneaza dupa principiile Federatiei Europeane a Bancilor de Alimente (FEBA), avand ca model organizatiile de profil din Uniunea Europeana.

Noua banca de alimente a fost fondata de catre Junior Chamber International (JCI), prin proiectul Food Waste Combat, cu sustinerea Lidl Romania, devenind functionala de marti, 30 octombrie.

Dupa un program pilot de aproape sapte luni, prin care au fost salvate aproximativ sapte tone de mancare, Banca de Alimente din Cluj si-a inceput oficial activitatea de recuperare sistematica, imediata, a produselor alimentare comestibile si non alimentare, care, din diverse motive, si-au pierdut valoarea economica de piata si redistribuirea acestora persoanelor aflate in dificultate, care nu au putere de cumparare.

Organizatia colecteaza si livreaza gratuit alimente si produse igienico-sanitare pentru uz personal pentru copii si adulti, organizatiilor guvernamentale care acorda servicii de asistenta sociala unor categorii diverse de grupuri vulnerabile: copiilor cu dizabilitati sau cu risc de abandon scolar, tinerilor cu dizabilitati, batranilor nevoiasi, fetelor mama, femeilor maltratate, familiilor monoparentale sau numeroase, familiilor defavorizate, imigrantilor, sinistratilor etc.

Pot dona produse alimentare si non-alimentare toti producatorii agroalimentari, distribuitorii din lantul logistic, hipermarketurile si supermarketurile, magazinele alimentare, cantinele, restaurantele si hotelurile care au surplusuri alimentare. In prezent, banca de alimente de la Cluj face parte si din Institutul pentru Economie Circulara IRCEM, ca exemplu de bune practici pentru combaterea risipei alimentare.

"Bancile de alimente sunt deschise tuturor actorilor din retail si nu numai, iar pe aceasta cale lansam o invitatie catre cat mai multi agenti economici pentru a contribui la misiunea acestora prin donarea de produse sau sustinerea financiara", a spus Cristina Hanganu, directorul de Comunicare si CSR al Lidl Romania.

Banca de Alimente din Cluj este cel de-al doilea asemenea proiect din Romania, dupa Banca pentru Colectarea si Distributia Alimentelor din Bucuresti, inaugurata in 2016.

Pe termen mediu si lung, pentru a creste gradul de constientizare a risipei alimentare si a combate efectele sale negative, la nivel national, Lidl Romania isi propune sa contribuie la fondarea unor banci de alimente la standarde europene si in alte orase, precum Roman, Timisoara, Craiova sau Braila.

"Banca pentru Colectarea si Distributia Alimentelor din Bucuresti este un proiect pilot, ce functioneaza ca si Bancile din alte state europene si care se doreste a fi multiplicat in mai multe localitati din tara. (...) In activitatea noastra suntem parteneri ai Institulului pentru Cercetari in Economie Circulara si Mediu din Cluj", a spus Gabriel Sescu, fondatorul Bancii de Alimente Bucuresti.

Aproximativ o treime din toate produsele din Romania, circa 2,55 milioane de tone de produse alimentare, ajung la cosul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual, in timp ce cinci milioane de romani se afla in pragul saraciei, iar 66% din familiile din mediul rural nu isi pot asigura hrana zilnica, conform datelor FoodWaste Romania.

"Noi ne propunem sa transferam surplusul de produse de la agenti economici si de la producatorii agroalimentari catre ONG-urile si fundatiile de caritate din Cluj, in mod gratuit. Dar nu vrem nicidecum sa legitimam surplusul prin asta, doar sa-l tinem sub control si sa contribuim la reducerea lui in timp", a detaliat Camelia Gui, coordonator al proiectului Food Waste Combat, al JCI si fondator Banca de Alimente Cluj.

Vezi si Cum ar putea fi magazinele obligate sa doneze alimentele nevandute Interviu

Citeste si:
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a susținut joi, 30 iunie, că propunerea PSD privind taxarea luxului este o ”ipocrizie”, în condițiile în care mulți social-democrați,...
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a făcut joi, 30 iunie, o analiză a OUG care prevede compensarea prețului carburanților cu 50 de bani per litru. Potrivit fostului...