Academia Romana, preocupata de consecintele utilizarii tehnologiei 5G asupra sanatatii publice: "Poate genera prejudicii sensibil mai mari decat avantajele"

Joi, 27 August 2020, ora 17:36
8864 citiri
Academia Romana, preocupata de consecintele utilizarii tehnologiei 5G asupra sanatatii publice: "Poate genera prejudicii sensibil mai mari decat avantajele"
Foto: Pixabay

Academia Romana isi manifesta preocuparea fata de consecintele pe care utilizarea tehnologiei 5G le-ar putea avea asupra sanatatii publice si considera ca aceasta este o tema de maxim interes in contextul in care tara noastra analizeaza aprobarea strategiei de implementare a retelei 5G la nivel national.

"Atragem atentia ca expunerea populatiei la radiatia de radiofrecvente de mare putere in Europa si, implicit, in tara noastra este deja o tema de dezbatere in lumea stiintifica la nivel mondial. Astfel, oamenii de stiinta avertizeaza ca viitoarele statii 5G vor genera campuri electromagnetice de circa 100 de ori mai puternice decat cele ale generatiilor deja in functiune, dezvoltand practic un ocean artificial de radiatii milimetrice de inalta frecventa (30-300 GHz), cu imens potential de risc, pe termen mediu, asupra vietii", precizeaza Academia, intr-un comunicat transmis joi.

Potrivit acestui for, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului si alte autoritati medicale internationale au clasificat campul electromagnetic produs de radiofrecvente ca posibil carcinogen la om.

"In mod concret, radiatiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, in profunzime de circa 1-2 mm, precum si la nivelul paturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare in restul organismului. Alaturi de riscul de cancer, literatura de specialitate semnaleaza, intre altele, efecte precum stresul celular, lezari ale mecanismelor genetice, deficit de memorie si probleme ale procesului de invatare, tulburari neurologice", arata sursa citata.

Academia Romana considera ca, "inainte de a introduce in functiune sistemul 5G, este absolut necesara o analiza stiintifica responsabila, care sa vizeze atat evaluarea riscurilor asupra sanatatii oamenilor, cat si stabilirea standardelor de expunere maxima totala".

"In acest context, readucem in atentie Rezolutia 1.815 din 2011 a Consiliului Europei, care precizeaza ca: se iau toate masurile rezonabile pentru a reduce expunerea la campuri electromagnetice, in special la radiofrecventele din telefoanele mobile, in particular a copiilor si tinerilor ce par a fi expusi riscului de tumori ale capului si solicita mentinerea la cel mai scazut nivel cu putinta (principiul ALARA) in ceea ce priveste timpul de expunere, distanta si ecranarea. Avertizam ca implementarea tehnologiei 5G, fara o evaluare concreta a riscurilor si vulnerabilitatilor, poate avea grave consecinte asupra sanatatii populatiei si poate genera prejudicii sensibil mai mari decat avantajele", se mai arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple se află în plin proces de dezvoltare a unei noi game de produse inteligente alimentate de inteligență artificială, inclusiv ochelari inteligenți, căști AirPods cu camere și inele...
Cum vor putea telefoanele smart să măsoare glicemia. Tehnologia care va revoluționa testele de sănătate
Cum vor putea telefoanele smart să măsoare glicemia. Tehnologia care va revoluționa testele de sănătate
Cercetătorii de la Institutul Național de Standarde și Tehnologie din SUA (NIST) au dezvoltat o nouă metodă de utilizare a smartphone-urilor în scopuri medicale. Aceasta se bazează pe...
#Academia Romana, #tehnologie, #5g, #campuri electromagnetice, #sanatate publica , #eveniment