Capitala ar putea intra in carantina dupa noul ordin al Ministerului Sanatatii. Andreea Moldovan: "Nu stiu daca premierul Citu stie de publicarea noilor criterii"

Marti, 13 Aprilie 2021, ora 21:55
5942 citiri
Capitala ar putea intra in carantina dupa noul ordin al Ministerului Sanatatii. Andreea Moldovan: "Nu stiu daca premierul Citu stie de publicarea noilor criterii"
FOTO Hepta

Andreea Moldovan, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat marti seara ca, potrivit noului ordin publicat in Monitorul Oficial prin care sunt inasprite criteriile prin care o localitate va intra in carantina, Capitala ar putea intra si ea din nou in carantina. Aceasta a subliniat ca Bucurestiul ar fi trebuit sa se afle in carantina si potrivit vechii grile. Potrivit Digi24, premierul Florin Citu nu stia despre publicarea acestui ordin.

Aflata in studioul Digi24, Andreea Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a confirmat ca ordinul intra in atributiile ale si ca l-a semnat.

"Acest ordin intra in atributiile mele si atunci era normal sa semnez. Nu pica din cer. Au inceput discutiile in din urma cu o luna. Am avut discutii cu cei din CNSU. Am agreat o forma finala pe care am supus-o discutiilor in comitetul tehnico-stiintific. S-a votat la final si s-a acceptat aceasta forma finala.

Nu este un ordin mai dur si doar mai obiectiv. Are niste indicatori ce pot fi cuantificabili.

Carantina nu se decide pe un singur criteriu ci se iau in calcul mai multi indicatori. Acest oridn se refera si la zonele metropolitane, deci nu ne uitam doar la localitati mai mici ci la intregi zone. Este important sa avem un aspect macro, nu doar la o localitate mica", a declarat Moldovan, pentru sursa citata.

Intrebata despre carantinarea Bucurestiului, in baza noilor criterii, intrucat Capitala intruneste punctajul, Andreea Moldovan a explicat: "Daca luam in calcul vechea grila si pe acea grila Bucurestiul este de carantina (...) Decizia de carantina este o decizie complexa, care tine cont de mult mai multi factori. Acesti indicatori sunt adjuvanti ca sa ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este stuatia actuala, dar decizia este mult mai ampla decat cea bazata strict pe acesti indicatori".

"Aceste criterii au fost discutate in comitetul tehnico stiintific. Nu stiu daca domnul prim-ministru stie. In mod cert domnul ministru al Sanatatii stie."

Criterii noi de carantinare a localitatilor

Ministerul Sanatatii a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localitatilor. Astfel, pe langa rata de incidenta a cazurilor Covid-19, se va lua in calcul si nivelul de testare, precum si gradul de ocupare a paturilor din spitale si sectiile ATI.

Actul normativ modifica si se completeaza Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a masurilor de prevenire si limitare a imbolnavirilor cu SARS-CoV-2, din 22 iulie 2020.

Ministerul Sanatatii introduce un punctaj, pe baza unei grile, pentru evaluarea riscului epidemiologic dintr-o localitate, in vederea instituirii carantinei zonale. Municipiile si zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori risca sa intre in carantina daca au minimum 60 de puncte, iar restul localitatilor daca au minimum 70 de puncte. Rata de incidenta cumulata in 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Criteriile pentru instituirea carantinei zonale pentru municipii/zone metropolitane cu peste 100.000 de locuitori sunt: numar de teste efectuate in ultimele 7 zile, rata de pozitivitate in ultimele 14 zile, rata de incidenta cumulata in 14 zile, trendul incidentei cumulate pentru ultimele 14 zile, numar de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100, grad de ocupare a paturilor ATI in judet, grad de ocupare a paturilor destinate pacientilor cu COVID-19 in judet.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#andreea moldovan, #restrictii, #covid, #ordin, #document , #eveniment