LIVETEXT Alegeri prezidentiale in Republica Moldova. Pana la ora 19.00 au votat 41% din alegatori. In diaspora sunt cozi de sute de oameni la sectii

Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 20:11
17145 citiri
LIVETEXT Alegeri prezidentiale in Republica Moldova. Pana la ora 19.00 au votat 41% din alegatori. In diaspora sunt cozi de sute de oameni la sectii
FOTO Facebook/Maia Sandu, Igor Dodon

Peste 3,2 milioane de cetateni cu drept de vot din Republica Moldova sunt asteptati sa participe, duminica, la alegerile pentru functia de presedinte al tarii, disputata de opt candidati, intre care si seful statului in functie, Igor Dodon. In Romania sunt deschise 13 sectii de vot.

UPDATE 20.00 Platforma Da cere demisia presedintelui CEC si a ministrului de Externe: "Pentru organizarea defectuoasa a alegerilor", anunta agora.md.

UPDATE 19.45 Andrei Nastase cere demisia ministrului de Externe pentru ca ar fi organizat prost procesul de votare din strainatate. Mai mult, cere prelungirea programului de lucru al sectiilor de votare din afara tarii.

UPDATE 19.25 Potrivit CEC, cei mai activi alegatori sunt persoanele cu varsta intre 56 si 70 de ani. Acestia constituie 33,14% dintre votantii care s-au prezentat la urne.

UPDATE 19.00 1,16 milioane de oameni, reprezentand 41,04% din numarul alegatorilor, au votat pana la ora 19.00.

UPDATE 17.30 Primarul municipiului Bucuresti, Nicusor Dan, a postat pe Facebook un mesaj prin care ii indeamna pe moldovenii din Capitala sa iasa la vot. "Azi sunt alegeri prezidentiale in Republica Moldova. Ii indemn pe toti basarabenii care locuiesc in Bucuresti sa mearga la vot si sa voteze cu candidatii pro-romani, pro-europeni. Mai sunt cateva ore pana la inchiderea urnelor, mai este timp sa alegeti un drum mai bun pentru Republica Moldova.

Fiecare vot conteaza pentru ca actualul presedinte pro-rus, Igor Dodon, sa nu castige alegerile, este o cursa la limita, daca prezenta este mica.

Moldovenii de peste Prut de bazeaza pe votul celor din afara granitelor. Sectiile de vot sunt deschise pana la ora 21, iar in Bucuresti se poate vota in doua locuri - la sectia de vot deschisa la sediul Ambasadei Republicii Moldova in Romania si la sectia de vot deschisa la sediul Autoritatii Electorale Permanente. Votati pentru o Moldova europeana!"

UPDATE 17.10 Peste un milion de alegatori au mers, pana la aceasta ora, la sectiile de votare. Sunt datele prezentat de Comisia Electorala Centrala. Este vorba de aproape 36% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale. Dintre cei care s-au prezentat la urne, aproape 54% sunt femei. Cei mai activi sunt cei din categoria de varsta 56-70 de ani.

UPDATE 16.35 Sute de persoane stau la coada pentru a intra in Ambasada Republicii Moldova din Bucuresti, unii chiar si de trei ore. Jandarmii se asigura ca cei veniti aici respecta distantarea de 1,5 metri la rand.

UPDATE 16.25 Potrivit Adevarul Moldova, pragul de validare a alegerilor prezidentiale a fost atins. Validarea alegerilor este determinata de participarea la vot a cel putin 1/3 din numarul total de alegatori.

UPDATE 16.10 Moldovenii din Iasi stau la coada mai bine de o ora pentru a putea vota. Zeci de persoane stau la coada in fata Consulatului Republicii Moldova.

UPDATE 16.05 Pana la ora 16.00 au votat 33% din alegatori. 936.400 de voturi au fost exprimate.

UPDATE 15.35 Datele Comisiei Electorale Centrale arata ca pana la ora 15:30 la sectiile de peste hotare s-au prezentat peste 78.000 de moldoveni, adica de doua ori mai multi decat in primul tur al alegerilor din 2016.

UPDATE 15.10 Pana la ora 15.00 au votat 29% din alegatori. 827.000 de voturi au fost exprimate.

UPDATE 15.00 Presedintele Partidului Pro Moldova, Andrian Candu, a anuntat ca nu va putea vota la alegerile prezidentiale care se desfasoara astazi, 1 noiembrie. Fiind infectat cu COVID-19, cauza absentei sale la vot este faptul ca urna mobila la domiciliu poate fi solicitata doar in raza sectiei de votare, insa politicianul nu locuieste acolo unde are resedinta.

UPDATE 14.20 Inspectoratul General al Politiei (IGP) a identificat trei cazuri de corupere a alegatorilor si patru de fotografiere a buletinului de vot.

UPDATE 14.17 Sute de moldoveni se imbulzesc in fata unei sectii de votare din orasul Kassel, Germania. O moldoveanca, care se afla la fata locului, a declarat pentru AGORA ca nu sunt persoane responsabile pentru organizarea scrutinului, iar oamenii incearca desinestatator sa calmeze spiritele. Astfel, nu se respecta distanta sociala si nu sunt formate cozi exacte.

UPDATE 13.35 Pana la aceasta ora au votat 20,9% din alegatori. Potrivit CEC, au fost exprimate 653.000 de voturi. Cei mai pasivi alegatori sunt tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani, rata lor de participare reprezentand 5,78%. Tinerii sunt urmati de senior - persoanele mai varstnice de 71 de ani au participat la vor, pana la ora 13:00, in proportie de 11,87%.

UPDATE 12.05 Prezenta la vot la ora 12.00, in Republica Moldova, este 16%. Circa 450.000 de alegatori si-au exprimat dreptul la vot. Dintre acestia, cea mai mare parte a votantilor au varste de peste 40 de ani. In diaspora au votat 28.000 de persoane.

UPDATE 11.52 In doar cateva ore de la deschiderea sectiilor de votare, politistii au anchetat 15 cazuri de incalcari ale legii. Potrivit sefului adjunct al Inspectoratului General de Politie, Marin Maxian, in cinci localitati au fost inregistrate tentative de blocare a traseelor spre sectiile de votare. Printre localitatile vizate se numara: Floresti, Dubasari, Rezina si Bender, scrie agora.md.

UPDATE 11.44 Seful adjunct de la IGP a precizat despre alte cinci cazuri de transportare a alegatorilor catre sectiile de votare. Omul legii sustine ca inspectorii de patrulare si inspectorii ANTA au docmentat cazurile, au fost ridicate placutele de inmatriculare ale unitatilor de transport, iar deplasarea lor ulterioara a fost interzisa.

UPDATE 11.35 La o sectie de votare din Londra, moldovenii au format cozi imense pentru a-si exercita dreptul la vot. Un alegator de la fata locului a declarat pentru AGORA ca oamenii sunt echipati cu masti si pastreaza distanta sociala.

UPDATE 11.25 Apar primele incidente. Un barbat a folosit un spray lacrimogen pe care l-a pulverizat in directia oamenilor, la Varnita, acolo unde functioneaza o sectie de votare deschisa pentru alegatorii din stanga Nistrului.

UPDATE 11.05 Potrivit datelor CEC, in jur de 60% dintre cei care au votat pana la aceasta ora au varsta de peste 56 de ani. Acestia sunt urmati de alegatorii cu varsta cuprinsa intre 41 si 55 de ani. Comparativ cu turul intai al alegerilor prezidentiale din 2016, in dimineata zilei de astazi au fost mai activi si alegatorii cu varsta intre 26 si 44 de ani. Pana la ora 10:00 la urne s-au prezentat cu circa 10% mai multi decat la 30 octombrie 2016. Tinerii cu varsta de 18 - 25 de ani sunt insa mai pasivi decat in 2016.

UPDATE 10:58 Prezenta slaba la vot. Doar 7% dintre alegatori s-au prezentat la vot in Republica Moldova in primele 3 ore, cu 3% mai putin decat in 2016, informeaza Agora.md.

UPDATE 10.55 A votat Igor Dodon, candidatul independent sustinut de PSRM: "O Moldova puternica, dezvoltarea economica, pastrarea stabilitatii politice, echilibru in relatia cu partenerii nostri externi. Sunt ferm convins ca RM trebuie sa se tina departe de haos. Nu avem nevoie de dezechilibrare. La noi se spune ca e o zi buna atunci cand ploua. Totul este asigurat pentru prevenirea pandemiei".

UPDATE 10.29 A votat si primarul municipiului Chisinau, Ion Ceban. "Votul fiecaruia dintre noi conteaza. De noi depinde cum se va dezvolta tara si ce urmeaza in urmatorii ani. Am putea alege intre stabilitate si incertitudine. Eu pledez pentru stabilitate. Cred si stiu ca putem sa fim uniti pentru Republica Moldova".

UPDATE 10.20 A votat si Violeta Ivanov, candidata Partidului Sor. "Am votat pentru ca buneii si parintii nostri sa aiba conditii bune de trai, pentru o Moldova prospera, pentru o agricultura prospera asa cum noi o meritam. Pentru ca cei care traiesc la sat sa aiba aceleasi conditii ca si cei de la oras. Indemn toti cetatenii sa iasa la vot, puterea este in mainile lor. Astazi vom decide viitorul"

UPDATE 10.10 Renato Usatii, candidatul Partidului Nostru pentru functia de presedinte al Republicii Moldova, a declarat ca a votat pentru o Moldova fara "pungi" si fara scheme.

UPDATE 10.00 Potrivit datelor furnizate de Comisia Electorala centrala, pana la ora 10:00, in toate sectiile deschise in strainatate pana acum, au votat in jur de 12.000 de moldoveni. Procentul barbatilor este mai mare decat cel al femeilor, iar cea mai activa categorie e cea a cetatenilor de 26-40 de ani, anunta agora.md.

UPDATE 09.44 Candidatul Platformei DA, Andrei Nastase, si-a exprimat votul. "Foarte mari asteptari am, pentru ca prea multe sanse am ratat pentru Republica Moldova, prea multe oportunitati frumoase pe care ni le-a oferit soarta. Eu zic ca astazi e o zi foarte importanta. Indemn toti oamenii sa iasa la vot cu incredere pentru o Moldova sanatoasa, educata, dreapta, din care nu trebuie sa pleci din cauza unor politicieni mici cu ranzile mari. Am votat pentru ca oamenii sa nu mai plece peste hotare. Am votat pentru o Moldova pentru care cuvantul e cuvant, cinstea e cinste. Sunt sigur ca oamenii vor alege ceea ce au nevoie", a declarat Nastase.

UPDATE 09:15 A votat si candidatul PLDM Tudor Deliu: "Am votat pentru scoaterea din izolare a Republicii Moldova".

UPDATE 09.10 A votat candidatul unionist Octavian Ticu. "Trebuie sa ne mobilizam, sa venim la vot. Am votat pentru un viitor alaturi de Romania, aliatii Nord-Atlantici, un stat sigur si bazat pe bunastare. E ceea ce am crezut dintotdeauna si pentru asta vom lupta. Am vazut ca sunt provocari la sectiile din Transnistria. Un indemn: sa nu ne lasam provocati, sa fim vigilenti, sa nu dam motiv Kremlinului sa zica ca asta e fata noastra. Regimul isi da seama ca pierde alegerile. Avem sansa sa dam dovada de superioritate".

UPDATE 09:00 Liderul PAS, Maia Sandu, a votat: "Eu am votat pentru ordine in tara, pentru dreptate, pentru bunastare, pentru un stat care sa lucreze pentru oameni, care sa creeze oportunitati de angajare la locuri de munca bine platite, acasa. Pentru ca asta sa se intample e nevoie sa aruncam coruptia si incompetenta de la Presedintie", transmite Agora.md.

UPDATE 08:15 Candidatul Miscarii Politice "UNIREA", Dorin Chirtoaca, sustine ca a votat "pentru unirea Republicii Moldova cu Romania" si "impotriva confiscarii R. Moldova de catre cei de la Kremlin, prin manipulare, prin minciuna si prin neparticiparea noastra la vot".

Ordinea in care candidatii apar pe buletinele de vot este urmatoarea: Renato Usatii (Partidul Politic "Partidul Nostru"), Andrei Nastase (Partidul Politic "Platforma Demnitate si Adevar"), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic "Sor"), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Actiune si Solidaritate), Octavian Ticu (Partidul Politic "Partidul Unitatii Nationale") si Dorin Chirtoaca (Blocul electoral Unirea).

Pentru acest scrutin, autoritatile de la Chisinau au decis constituirea a 2.143 de sectiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova si alte 139 in strainatate, dintre care cele mai multe in Italia (30), Federatia Rusa (17), Romania (13) si Statele Unite ale Americii (12).

Potrivit Constitutiei, castigator este desemnat candidatul care intruneste voturile a 50% + 1 dintre alegatorii prezenti la urne. Daca in primul tur niciun candidat nu va obtine majoritatea simpla, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul presedintelui Republicii Moldova este de patru ani.

Validarea alegerilor este conditionata de prezenta la urne a cel putin o treime din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale (3.287.140 cetateni cu drept de vot).

La alegerile prezidentiale anterioare, din 2016, presedinte a fost desemnat socialistul Igor Dodon, care a invins-o in turul al doilea pe pro-europeana Maia Sandu, care a candidat din partea Partidului Actiune si Solidaritate. In primul tur, din 30 octombrie, 2016, Dodon a obtinut 47,98% din voturi, in timp ce Maia Sandu a fost votata de 38,71% dintre alegatori. In turul al doilea, din 13 noiembrie, Dodon a avut sustinerea a 52,11% dintre cetatenii care au mers la vot, iar Maia Sandu a fost votat de 47,89% dintre alegatori. Prezenta la vot a fost in primul tur al alegerilor prezidentiale din 2015 de 50,95%, iar in turul al doilea de 53,45%.

Votul de duminica are loc in conditii speciale, in contextul epidemiei de COVID-19, organizatorii alegerilor stabilind un set de reguli care trebuie respectate la intrarea in sectiile de votare. Purtarea mastii de protectie este obligatorie. Mastile vor fi puse la dispozitia alegatorilor de reprezentantii Comisiei Electorale Centrale.

Eveniment Quarterly Report

Marele scriitor basarabean Ion Druță a murit la Moscova. Artistul avea 95 de ani
Marele scriitor basarabean Ion Druță a murit la Moscova. Artistul avea 95 de ani
Scriitorul Ion Druță, originar din Republica Moldova, a decedat astăzi dimineață, 28 septembrie, la Moscova. Acesta a cerut să fie înmormântat la Soroca. Testamentul a fost făcut public...
Pericol de explozie îndepărtat în Republica Moldova: Autoritățile au detonat resturile unei rachete rusești căzute într-un lac
Pericol de explozie îndepărtat în Republica Moldova: Autoritățile au detonat resturile unei rachete rusești căzute într-un lac
Specialiști din Republica Moldova au detonat joi, 28 septembrie, cu succes resturile dintr-o rachetă S-300 cu explozibil prăbușită în lacul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi. Ministerul...
#alegeri prezidentiale, #Republica Moldova , #eveniment