Asociatia 21 Decembrie cere retragerea certificatelor pentru 3.000 de revolutionari

Marti, 01 Iunie 2010, ora 17:42
3791 citiri
Asociatia 21 Decembrie cere retragerea certificatelor pentru 3.000 de revolutionari

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca va solicita comisiilor de la SSPR si din Parlament sa retraga certificatele a pana la 3.000 de revolutionari, pe baza probelor obtinute din dosarul Revolutiei din decembrie 1989.

Teodor Maries a sustinut ca pana la 3.000 de certificate de revolutionar au fost eliberate de autoritatile romane unor persoane incadrate in perioada decembrie 1989-ianuarie 1990 in structurile de aparare a tarii, militari si ofiteri.

Pe de alta parte, a sustinut Maries, din jurnalele de lupta din perioada respectiva recent desecretizate reiese ca acestia au indeplinit ordine de suprimare a revolutionarilor, astfel incat nu exista temei legal pentru care ar trebui sa aiba certificate de revolutionari.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie a cerut, in cadrul conferintei de presa de marti, ca cele doua comisii sa accepte discutarea acestei probleme si, in lumina probelor pe care le vor aduce, sa reanalizeze dosarele celor aproape 3.000 de revolutionari, sustinand ca, daca acestora li se or retrage drepturile si li se va cere sa returneze ceea ce au primit de la stat in baza Legii Recunostintei, s-ar face o mare economie la bugetul de stat.

Dan Voinea: Sa inapoieze statului ceea ce au primit

Fostul procuror Dan Voinea, prezent la conferinta de marti, a aratat ca este necesara o ancheta, sustinand chiar ca "este normal si legal" ca cei pentru care se cere retragerea certificatelor sa inapoieze statului ceea ce au primit.

Asociatia 21 Decembrie solicita ridicarea certificatului de revolutionar al fostului presedinte Ion Iliescu, dar si al altor sase ofiteri care ar fi actionat impotriva Revolutiei, in aceeasi situatie aflandu-se aproximativ 2000 de falsi revolutionari, potrivit unui comunicat de luni al Asociatiei.

Revolutionarii sustin retragerea certificatului de revolutionar al fostului presedinte Iliescu pe baza probelor existente la Dosarul Revolutiei. De asemenea, Asociatia 21 Decembrie a depus probe si a solicitat analizarea dosarelor de catre comisia Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) a sase fosti ofiteri ce ar fi actionat impotriva Revolutiei din decembrie 1989 si au fost ulterior avansati la gradul de general, in timpul mandatului fostului presedinte Iliescu.

Pe langa aceste demersuri, Asociatia 21 Decembrie considera ca in aceeasi situatie se mai afla alti aproximativ 2000 de falsi revolutionari, carora Guvernul ar trebui sa le retraga drepturile stabilite prin Legea 341/2004, numita si Legea Recunostintei.

"In ceea ce-i priveste pe cei care au fost de cealalta parte a baricadei, actionand inainte si dupa 22 decembrie impotriva Revolutiei si a idealurilor acesteia, ucigand, ranind sau retinand revolutionari, ei trebuie eliminati cu probe din randurile adevaratilor revolutionari. Cerem Guvernului Romaniei sa actioneze cu mijloacele legale pe care le detine, sa elimine din randurile revolutionarilor criminalii si complicii acestora", se arata in apelul Asociatiei remis luni.

In opinia revolutionarilor, eliminarea falsilor eroi ar realiza economii la buget prin care sa fie platite in continuare drepturile adevaratilor revolutionari.

"Asociatia 21 Decembrie 1989 este impotriva unor masuri luate in pripa, in ultimul timp de Guvern, fara consultarea revolutionarilor. Aceste masuri lovesc pe nedrept revolutionarii si urmasii eroilor martiri care prin sacrificiul lor din decembrie 89, au daruit libertate poporului roman", se mai arata in comunicatul Asociatiei 21 Decembrie.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că refacerea coaliţiei şi un guvern condus de Ludovic Orban este singura soluţie realistă şi decentă pentru gestionarea crizei...
Sursa: rNews