Alina Mungiu-Pippidi, Tolontan si Toni Grecu lanseaza Alianta pentru Romania curata

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 16:02
3181 citiri
Alina Mungiu-Pippidi, Tolontan si Toni Grecu lanseaza Alianta pentru Romania curata

Presedintele SAR Alina Mungiu-Pippidi lanseaza vineri, alaturi de Catalin Tolontan si Toni Grecu, Alianta pentru Romania curata, o "noua miscare civica, de masa", care se adreseaza celor care doresc sa se implice in monitorizarea si expunerea proastei guvernari.

Mungiu-Pippidi isi incepe argumentatia pentru nevoia unei astfel de Aliante punctand ca, reactiile publice si ale oamenilor obisnuiti la moartea lui Adrian Paunescu, denota de fapt "enorma si nesatioasa dorinta a poporului de personalitati civice, de literatura angajata si de oameni din care sa rasune vocea natiunii".

"Daca intelectualii ar sti sa asculte, ar fi invatat zilele astea ca o literatura care traieste paralel cu poporul nu produce decat inmormantari de mana a treia (si nici un premiu Nobel). Dorinta de a fi un tot, de a fi parte dintr-un spirit civic si o actiune colectiva de proportie nationala exista - noi nu gasim tonul si vocabularul potrivite ca sa articulam aceasta voce comuna. Poate ne e chiar teama de sunetul ei", considera presedintele SAR.

"Romania politica pare fara speranta. Dar Romania civica nu e la fel (...) Daca avem o viata politica atat de mizerabila, una in care nimeni nu e responsabil si nu poate fi pedepsit, ca trece imediat la adversar, e din cauza ca acest tip de presiune (civica - n.r.) nu a existat decat sporadic si rareori impartial. Din 1990 argumentez ca un tratament critic egal al tuturor partidelor, in primul rand din partea suporterilor lor, este singurul instrument pentru a mentine aceste partide oneste si performante. Din pacate, esecul a fost total.

Nu am pretentii de la publicul PSD, sarac si dependent de stat. Dar indulgenta prietenilor mei liberali si pedelisti fata de coruptia, nepotismul si primitivismul general din varful partidelor lor ma face sa nu am nici o speranta in ce priveste evolutia acestor partide.

In loc ca simpatizantii sa le aduca pe drumul cel bun, s-au lasat corupti ei. Cercul de clienti s-a largit. In 2004 le convinsesem sa constituie comisii de etica interne care sa trieze candidatii. Azi poate doar PSD mai are una, de forma; la PNL s-a ajuns ca securistii sa-l expulzeze pe Marius Oprea, nu invers; iar la PD-L, Falca si EBA o iau de sus pe Monica Macovei", critica presedintele SAR.

Citeste si:
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea...