Ziare.com

Ambasadorul SUA: Decizia privind confiscarea averii revine Parlamentului

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 17:22

   

Ambasadorul SUA: Decizia privind confiscarea averii revine Parlamentului
Ambasadorul american Mark Gitenstein a declarat, miercuri, la un forum pe tema revizuirii Constitutiei, ca Statele Unite sunt interesate direct de articolul 44, deoarece aceste dispozitii sunt legate de problema coruptiei si a statului de drept.

"Prima intrebare este in contextul deciziei UE din 2005, iar Parlamentul va trebui sa se decida daca Romania va fi singura tara din UE care nu va implementa aceasta decizie-cadru", a afirmat ambasadorul SUA la Bucuresti, care a avertizat ca, in acest caz, nu ar fi o decizie buna pentru investitorii americani.

In ceea ce priveste problema confiscarii averilor, ambasadorul Mark Gitenstein a apreciat ca decizia trebuie sa revina Parlamentului, care trebuie sa amendeze articolul 44, in cazul in care extinderea domeniului confiscarii nu este compatibila cu acest articol.

"Acum, eu fac parte din vechea scoala americana si in vechea scoala americana avem o teorie despre separarea puterilor in stat. E important ca atunci cand Curtea Constitutionala da o decizie - cum a dat avizul privind revizuirea Constitutiei - iar Parlamentul si Curtea Constitutionala par a fi pe pozitii diferite, le revine celor doua institutii sa gaseasca un numitor comun", a aratat ambasadorul Mark Gitenstein.

El a adaugat ca din acest motiv este important sa existe un efort din partea parlamentarilor sa priveasca in mod atent la aceasta legislatie (privind extinderea confiscarii averilor) si sa vada cum se relationeaza cu articolul 44 din Constitutie.

"Dar intrebarea adevarata atunci cand te gandesti la articolul 44 sau la amendarea legislatiei este ca si in SUA, si in Marea Britanie, si in Ungaria si in majoritatea statelor UE exista o prezumtie de nevinovatie", a explicat ambasadorul Mark Gitenstein.

Prezumtia de nevinovatie

Diplomatul american a apreciat ca averea unei persoane nu poate fi confiscata, pentru ca exista o prezumptie ca aceasta este detinuta in mod legal.

"Adevarata intrebare pentru un procuror este care este cuantumul de dovezi la care se schimba sarcina probei. Daca este un cuantum foarte ridicat, nu veti confisca nicio avere. In SUA este un cuantum destul de scazut - poate ca trebuie sa fie mai mare in Romania. Dar nu mult mai mare, pentru ca daca e mult mai mare, confiscarea averii devine imposibila. Deci va trebui sa aflati singuri", a afirmat ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti.

Ambasadorul Mark Gitenstein a apreciat insa un semn foarte bun ca atat Opozitia, cat si Puterea fac propuneri. "Pentru a modifica Constitutia este nevoie de o majoritate larga si deci va trebui lucrat cu ambele parti. Eu incurajez ambele parti sa nu faca din acest subiect unul critic. Si, la fel, incurajez Parlamentul si Curtea Constitutionala sa gaseasca un teren comun", a conchis ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti.

Sursa: rNews

Articol citit de 1140 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

PAI IATA TEXTUL IL AU DEJA MAI TREBUIE SCHIMBAT ANUL

ART. 1
Pentru intarirea si dezvoltarea sectorului socialist in economia R.P.R;
Pentru asigurarea unei bune gospodariri a fondului de locuinte supuse degradarii din cauza sabotajului marei burghezii si a exploatatorilor care detin un mare numar de imobile;
Pentru a lua din mina exploatatorilor un important mijloc de exploatare;
Se nationalizeaza imobilele prevazute in listele anexe, inregistrate la Cancelaria Consiliului de Ministri sub Nr. 543 din 14 Aprilie 1950, care fac parte integranta din prezentul decret si la a caror alcatuire s-a tinut seama de urmatoarele criterii:
1. Imobilele cladite care apartin fostilor industriasi, fostilor mosieri, fostilor bancheri, fostilor mari comercianti si celorlalte elemente ale marei burghezii.
2. Imobilele cladite care sunt detinute de exploatatorii de locuinte.
3. Hotelurile cu intreg inventarul lor.
4. Imobilele in constructie, cladite in scop de exploatare, care au fost abandonate de proprietarii lor, precum si materialele de constructie aferente oriunde s-ar afla depozitate.
5. Imobilele avariate sau distruse de pe urma cutremurului sau a razboiului, cladite in scop de exploatare si ai caror proprietari nu s-au ingrijit de repararea sau reconstructia lor.
ART. 2
Nu intra in prevederile decretului de fata si nu se nationalizeaza imobilele proprietatea muncitorilor, functionarilor, micilor meseriasi, intelectualilor profesionisti si pensionarilor.
ART. 3
Imobilele nationalizate trec in proprietatea Statului ca bunuri ale intregului popor, fara nici o despagubire si libere de orice sarcini sau drepturi reale de orice fel.
ART. 4
Prin imobile in sensul prezentului decret se inteleg atat terenul cu constructiunile, cat si instalatiile aferente, cu intreg utilajul existent pentru intretinerea imobilului.
ART. 5
Imobilele proprietatea sotului, sotiei sau copiilor minori se considera ca apartinand unui singur proprietar in ce priveste aplicatiunea prezentului decret.
ART. 6
Prin efectul prezentului decret, Statul se substituie in toate drepturile fostilor proprietari.
Locatarii cu orice titlu ai imobilelor nationalizate, inclusiv fostii proprietari care locuiesc in aceste imobile, devin din momentul nationalizarii, chiriasii Statului.
ART. 7
Imobilele nationalizate prin efectul prezentului decret trec in administrarea Comitetului Provizoriu al Sfatului Popular al comunei pe al carei teritoriu se afla.
ART. 8
Se pedepsesc cu 5-10 ani munca silnica si cu confiscarea averii, cei care vor vatama, distruge sau instraina, prin orice mijloace, bunuri sau instalatiuni supuse nationalizarii, precum si cei care vor zadarnici sau vor incerca sa zadarniceasca nationalizarea prevazuta de prezentul decret.
ART. 9
Infractiunile la prezentul decret se constata, se urmaresc si se judeca potrivit decretului Nr. 183 din 30 Aprilie 1949, pentru sanctionarea infractiunilor economice.
ART. 10

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor