Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, afirma ca bucurestenii pot incepe prin a rezolva problema parcarilor pentru a ajunge sa solutioneze chestiunea coruptiei in Romania.
Gitenstein s-a folosit in expunerea sa de exemplul primarului New York-ului, Rudolph Giuliani, care se poate spune ca a aplicat principiul lui James Q. Wilson - pentru a putea aborda chestiunile "cu greutate", rezolva mai intai problemele din comunitate.
Prezent la lansarea portalului "orasulmeu2020.ro", diplomatul a apreciat initiativa lui Razvan Beschea si a Monicai Ipate, prin care acestia isi propun sa recastige trotuarele Bucurestiului pentru toti cetatenii orasului.
"In calitate de cetatean, de pieton, de biciclist, dar si ingrijorat pentru siguranta copiilor si a persoanelor cu dizabilitati", Gitenstein s-a declarat in favoarea proiectului. In primul rand insa, considera ambasadorul SUA, aceasta intiativa trebuie apreciata si promovata pentru ca "le ofera romanilor puterea de a rezolva aceste probleme".
Cand ma deplasam cu Cadillacul spre resedinta mea, mi-am dat seama ca parcarile sunt o problema
"Cand am venit prima data in Romania, in urma cu trei ani, una din primele probleme remarcate a fost parcarea. Indreptandu-ma de la aeroport la resedinta mea, cu Cadillacul, care este o masina mare, mi-am dat seama ca va fi o problema pana si sa ajung acasa", a povestit ambasadorul. Acesta a continuat spunand ca si adjunctul sau remarcase acelasi lucru la venirea in Romania: "A incercat sa vorbeasca cu seful politiei si autoritatii parcarilor, dar nu au gasit o solutie. Au intrebat: 'dar altfel unde sa parcheze?'".
Care este totusi legatura intre parcarile din Bucuresti, proiectul promovat de ambasada SUA, orasulmeu2020.ro, si combaterea coruptiei? Gitenstein a amintit in acest sens teoria lui James Q. Wilson: "Ideea era ca daca schimbi spre exemplu geamurile sparte si stergi grafittiurile de pe zidurile dintr-un cartier, se poate ajunge la solutionarea unor probleme mai ample".
"In Romania, daca puteti rezolva aceasta problema puteti incepe combaterea coruptiei", a afirmat Gitenstein. "Acesta este un portal care le va arata cetatenilor in anumite cartiere ale Bucurestiunului ca pot forta autoritatile sa aplice legea si sa schimbe lucrurile".
Nicusor Dan: Bucurestiul are un decalaj in dezvoltarea urbana de 40 de ani
La randul sau, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, a tinut sa sublinieze ca "exista in evolutia fiecarui oras occidental un moment cand orasul intelege ca in el traiesc oameni si ca (...) trebuie sa acorde prioritate oamenilor".
Intr-o discutie cu scriitorul Jan Gehl, autor al lucrarii "Orase pentru oameni", acesta i-a spus ca "Bucurestiul are un decalaj in dezvoltarea urbana de 40 de ani" , intrucat ierarhia pieton - transport in comun - transport cu autoturismul a fost rezolvata in Occident din anii '70.
Cinci pasi simpli sa eliberezi trotuarul
Initiatorii proiectului au detaliat felul in care acesta functioneaza. Utilizatorii site-ului sunt indemnati sa ridiculizeze soferii care parcheaza necorespunzator, in speranta ca acestia isi vor corecta comportamentul necivilizat.
Lipsa locurilor de parcare nu este un motiv pentru a parca pe trecerea de pietoni sau in statia de autobuz. Cei care observa astfel de incidente, ce pun in pericol pietonii nevoiti sa se deplaseze pe strada, sunt indemanti sa faca o poza si in cinci pasi simpli sa o urce pe platforma orasulmeu2020.ro. Echipa proiectului Orasul Meu va cere autoritatilor rezolvarea acestor probleme si va emite un raport lunar al incidentelor care se va trimite catre Politie si Primarie.
"Ajuta-ne sa identificam locurile de parcare civilizate precum si rablele care ocupa locurile de parcare existente", spun initiatorii, care au declarat ca ideea site-ului le-a venit atunci cand au fost nevoiti sa impinga caruciorul copilului pe strada, printre masini, intrucat trotuarul era blocat de vehicule parcate ilegal.
Orasul meu 2020 este unul dintre proiectele online care au intrat in finala competitiei Restart Romania, initiata de Techsoup cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite