Arheologii au descoperit, in apropierea Bisericii Domnita Balasa, urmele unui azil de femei

Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 16:29
7070 citiri
Arheologii au descoperit, in apropierea Bisericii Domnita Balasa, urmele unui azil de femei
Foto: Facebook/Muzeul Curtea Veche

In timpul lucrarilor de restaurare la Muzeul Curtea Veche, arheologi de la Muzeul Municipiului Bucuresti au scos la iveala o parte din urmele materiale ale asezamintelor brancovenesti, posibil un demisol, ce ar fi putut face parte din Azilul de femei.

Potrivit anuntului MMB, ruinele descoperite au leziuni adanci, ramase intacte din zilele in care suprastructura lor a fost rasa de buldozere.

Arheologi din cadrul MMB au efectuat recent cercetari in proximitatea Bisericii Domnita Balasa - singura cladire ramasa in picioare din vechiul ansamblu.

Spitalul Brancovenesc

Ultimul deceniu al regimului comunist a produs numeroase schimbari in arhitectura vechiului Bucuresti, unul dintre cele mai graitoare exemple fiind distrugerea cartierului Uranus pentru a face loc Casei Poporului.

Printre cladirile emblematice ale Capitalei ce au fost demolate in periaoda regimului comunist se numara si Spitalul Brancovenesc, chiar daca acesta nu se afla pe directia viitorului Bulevard Victoria Socialismului. Acesta era situat aproape de ruinele Curtii Vechi, pe malul opus al Dambovitei si facea parte din ansamblul asezamintelor brancovenesti ridicate de-a lungul timpului la poalele Dealului Mitropoliei.

Conform specialistilor de la Muzeul Municipiului Bucuresti, spitalul a fost construit intre anii 1835-1838 de catre Safta Brancoveanu, sotia Banului Grigore Basarab Brancoveanu, in apropierea Bisericii Domnita Balasa. Pe parcursul existentei sale a suferit doua incendii ce au dus la recladiri dar si inovatii tehnice pentru acele vremuri. Spre exemplu, in 1904 cladirii ii sunt inlocuite planseele de lemn cu unele din beton armat.

Spitalul a fost gandit ca o entitate medicala independenta ce avea in centrul activitatii sale tratarea bolnavilor nevoiasi. Numarul paturilor se mareste de la 60 la momentul deschiderii pana la 500 in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, cand functioneaza ca spital militar. In ceea ce priveste inovarile din domeniul medical, aici se fac primele cercetari de balneologie, conduse Prof. Anibal Theoharide. In sec al XX-lea, se infiinteaza prima Clinica de Ortopedie si Traumatologie din tara.

Muzeul Municipiului Bucuresti a reluat cercetarile arheologice in curtea Bisericii Domnita Balasa cu ocazia unui amplu program de restaurare a monumentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Un nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi din Capitală şi familiile lor a fost inaugurat, joi, 18 aprilie, pe Calea Şerban Vodă, de către Direcţia Generală de Asistenţă...
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunțat joi, 18 aprilie, că mai multe troleibuze și autobuze vor circula pe trasee modificate în weekend. Este vorba despre troleibuzele liniei 97...
#muzeu, #curtea veche, #azil femei, #biserica domnita balasa, #arheologi, #Bucuresti , #eveniment