Arafat, despre pavilionul de la "Matei Bals" unde a izbucnit incendiul: "La controlul din noiembrie, colegii de la ISU Bucuresti au stabilit clar lipsa autorizatiei si a fost dat un avertisment"

Vineri, 29 Ianuarie 2021, ora 21:44
3794 citiri
Arafat, despre pavilionul de la "Matei Bals" unde a izbucnit incendiul: "La controlul din noiembrie, colegii de la ISU Bucuresti au stabilit clar lipsa autorizatiei si a fost dat un avertisment"
Raed Arafat

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, afirma ca pavilionul de la Institutul "Matei Bals" in care a izbucnit incendiul avea aviz din partea pompierilor, insa nu avea autorizatie. Acest lucru presupune ca exista o documentatie care prevede masuri de prevenire a incendiilor, insa acest plan nu a fost pus integral in aplicare in teren.

"Vreau sa se inteleaga inca un lucru: existenta autorizatiei, poate ca chiar si daca era autorizat nu impiedica aparitia acestei tragedii. Trebuie sa stim foarte clar ca autorizatia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor ca respecta toate conditiile de prevenire, dar asta nu inseamna ca garanteaza. Niciodata nu garanteaza ca nu va fi un incident sau un incendiu", explica Arafat.

"Aviz a existat pe documentatie, nu este emisa autorizatia. De altfel, la controlul din noiembrie, colegii de la ISU Bucuresti au stabilit clar lipsa autorizatiei si a fost dat un avertisment in acest sens. Dar, vreau sa se inteleaga inca un lucru: existenta autorizatiei, poate ca chiar si daca era autorizat nu impiedica aparitia acestei tragedii. Trebuie sa stim foarte clar ca autorizatia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor ca respecta toate conditiile de prevenire, dar asta nu inseamna ca garanteaza. Niciodata nu garanteaza ca nu va fi un incident sau un incendiu", a declarat Raed Arafat, vineri seara, la Antena 3.

Avizul este documentul emis de ISU pe un proiect, iar autorizatia, pentru a fi emisa, necesita verificarea in teren a indeplinirii masurilor specificate in proiect, cum ar fi existenta unor culoare de evacuare in caz de incendiu, a unor dotari cu sisteme de detectie si stingere si altele.

In cazul Institutului Matei Bals avizul a fost eliberat anul trecut in martie.

Raed Arafat, despre incendiul de la Matei Bals: "Nu stim cauza in acest moment. Orice aparat in plus nu e binevenit in spital"

Arafat a explicat ca, in cazul spitalelor, este vorba in general despre cladiri vechi, care daca nu ar fi modificate nu ar necesita autorizatie, dar care necesita autorizatie pentru ca la ele s-au facut lucrari de modificare, modernizare, compartimentare.

In acest context, seful DSU a aratat ca, daca in cazul unui restaurant se poate pune lacat pe o cladire neautorizata, in cazul unui spital acest lucru ar avea consecinte asupra pacientilor.

"Daca am merge sa inchidem spitale si sa punem lacat... Aici masura trebuie sa fie luata si calculat, cum poti sa o aplici. (...) Sa vii sa inchizi orice spital care nu are autorizatia inca obtinuta inseamna sa lasi oamenii fara unitati sanitare", a aratat Arafat.

El a precizat ca au fost si cazuri in care s-au luat masuri radicale in cazul unor spitale, cum ar fi situatia unei sectii de terapie intensiva care fusese amenajata la mansarda unei cladiri si care nu avea iesire de urgenta, iar in cele din urma sectia a fost relocata.

#Raed Arafat, #Matei Bals, #drama, #tragedie, #incendiu , #eveniment