Brambureala la Guvern: Premierul Tudose vrea aplicatie pentru avertizari meteo, insa la DSU exista de peste un an

Luni, 18 Septembrie 2017, ora 16:50
8543 citiri
Brambureala la Guvern: Premierul Tudose vrea aplicatie pentru avertizari meteo, insa la DSU exista de peste un an
Foto: Facebook / Departamentul pentru Situatii de urgenta

Premierul Mihai Tudose vrea o aplicatie pentru avertizarea populatiei inaintea situatiilor de risc major, insa o astfel de aplicatie exista de mai bine de un an, fiind pusa la punct de Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU).

Furtuna violenta care a facut 8 morti si peste 100 de raniti, duminica, in vestul tarii, a dat nastere unor dezbateri aprinse pe tema informarii rapide a populatiei in situatii de urgenta.

Presedintele Iohannis a cerut, luni, explicatii si masuri din partea Guvernului, iar premierul Tudose a convocat la Palatul Victoria reprezentanti ai ANCOM, IGSU, STS, care vor trebui sa puna la punct, in colaborare cu operatorii de telefonie, aplicatia "Sistem Alert", menita sa avertizeze populatia cu privire la "situatiile de urgenta aparute la nivel regional - fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamitati si situatii de risc", dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

In acelasi timp, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat luni ca o astfel de aplicatie exista si a fost descarcata deja de 100.000 de utilizatori, fara sa precizeze insa despre ce este vorba.

Ulterior, ANM a dat un comunicat de presa in care se arata, printre altele: "In regim operativ, atentionarile si avertizarile emise de catre Administratia Nationala de Meteorologie sunt afisate in aplicatia INOVAGRIA Meteo, ce ofera utilizatorilor posibilitatea de a cunoaste, in orice moment, avertizari de vreme severa imediata la nivelul localitatii in care se afla sau pentru pentru orice loc din Romania. Aplicatia a devenit operationala din data de 6 Septembrie 2017 si este disponibila pentru descarcare deocamdata pe Google Play Store".

"100.000 de utilizatori in mai putin 10 zile?!", v-ati putea intreba. Ei bine, nu e chiar asa.

Aplicatia SIVECO destinata pe bani fermierilor si promovata de ANM

Jurnalistii de la Realitatea TV au aflat ca aplicatia INOVAGRIA Meteo, promovata luni de ANM, este produsul unei firme private, SIVECO, si daca in primele zile a putut fi accesata gratuit, incepand din 14 septembrie este pe bani. In plus, nimeni nu stie la ora actuala cati utilizatori are, deci nu la aceasta se referea ministrul de Interne.

Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, directorul general al ANM, Elena Mateescu, a declarat ca institutia a decis sa colaboreze cu firma SIVECO pentru "dezvoltarea unei platforme" prin intermediul careia fermierii sa afle informatii utile despre starea vremii, solutia fiind gasita la o intalnire cu acestia.

Contractul de servicii semnat cu SIVECO prevede ca "ANM tarifeaza doar serviciul de transfer de date", a mai spus Mateescu.

"A fost o intalnire in luna februarie, in cadrul unui eveniment la care au participat foarte multi fermieri din Romania (...) Le furnizam informatiile pentru ca platforma trebuie sa sustina transmisia datelor (...) De aceea tariful e doar de 9,95 euro pe an", a mai spus aceasta.

Intrebata de ce SIVECO le cere utilizatorilor date personale, chiar si contul bancar, directorul ANM a raspuns: "Puteti sa nu actualizati acele date si doar sa descarcati de pe Google Play si doar contra unui tarif. Toate informatiile in baza legii meteorologiei sunt furnizate gratuit".

La randul sau, Cristina Serban, director adjunct SIVECO, a intervenit telefonic si a explicat ca aplicatia respectiva "se adreseaza fermierilor din Romania, iar componenta meteo vine in sprijinul fermierilor cu date specificie pentru a-si planifica mai bine activitatea din ferma".

"Exista date care sunt de interes pentru aceasta categorie, ele nu pot sa fie puse la dispozitia lor altfel. Este o investitie SIVECO Romania, dezvoltata in parteneriat cu ANM, pentru ca primeste de la ANM, in baza contractului de prestari servicii, datele pe care le afiseaza pentru fermieri", a mai adaugat aceasta.

Intrebata cati utilizatori platesc, Carmen Serban a recunoscut ca deocamdata nu se stie.

Pentru explicatii suplimentare, reprezentantii ANM au declarat, pentru Ziare.com, ca aplicatia este una destinata fermierilor si furnizeaza in primul rand informatii specifice, gen umiditatea solului, necesare pentru optimizarea lucrarilor agricole, informatii care nu sunt furnizate publicului larg de ANM.

Suplimentar si gratuit, dar fara a constitui principala destinatie a aplicatiei, sunt furnizate si avertizarile meteo, atat pentru zona agricola de interes mentionata de fermieri, dar si pentru zona unde se afla posesorul aplicatiei in acel moment.

Si atunci, care este aplicatia descarcata de 100.000 de romani la care se referea ministrul Carmen Dan fara sa ofere detalii?

Descarcati aplicatia gratuita a DSU daca vreti sa fiti informati

Cautand pe Internet, am gasit ca in luna ianuarie, la cateva zile de la preluarea mandatului, acelasi ministru de Interne vorbea despre o aplicatie care fusese dezvoltata de Departamentul pentru Situatii de Urgenta pentru alertarea populatiei.

Ziare.com a solicitat, luni, mai multe detalii de la Biroul de presa al DSU, care ne-a precizat ca Departamentul transmite, incepand din 2016, tot felul de alerte prin intermediul aplicatiei care poate fi descarcata gratuit.

Asemenea alerte au fost transmise si in ultimele zile, fiind premergatoare furtunii din vestul tarii, insa ele nu au ajuns la urechile locuitorilor pentru ca acestia nu au stiut de existenta aplicatiei DSU.

"Daca introduceti pe Google Store sau App Store, este acronimul DSU. Este o aplicatie gratuita, realizata de departament in 2016. Sunt mai multe campuri: cel de stiri, unde sunt postate informatii despre tot ce tine de sistemul de urgenta, si sunt acele alerte - meteo, de drum inchis, circulatie feroviara, fel de fel, de exemplu daca vreti sa aflati un adapost montan din Piatra Craiului", a explicat pentru Ziare.com un reprezentant al Biroului de Presa al DSU.

Aplicatia este promovata intensiv pe pagina de Facebook a DSU, informatiile fiind actualizate 24 de ore din 24.

Aplicatia furnizeaza si "lectii" pentru cetateni: cum sa te feresti in cazul unei furtuni, cum sa iti aplici un bandaj etc.

In ceea ce priveste furtuna violenta din vestul tarii, "noi am inceput sa dam alertele de la 15:34", ni s-a explicat.

"Cum a intrat alerta ANM, ea a fost introdusa. Sunt multe alerte date ieri, inclusiv de cod galben, cod portocaliu de vreme rea, pe judete: Arad, Timis, Caras Severin, Bihor, Mehedinti...", ne-a mai declarat reprezentantul Biroului de presa al DSU.

Aplicatia e gratuita. "A fost dezvoltata de noi, de departament, in 2016 si noi o furnizam gratuit", ne-a mai declarat sursa citata, precizand ca aplicatia a fost imbunatatita in acest an cu alte informatii, cum ar fi harti sau puncte de interes, de exemplu un adapost de protectie civila, o farmacie, un spital sau o sectie de politie, functionand ca un GPS.

Citeste mai multe despre: Prima aplicatie de mobil care te alerteaza cand sunt accidente, inundatii sau cutremure si descarca aplicatia gratuita a DSU.

Secretarul de stat Raed Arafat declara in aprilie anul trecut ca aplicatia a fost "finantata de Fundatia SMURD din fonduri extrabugetare in valoare de 17.000 euro, in care este inclusa si mentenanta".

Si atunci, de ce nu o promoveaza actualul Executiv? Pentru ca se pare ca vrea sa faca alte investitii in sisteme care sa anunte fenomenele meteo ca in SUA, dupa cum a anuntat seful PSD Liviu Dragnea.

"Astazi am primit niste sms-uri pe WhatsApp, o companie care mi-a spus ca ei au deja sisteme de avertizare foarte performante. O sa-i transmit asta primului ministru. Trebuie sa vada ANM-ul si Ministerul Mediului daca au ce face ca aceste fenomene sa fie prevazute mai inainte, nu cu 3-5 minute inainte. Sa vedem daca e posibil sa achizitionam rapid acel sistem", a spus Dragnea, dand drept exemplu situatia din SUA, unde uraganele au fost anuntate cu mult timp inainte, dand timp populatiei sa se puna la adapost.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aplicatie DSU alerte meteo , #eveniment