Catastrofa navei Costa Concordia: Adevarul crud din spatele evidentelor

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 23:12
10219 citiri
Catastrofa navei Costa Concordia: Adevarul crud din spatele evidentelor
visualships.com

Despre ei, de obicei, nu se vorbeste deloc si nu se stie aproape nimic depre viata lor. Acestia sunt oamenii care alcatuiesc personalul de serviciu de la bordul navelor de croaziera. Chiar si multi romani isi castiga painea cea de toate zilele, in conditii greu de invidiat.

Catastrofa, in care a fost implicata nava de croaziera "Costa Concordia", a atras atentia si catre un alt aspect al acestei industrii turistice: dificila sarcina a oamenilor care alcatuiesc personalul administrativ si echipajul de comanda al navei. Un total de 1.100 persoane lucrau pe "Costa Concordia" care, saptamana trecuta, a esuat in apropierea coastelor italiene, dupa ce s-a ciocnit de o stanca.

90 la suta dintre membrii echipajului sunt "mercenari" din intreaga lume, cu preponderenta din tari aflate in curs de dezvoltare. Cei mai multi dintre ei nu vorbesc nicio limba straina si acum se tem ca vor ramane fara loc de munca, stiut fiind ca testul Toefl este proba eliminatorie in cadrul interviurilor de angajare pe o nava de croaziera, noteaza Deutsche Welle.

500 dolari pe luna contra a 14 ore de lucru pe zi

Acuzatiile catre membrii echipajului curg din toate partile. Multe informatii din mass-media spun ca o parte dintre pasageri au fost lasati la urma, in cadrul operatiunilor de salvare, in detrimentul membrilor echipajului. Un indian in varsta de 30 ani, care lucra ca chelner pe "Costa Concordia", declara: "eu am fost unul dintre ultimii care au parasit nava. Am coborat cand toti turistii se aflau deja pe tarm", spune omul care s-a prezentat cu numele Joseph. El a mai adaugat ca, pentru 13-14 ore de munca grea zilnica, primeste 509 dolari pe luna.

Altii primesc chiar mai putin. De exemplu, agentii de curatenie, dintre care majoritatea sunt chinezi, sunt platiti mizerabil. Unul dintre ei care, de asemenea, a refuzat sa-si dea numele a declarat pentru reporterii Deutsche Welle ca primeste 450 dolari pe luna. "Acesta este un salariu bun pentru Asia, dar in Europa reprezinta o mizerie", a completat el, adaugand ca ziua sa de lucru este de 11 ore.

Acesti oameni sunt ingrijorati, dar seful companiei de transport naval, "Costa", Pierluigi Foschi, ii numeste eroi si promite ca firma va plati salariile angajatilor pana la sfarsitul contractelor. Cu toate acestea, ei se tem ca, daca incep sa vorbeasca, ar putea sa aiba probleme. O tanara din China, care lucra la receptia navei Costa Concordia spune: "nu avem contracte solide si riscam sa ne pierdem locul de munca in orice moment. Am venit aici cu ajutorul unei companii de recrutare din Shanghai, pentru 9 luni".

Lux pentru oaspeti, pentru personal, mizerie

Un alt angajat chinez este chiar mai critic: "salariul este mizerabil la fel ca si mancarea pe care o primim". Mai mult decat atat, el sustine ca a pierdut cele 3.000 de euro castigate pana acum, care au ramas in cabina sa de pe nava esuata.

Compania isi plateste angajatii cu bani lichizi, de aceea pe nava au loc frecvent multe furturi. "Costa" promite sa acorde compensatii celor care au avut de pierdut de pe urma catastrofei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Costa Concordia naufragiu, #angajati Costa Concordia, #catastrofa Costa Concordia , #eveniment