Alba Iulia, 1 Decembrie 1918. Ce n-au vrut comunistii sa stim despre Marea Unire?

Vineri, 30 Noiembrie 2018, ora 16:00

   

Alba Iulia, 1 Decembrie 1918. Ce n-au vrut comunistii sa stim despre Marea Unire?
Carol I a murit chinuit de gandul ca regatul lui si-a declarat neutralitatea in Primul Razboi Mondial, "tradand" interesele "partenerului strategic" de la acea vreme, Imperiul German si pe Imparatul Wilhelm al II-lea.

Consiliul de Coroana reunit la 21 iulie/3 august 1914 a avut loc la Castelul Peles, fiind format din liderii partidelor parlamentare si reprezentantii guvernului.

Votul a fost covarsitor in favoarea neutralitatii, idee sustinuta de premierul de atunci, liberalul Ion I.C. Bratianu.

Regele Carol I, care dorea ca Romania sa-si indeplineasca obligatiile prevazute in tratatul de alianta cu Puterile Centrale a fost sustinut doar de "germanofilul" Petre P. Carp, o personalitate cu un impact important asupra culturii si politicii romanesti, pe nedrept marginalizat de regimul comunist.

Razboiul care a pus capat pacii de o suta de ani

Inceperea Primului Razboi Mondial prinde Romania intre ciocan si nicovala. Germania si Austro-Ungaria ii promit Regelui Carol Basararabia in cazul unei victorii a Puterilor Centrale, pe de alta parte, liberalii aveau promisiuni de la Antanta (alianta militara dintre Marea Britanie, Franta, Rusia) ca vor acorda Romaniei Transilvania in cazul unei victorii in marele razboi.

"Iminenta razboiului i-a luat pe majoritatea europenilor prin surprindere, iar reactia lor initiala a fost una de soc si neincredere. Se obisnuisera cu pacea.

Secolul scurs de la sfarsitul Razboaielor Napoloniene fusese cel mai pasnic cunoscut de Europa de la caderea Imperiului Roman.

Intr-adevar, se mai purtasera razboaie, dar acestea avusesera loc departe, in colonii...

Conflictul european generalizat a izbucnit pe 4 august 1914, la putin peste o luna de la asasinarea arhiducelui austriac la Sarajevo, pe 28 iunie.

In final, deciziile cruciale din acele saptamani care au dus Europa in pragul razboiului au fost luate, in mod surprinzator, doar de o mana de oameni (numai barbati) ...", scrie Margaret MacMillan in cartea "Razboiul care a pus capat pacii", Editura Trei.

Neutralitatea ofera clasei politice de la Bucuresti un ragaz pentru a observa cum se desfasoara ostilitatile. Nimeni nu banuia in 1914 violenta confruntarii care va face pana la final 9 milioane de soldati morti si alte 15 milioane de raniti.

Bratianu a ales neutralitatea cu gandul la razboi de partea AntanteiIon I.C. Bratianu a ales neutralitatea, desi viziunea lui politica era mai aproape de o intrare in razboi alaturi de Marea Britanie si Franta, dar relatia apropiata dintre Carol I si Imparatul Germaniei Wilhelm, seful Casei de Hohenzollern, l-a facut sa nu-si forteze norocul.

Moartea Regelui Carol I la o luna dupa decizia Consiliului de Coroana ca Romania sa ramana neutra are ca rezultat imediat cresterea influentei politice a lui Ion I.C. Bratianu, acesta devine cel mai puternic om din Romania, profitand de increderea acordata de noul Rege Ferdinand, nepotul lui Carol.

Decizia de a iesi din neutralitate si de a lupta alaturi de puterile Antantei ii apartine lui Bratianu, Regele Ferdinand, aproband-o "cu inima indoita".

Imediat dupa intrarea in razboi, 27 august 1916, Armata Romana se indreapta spre Transilvania. O serie de cateva victorii cresc moralul soldatilor si pe cel al opiniei publice, dar, dupa infrangerea de la Turtucaia si lipsa ajutorului militar din partea Antantei, Muntenia este cucerita, iar toate autoritaile si o parte a populatiei fug in Moldova.


Luptele de la Marasesti din 1917, unele dintre cele mai eroice confruntari castigate de Armata Romana, au reprezentat punctul culminant in ce priveste victoria in Primul Razboi Mondial

Regatul Romaniei, bogat in resurse petroliere nesfarsite pentru acea vreme, a avut privilegiul de a-si alege tabaraRomania, datorita campurilor petrolifere din Prahova, a fost privita ca un aliat strategic de catre ambele blocuri militare.
Resursele "nesfarsite" de carburanti puteau decide soarta razboiului. Acesta a fost atuul esential al lui Ion I.C. Bratianu in ce priveste negocierea unei aliante cat mai favorabile pentru viitorul Romaniei. Antanta a oferit premiul cel mare - Transilvania.

Strategia liberalului a fost aceea de a viza unirea cu Transilvania, acolo fiind 7 milioane de romani, un obiectiv sustinut masiv de opinia publica din acea epoca.

Pierderea Basarabiei 1812 in favoarea Imperiului Tarist reprezenta o rana nevindecata pentru micul, dar bogatul regat, dar trecuse un secol de la acea infrangere, iar legaturile, desi puternice, se estompasera in perceptia publica.

Gandirea politica a domnului Bratianu a fost pragmatica si in sensul dictat de cetateni - unirea cu Transilvania reprezenta proiectul major de tara, teritoriul cel mai mare, un vis de trei secole al romanilor de pretutindeni.

Unirea s-a facut cu presiune militara, solidaritate politica si sustinere popularaS-a scris de multe ori ca Marea Unire a fost un noroc, ca o serie de situatii favorabile, dupa un inceput prost, i-au adus pe cei de atunci, Rege, oameni politici si militari la realizarea ei.

Dar n-a fost asa, Transilvania a reprezentat un obiectiv politic pentru Partidul National Liberal si pentru cetateni, mai putin pentru regii Carol si Ferdinand care, spre lauda lor, au avut intelepciunea sa nu se opuna cererii oamenilor.

Se vorbeste mai putin astazi despre acel fenomen de constientizare a apartenentei, se vorbeste mai putin de forta cu care Scoala Ardeleana a construit cu hotarare si migala o constiinta romaneasca in Transilvania, incepand cu secolul al XVIII-lea.

Iuliu Maniu, liderul Partidului National din Ardeal a jucat un rol esential in realizarea Unirii.

Fost membru al Parlamentului de la Budapesta, a reusit sa negocieze cu Viena in conditii de forta, din pozitia fragila a unui locotent dezertor din armata imperiala si sa se impuna in fata maghiarilor, astfel incat Adunarea Nationala de la 1 Decembrie sa nu poate fi oprita.


Iuliu Maniu, liderul romanilor din Transilvania, a jucat rolul principal, asumandu-si riscuri, in operatiunile politice si militare care au dus la posibilitatea desfasurarii Marii Adunari de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918

Vreme de 55 de zile, impreuna cu militari romani din fortele imperiale invinse si aflate in degringolada, Maniu inlocuieste fortele de politie din Viena, intrate in greva, la sfarsitul anului 1918, odata cu pierderea razboiului si dezintegrarea Imperiului Austro-Ungar.

Iuliu Maniu a adunat sub comanda sa 70.000 de militari romani, iar cu aceasta oaste, asigura pacea sociala in Viena si obtine acordul maghiarilor pentru desfasurarea Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918.

Unirea Transilvaniei cu Romania reprezinta efectul unei actiuni politice si militare de intimidare a celor doua capitale, Viena si Budapesta, aflate in criza profunda si un obiectiv politic major impartasit de doi lideri puternici, pragmatici si influenti care au simtit pulsul opiniei publice. E vorba de Iuliu Maniu si Ion I.C. Bratianu.

Discursul lui Iuliu Maniu la Alba Iulia este cel al unui invingator responsabilIn Imperiul Austro-Ungar traiau sapte milioane de romani a caror vointa nu mai putea fi invinsa de un imperiu dezintegrat in razboi.

"Noi, onorata Adunare Nationala, privim infaptuirea unitatii noastre nationale ca un trimf al libertatii omenesti. Noi nu voim sa devenim din oprimati oprimatori, din asupriti asupritori. Noi voim sa intronam pe aceste plaiuri libertatea tuturor neamurilor si a tuturor cetatenilor.

Noi propunem decretarea unirei cu Regatul Romaniei a intregei Transilvanii, a intregului Banat si a intregului teritoriu locuit de Romani al Ungariei.

Pe aceste teritorii locuiesc insa si alte neamuri, cu alte insusiri si alte traditii. Noi nu voim sa rapim individualitatea etnica, nici fiinta nationala a acestor neamuri.

Noi nu vroim sa rapim limba nimanui, ci vrem ca fiecare om sa aleaga liber limba si credinta in care vrea sa traiasca atat in viata lui particulara, cat si in legatura cu viata de stat.

Noi nu vrem sa verse nimenea lacrimile pe cari le-am varsat noi atatea veacuri si nu voim sa sugem puterea nimanui, asa cum a fost supta a noastra veacuri de-a randul", a sustinut Iuliu Maniu in discursul sau de la Alba Iulia.

Iuliu Maniu moare in inchisoare, la Sighet, in 5 februarie 1953, la varsta de 80 de ani, torturat de comunisti.

Cum au cenzurat comunistii unirea pentru a o folosi in scop propagandistic?Propaganda comunista de dupa 1946 a folosit Marea Unire in interes propriu, denaturand adevarul.

"Germanofilii", intelectualii si liderii politici care nu au dorit ca Romania sa intre in razboi de partea Rusiei care ocupase Basarabia si care se temeau de o noua invazie, au fost catalogati ca "tradatori", imediat dupa Primul Razboi Mondial, dar si in anii '50.

"Interpretarile din anii comunismului national nu vor sa tina seama de faptul ca Transilvania si Basarabia erau proiecte opuse, dupa cum un al treilea scenariu, cel al neutralitatii, se opunea celorlalte doua.

Logica, exprimand-o simplificat, era urmatoarea: toti romanii sunt patrioti, drumul cel drept al istoriei este unul singur, asadar, toti romanii privesc in aceeasi directie", a scris istoricul Lucian Boia, in cartea "Germanofilii, elita intelectuala romaneasca in anii Primului Razboi Mondial", Editura Humanitas.

In urma prabusirii Imperiului Rus, in urma Revolutiei Bolsevice din 1917, Basarabia se uneste cu Regatul Romaniei la 27 Martie 1918, la 106 ani de la Tratatul de la Bucuresti, cand acest teritoriu al Moldovei a fost cedat Imperiului Tarist.

"Rusia este in plin haos, inamicul german este la portile Petrogradului, dezertarile masive si dictatul Sovietelor de militari submineaza armata, zonele rurale sunt in flacari si sange, foametea bantuie in orase.

Puterea a cazut in mainile bolsevicilor cu o usurinta de necrezut, dar in afara de cateva mari principii teoretice, acestia nu au nici cea mai mica idee despre modul in care trebuie condusa aceasta tara mare, aflata in deriva", scrie Thierry Wolton in cartea "O istorie mondiala a comunismului - Calaii", Editura Humanitas.

Venirea comunismului in Rusia a dus la o victorie neasteptata, aceea prin care Regatul Romaniei a recuperat Basarabia.

Aceasta intregire a confirmat, dupa pierderi grele in razboi, foamete si boala, ca strategia aleasa de Ion I.C. Bratianu si sustinuta de Iuliu Maniu a fost cea castigatoare.

Dar, un razboi care nu a luat niciodata sfarsit a dus la cel de-al doilea in care Romania pierde Basarabia din nou, o parte din Transilvania, iar la sfarsit e cucerita de URSS care aduce o jumatate de secol de regim comunist.

La 1 Decembrie 1918, pe langa Marea Unire mai sarbatorim ceva: trei decenii de democratie, o perioada insuficienta pentru a ne reveni dupa socul produs de comunism, dar suficienta pentru a realiza importanta libertatii si a apartenentei la Europa.

Articolul face parte din proiectul Romania din inima pe care Ziare.com il dedica cititorilor cu ocazia Zilei Romaniei. La multi ani!
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 36461 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
padrone
rank 5
Care comunisti d-le Isaila: aia trecuti, oficial, sau astia prezenti
si neaparat prezumati legitimi ?
Norocul dvs, ca formator de opinie, ca si al conducerii comunistoide care este, rezida in faptul ca RO a pierdut, pierde constant, definitiv capacitatea de a protesta democratic-justificat impotriva oricarui scenariu ridicat la nivel de provocare; pe scurt nu mai avem elita, nu mai avem oameni adevarati, culti si mandri.
Avem in schimb de toate pentru toti, mai putin reperele corecte de a analiza si decide ce se mai intampla cu natiunea pentru care s-au jertfit mii de romani ca sa.. ati ghicit: sa nu ne fie rau ca natiune, nu ca suma de natii. Pacat!
MosGerila
rank 5
Uitati-va la lumina din ochii lui Bratianu sau Maniu!
Si apoi uitai-va la ochii de broasca ai lui Veorica saiu la ochii lipsiti de lumina ai lui Dragnea! Nu ii despart numai 100 de ani, ci un mileniu !!!

Aici a ajuns Romania lui Bratianu si Maniu, a ajuns la mana ciumei rosii, analfabete, tradatoare si criminala!
Utilizator sters
Actuala Zi nationala a fost adoptata conform legii 10/1990
elaborata de FSN si ratificata de Ion Iliescu. Este o rusine pt Romania,aceasta zi nu inseamna nimic in istoria poporului roman. Ulterior,aceeasi securisti au schimbat imnul national si constitutia. Asa cum au vrut ei.
Comentariu inadecvat
Android
rank 5
@All, @Dragnea, @Dancila, @PSD...
Cateva randuri din pactul pentru migratie:

"We learned that migration is a defining feature of our globalized world, connecting societies within and across all regions, making us all countries of origin, transit and destination."
"We also must provide all our citizens with access to objective, evidence-based, clear information about the benefits and challenges of migration, with a view to dispelling misleading narratives that generate negative perceptions of migrants."
"It intends to reduce the risks and vulnerabilities migrants face at different stages of migration by respecting, protecting and fulfilling their human rights and providing them with care and assistance."
" It strives to create conducive conditions that enable all migrants to enrich our societies through their human, economic and social capacities, and thus facilitate their contributions to sustainable development at the local, national, regional and global levels."
"This Global Compact recognizes that safe, orderly and regular migration works for all when it takes place in a well-informed, planned and consensual manner."
"We must empower migrants to become full members of our societies, highlight their positive contributions, and promote inclusion and social cohesion. We must generate greater predictability and certainty for States, communities and migrants alike. To achieve this, we commit to facilitate and ensure safe, orderly and regular migration for the benefit of all. "
"The Global Compact is based on international human rights law and upholds the principles of non-regression and non-discrimination. By implementing the Global Compact, we ensure effective respect, protection and fulfilment of the human rights of all migrants, regardless of their migration status, across all stages of the migration cycle. We also reaffirm the commitment to eliminate all forms of discrimination, including racism, xenophobia and intolerance against migrants and their families."

In pact scrie ca tarile care semneaza raman suverane dar in acelasi timp scrie si ca statele care au semnat acest pact trebuie sa-si revizuiasca legislatia si masurile politice pentru punerea in APLICARE a acestui pact !!!

Voi sunteti norrmali la cap ?

Bai Dragnea, chiar asa a ajuns Romania ?
Utilizator sters
NeCuratul
Sa observam ca in numele postacilor apar cuvinte ca ***, sula, pulez,etc.
Asta pt a-și arată disprețul pt sarbatoarea romanilor. La groapa de gunoi cu ei.
Android
rank 5
@ziare.com, misto articol...
Chiar nimic despre pactul pentru migratie ?
eei13
rank 5
@Android: comentariile dvs sunt exemple clasice
de manipulare, dezinformare si activitate platita de postari care sa distraga atentia de la subiectul de interes (care in articolul de fata este evenimentul de la 1 Decembrie 1918).
Ar trebui sa va opriti un pic din ejectat aberatii si dezinformari si sa va intrebati cui ii folosesc acestea. Probabil celor care va dau bani sa dezinformati pe platforma ziare.com. Si poate va gasisti un pic de timp sa va si rusinati (profund), ceea ce elucubrati dvs in eneral pe ziare.com este de toata jena (nu va cunosc, insa stilul de a provoca si dezinforma este foarte penetrant si nu face dovada decit ca actionati platit - daca ati face asta din convingere ati fi de compatimit).
Camelian_Propinatiu_scriitor
rank 5
Sub Ceausescu istoricii aveau mila de patriotism
Sub Ceausescu istoricii aveau mila de patriotism, pe cand azi tineretul crede ca n-avem nici Trecut, nici Viitor. Frumoasă Romania, păcat că e locuită. Hai să plecăm!
Utilizator sters
Mare-i grădina ...
Nenea Isăilă, care este ultima carte de Istorie citită, cumva cea Ediție 2012, cu Esca și Salam? Deci intre 1945 și 1990 a fost o simplă Dictatură, nu? Iar in perioada interbelică curgea miere pe Dambovița, nu? Să-ți spun o vorbă de la bunicul meu pentru ultima perioadă amintită: "Romania mare și izmenele scurte"! Un bunic care ura de moarte comuniștii ...

Jurnaliștilor, informați-vă!
ahmedinejad
rank 5
la ce vrei sa ne uitam la iohannis??
???
Utilizator sters
Ni si rupe la ce te uiți tu
!,,,
niculaeda
rank 5
@prinsu' 20.33
- in mod sigur nu era bunicu' tau ! :o(((

"Alba Iulia, 1 Decembrie 1918. Ce n-au vrut comunistii sa stim despre Marea Unire?"
Carrandash
rank 3
bravos milica halal isailica!
=============
" La 1 Decembrie 1918, pe langa Marea Unire mai sarbatorim ceva: trei decenii de democratie, o perioada insuficienta pentru a ne reveni dupa socul produs de comunism, dar suficienta pentru a realiza importanta libertatii si a apartenentei la Europa." milica isailica analist kkopiatorist retrogradat simplu jurnalist palmas
============
deci bre milica, la 1 Decembrie 1918 noi sarbatorim si "trei decenii de democratie" !!!!!!!!
pai cum asa bre isailica: cum putem la 1 decembrie 1918 !!!!! sa sarbatorim "TREI decenii de democratie" cand noi ne aflam cu calendaru' in anul 2018 ?!?!?
mai mult, de unde alea "3 decenii de democratie" cand astea 3 sunt de fapt DOUA SI CEVA DECENII de la lovilutia din 22 decembrie 1989 !?!?!?
ce mai milica, ai uitat ca acu' 3 decenii, in anul 1988, ceasca era inca in putere, ba chiar si a fost, in 1989, reales la al paispelea congres, iar tu erai un iamecist credincios partidului comunist?
Android
rank 5
@eei13 Rank user: x5 30.11.2018, 10:49
Nu-i asa?
Utilizator sters
Inghesuiala mare azi la Moastele lui LENIN ?
.
alphpha
rank 5
Dle Isailă
Școala Ardeleană, cea care a trezit conștiința națională, era expresia Bisericii Romane Unite cu Roma (Greco-Catolică). Comuniștii au interzis-o, de aia n-au vorbit despre ea, dar văd că nici dvs nu vreți să vorbiți limpede.
Sulampahar
rank 4
In plus... scrie d-nul Isaila:
"Secolul scurs de la sfarsitul Razboaielor Napoloniene fusese cel mai pasnic cunoscut de Europa de la caderea Imperiului Roman.
Intr-adevar, se mai purtasera razboaie, dar acestea avusesera loc departe, in colonii..."
Zice dom' pahar: departe in colonii, cu Garibaldi prin 1860 in sudul Italiei, sau Bismark impotriva Danemarcei, Austriei si mai apoi cu cucerirea Parisului in 1870-71, sau Rusia/Romania impotriva Turciei (1877) samd
Utilizator sters
Proxenetul sulampaharel e pe tot terenul
E mereu cu gandul cum sa vandă fundul gol al ficei sale
Utilizator sters
Muskalii nu invata despre razboiul Crimeii si
despre razboiul ruso-japonez din 1904-1905.
RB2015
rank 1
Adevarat
Priviti si comparati va rog la figura lui Iliu Maniu, care este ceea ce avem multi in minte etalonul si prototipul lordului englez, sau la cea a lui Bratianu, sau figurile lui P. Carp sau Marghiloman, ca sa ori ale marilor generali de atunci si comparatile cu figurile porcine, slinoase, tampe, bovine, de toape si trogloditi 100% ale unui Radulescu, Bacalbasa, Iordache, Nicolicea, C. Stefanescu, S. Nicolae, Cristoiu, A. Mungiu, Dancila, etc. etc. Prima intrebare care iti vine este astia din ce specie sub-umana sunt, ca parca nu par oameni adevarati. cand ii vezi iti vine sa ceri scuze porcilor si boilor ca ii compari pe ciumetii rosii cu ele.
memorex
rank 1
petre carp si alexandru marghiloman au fost germanofili
adica tradatori. citeste bah istorie
Utilizator sters
dupa cum scrie si renumitul autor "In urma prabusirii Imperiului Rus
samd....toate tarile astea mici, estonia, letonia, polonia, cechia, serbia, romania au castigat independenta in 1918.
a mai fost o repetitie in 1989 cand toate au avut revolutii, in octombrie zidul berlinului, apoi ungaria, decembrie romania
now russia is back, nu va puneti rau cu ursul
Utilizator sters
Germania este in Africa?
Dupa 1860 au avut locv :
1864 Razboiul Ducatelor intre prusia si Danemarca
1866 Razboiul austro-prusac
1870-1871 razboiul franco-prusac
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor