BBC, despre Bucuresti: "cea mai periculoasa capitala a Europei". Motivul pentru care zeci de mii de oameni risca sa moara oricand

Sambata, 06 Februarie 2021, ora 17:05
16701 citiri
BBC, despre Bucuresti: "cea mai periculoasa capitala a Europei". Motivul pentru care zeci de mii de oameni risca sa moara oricand
Multe dintre cladirile din Bucuresti se gasesc intr-o stare deplorabila FOTO BBC

BBC a realizat un reportaj audio despre problemele Bucurestiului, capitala europeana cea mai periculoasa, din punctul de vedere al jurnalistilor britanici.

Nu infractorii sau coruptia reprezinta cel mai mare pericol, potrivit reportajului postat pe site-ul BBC, ci cladirile care risca sa se prabuseasca in cazul unui cutremur major.

Bucurestenii se afla intr-un real pericol, zi de zi, fara ca multi sa-si ia masuri de precautie. Cei mai multi locuitori ai orasului s-au obisnuit cu situatia, iar autoritatile nu iau nicio masura, asa cum nu au luat timp de 31 de ani, arata jurnalistii.

BBC noteaza ca multe dintre cladirile din Bucuresti sunt intr-o stare deplorabila, iar multe dintre ele risca sa se darame in cazul unui cutremur puternic. O buna parte dintre imobile, in special cele vechi, nu respecta legile de baza si reglementarile privind constructiile. La asta se adauga si faptul ca actele acestor cladiri sunt, in unele cazuri, falsificate, ajungandu-se in situatia in care autoritatile nu mai stiu cu exactitate care sunt cele mai riscante cladiri.

Administratiile care s-au succedat in Bucuresti nu au luat pana acum nicio masura. Britanicii amintesc de celebra "bulina rosie", folosita pentru a marca cladirile considerate periculoase, insa de atunci nimeni nu s-a mai preocupat de acest aspect. La fel de grav este ca, desi capitala Romaniei si-a schimbat recent conducatorii, nici noul primar general nu pare preocupat de aceasta problema.

Autorul articolului aminteste de asa-numitele "camine de nefamilisti", numite si "case pentru cei fara familie", construite pe vremea lui Nicolae Ceausescu si a caror stare s-a degradat de la an la an. Acestea sunt si cele mai expuse, in cazul unui cutremur, amintesc jurnalistii englezi.

Acestea au fost construite in anii regimului Ceausescu pentru a gazdui temporar muncitori adusi din mediul rural si oameni care traiau singuri. Apartamentele avand o singura camera, de marimea unei celule de inchisoare, cu dus comun si toaleta la fiecare etaj nu au fost niciodata destinate familiilor. Dar, dupa caderea comunismului, multe dintre aceste "cutii de chibrituri", deteriorate tot mai mult de la an la an, au ajuns sa serveasca drept camine pentru familii intregi.

Mai puteti citi:

Cinci cutremure în doar nouă minute în Taiwan. Mărturiile oamenilor speriați FOTO
Cinci cutremure în doar nouă minute în Taiwan. Mărturiile oamenilor speriați FOTO
Taiwanul a fost zguduit luni, 22 aprilie, de un cutremur puternic, resimţit la Taipei de personal AFP, Agenţia Meteorologică anunțând un seism de magnitudinea 5,5 în comitatul Hualien din...
Cutremur în Taiwan. Ce magnitudine a avut seismul FOTO
Cutremur în Taiwan. Ce magnitudine a avut seismul FOTO
Un cutremur cu magnitudinea 5,5 a zdruncinat luni, 22 aprilie, districtul Hualien din estul Taiwanului, a anunţat autoritatea taiwaneză pentru meteorologie, transmite Reuters. Nu au fost...
#BBC, #cladiri, #imbobile, #pericol, #cutremur, #cea mai periculoasa capitala , #eveniment
Comentarii