Ziare.com

Ambasadorul Israelului in Romania a onorat, in gara Suceava, memoria victimelor Holocaustului din Romania

de Teodor Serban
Joi, 22 Aprilie 2021, ora 20:30

   

Ambasadorul Israelului in Romania a onorat, in gara Suceava, memoria victimelor Holocaustului din Romania
Ambasadorul Israelului in Romania, David Saranga, a depus, joi, in Gara Suceava, o coroana de flori pentru ''a onora memoria sutelor de mii de evrei deportati, torturati si ucisi'' in timpul Holocaustului din Romania.

"Din Bucovina, 21.845 de evrei au fost deportati in Transnistria. Este un adevar dureros, insa trebuie cunoscut faptul ca Guvernul Romaniei condus de maresalul Antonescu a ordonat in 1941 exterminarea populatiei evreiesti prin foamete, convoaie ale mortii si deportati in ghetouri si lagare de munca. Pe 9 octombrie 1941 de aici, din gara de la Suceava, a plecat primul transport cu evrei spre Transnistria.

Ei au fost inghesuiti in trenuri de marfa, lasati fara mancare si apa (...) Le-au fost distruse si documentele pentru a le fi stearsa pana si identitatea comunitatii lor, o comunitate despre care exista stima care dateaza inca din anul 1473. Evreii din Bucovina au contribuit in mod semnificativ la dezvoltarea economica a oraselor, dar si la viata culturala. Ei au fondat fabrici, scoli, temple si sinagogi care sunt marturii ale traditiilor si valorilor evreiesti", a spus David Saranga.

El a precizat ca multi evrei care au emigrat in Israel sunt originari din Bucovina si a multumit ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, prezent la eveniment, pentru sprijinul acordat promovarii patrimoniului evreiesc.

Diplomatul israelian a subliniat ca este de datoria noastra sa ne amintim, pentru ca a vorbi despre viitor inseamna sa-ti asumi trecutul si doar in acest fel se poate construi o lume bazata pe toleranta si intelegere.

Totodata, el a spus ca societatea nu ar trebui sa aiba toleranta pentru aceia care instiga la ura.

"Din pacate, chiar si 80 de ani mai tarziu de la tragedia Holocaustului, maresalul Ion Antonescu este evocat de unii drept un erou desi nu exista nicio indoiala cu privire la responsabilitatea sa in uciderea evreilor din Romania. In 1946, Ion Antonescu a fost anchetat si gasit vinovat pentru crime de razboi de catre Tribunalul Poporului.

Criminalii Holocaustului, dar si cei care sunt simpatizanti ai maresalului Ion Antonescu, ai Miscarii Legionare, orice instiga la ura nu trebuie tolerati de societate. Antisemitismul nu se masoara doar in numarul de evenimente antisemite care au loc intr-o tara, se masoara si prin modul in care societatea raspunde la astfel de evenimente, in modul in care autoritatile si liderii de opinie reactioneaza. Doar atunci putem vedea adevarata imagine a unei societati", a spus Saranga.

El a multumit autoritatilor romane pentru modul ferm in care reactioneaza cu privire la evenimentele antisemite.

"Apreciem in mod deosebit faptul ca Romania este una dintre tarile care depun eforturi constante de a-si asuma responsabilitatea pentru trecut si de a promova memoria Holocaustului (...) Romania este un bun prieten al statului evreiesc si, pentru a consolida aceasta prietenie puternica, nu putem sa ignoram istoria care ne-a legat, trebuie sa o acceptam cu onestitate si sa invatam din lectiile ei", a spus David Saranga.

Prezent la eveniment, prefectul Iulian Cimpoesu a spus ca nu trebuie sa uitam ce a insemnat Holocaustul pentru istoria omenirii.

El a mentionat ca Suceava are si patru persoane declarate Drepti intre popoare, respectiv neevrei care au sprijinit comunitatea evreiasca in acea perioada a Holocaustului, acestia fiind Traian Popovici, fost primar al Cernautiului nascut la Udesti, Ioan T Popescu si Ion Haj din zona Radautiului, precum si familia Valerian si Minodora Beleca din Gura Humorului.

"Noua nu ne ramane decat sa nu uitam toate aceste sacrificii si ceea ce a insemnat Holocaustul pentru istoria omenirii si sa depunem toate eforturile ca un astfel de lucru sa nu se mai poata intampla niciodata", a spus Cimpoesu.

La randul sau, presedintele comunitatii evreiesti din Suceava, Sorin Golda, a precizat ca placi comemorative ca aceasta unde ambasadorul David Saranga a depus joi seara o coroana de flori sunt in toate garile din judetul Suceava de unde au fost deportati evrei si ca autoritatile locale tin sa nu se uite acest eveniment tragic din istoria poporului evreu, dar si a poporului roman.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre david saranga Israel Holocaust suceava
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1770 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Holocaust?.In Romania.

La sfarsitul razboiului,Domnul Walter Filderman,liderul comunitatii evreiesti a anuntat oficial 96% din evreii localnici (pamanteni) au supravietuit tocmai datorita Maresalului Ion Antonescu.
Din Bucovina,partea ocupata de sovietici,au fost expulzati evreii adusi de NKVD dupa ocupare.Erau evrei bolsevizati.Evreii nebolsevizati i-a trimis tatucul stalin la Birobidjan in fundu SiberieiEi erau "Nacealnici" si erau cei care i-au persecutat pe Romani.
Fiind bolsevizati,erau socotiti populatie potential ostila.
Tari ca USA si Canada au inchis in lagare populatia potential ostila,adica Japonezii,cu toate ca nici in USA si nici in Canada,Japonezii nu au facut niciun sabotaj sau atentat.Pe teritoriul lor nu a fost razboi si totusi i-au bagat in lagare pe cei potential ostili.Canadienii i-au dus intr-un lagar in nordul British Columbia,unde iarna erau -40*C.I-au pus sa plateasca si chirie!.
SI...Copii Japonezilor din lagare au format un regiment in US ARmy si au luptat in Africa si in Italia.A fost CEL MAI DECORAT regiment din US Army.
Nu veti citi asa ceva in istoria oficiala.
Cititi definitia cuvantului holocaust.Holocaust cu 96% supravietuitori.Dupa a cui ratiune?.

 

Mie imi place precizia.

"Ambasadorul Israelului in Romania, David Saranga, a depus, joi, in Gara Suceava, o coroana de flori pentru ''a onora memoria sutelor de mii de evrei deportati, torturati si ucisi'' in timpul Holocaustului din Romania".

"Din Bucovina, 21.845 de evrei au fost deportati in Transnistria."

Intre sute de mii si 21.845 ar fi o oarecare marja de EXAGERARE, nu?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor