Untold pentru toate buzunarele în pandemie. Varianta Delta îi sperie pe fanii festivalului și băgă chiriile la apă

Miercuri, 08 Septembrie 2021, ora 15:00
12082 citiri
Untold pentru toate buzunarele în pandemie. Varianta Delta îi sperie pe fanii festivalului și băgă chiriile la apă
În anii trecuți concertele de pe Cluj Arena au adunat câte 60.000-70.000 de fani FOTO Untold

Pandemia a dat o grea lovitură industriei organizării de evenimente, iar multe festivaluri au fost anulate pentru al doilea an consecutiv. Chiar și în cazurile fericite când festivalurile au avut totuși loc în această vară, fanii s-au înghesuit mai puțin, iar line-up-urile au fost mai sărace decât în anii anteriori.

Nici Untold nu va face excepție de la regulă. Cel mai mare festival din România are loc în intervalul 9-12 septembrie, la Cluj, însă din cauza măsurilor pentru prevenirea răspândirii COVID-19, organizatorii limitează numărul spectatorilor.

Varianta Delta și restricțiile i-au speriat pe fani

Acest lucru se vede și pe piața închirierii apartamentelor pe durata festivalului. Dacă în anii anteriori doritorii nu mai aveau nicio șansă să găsească un loc în hotelurile și pensiunile Clujului, iar prețurile treceau de multe ori de câteva mii de euro pe zi, acum lucrurile stau puțin altfel.

Astfel, o simplă căutare pe Booking.com sau pe alte site-uri de profil arată că prețurile s-au diluat față de anii anteriori. Iar în unele cazuri, camerele hotelurilor, pensiunilor sau ale apartamentelor închiriate de privați pornesc de la prețuri sensibil mai mici.

În cazul Booking.com, site-ul indică faptul că miercuri, cu o zi înainte de începerea festivalului, gradul de ocupare al hotelurilor și pensiunilor din Cluj-Napoca era de 74%. Și nu e întâmplător. Din cauza restricţiilor sanitare, capacitatea festivalului a fost redusă la numai 70% în raport cu 2019, când s-a organizat ultima ediție a festivalului.

Spre exemplu, Pensiunea Pension, cotată la 3 stele, mai are camere la 561 de lei pe zi, în timp ce la Hotel Olimp (tot 3 stele) se mai găsesc camere la 750 de lei pentru o noapte.

Totuși, situația este cu atât mai surprinzătoare cu cât după ce pe 8 iunie, când a fost făcut anunțul privind organizarea Untold în perioada 9-12 septembrie, trei zile mai târziu, pe 11 iunie erau epuizate 84% din locurile de cazare pe site-ul Booking.com. De altfel, niciunul din hotelurile de 5, 4 şi 3 stele din Cluj şi din împrejurimi nu mai avea niciun loc de cazare disponibil.

Case și camere de închiriat la prețuri pentru orice buzunar

În acest caz mai există și o altă explicație. Apariția variantei Delta și creșterea numărului de infectări în România i-au convins pe unii să renunțe la rezervări, iar acum hotelurile și pensiunile încearcă să închirieze camerele, dar la un preț mult mai mic.

Tot atunci, anunţul pentru închirierea unei case cu trei camere, în Cluj, pentru cele patru zile în care se desfăşoară festivalul, la preţul de 36.000 de lei, nu a rămas prea mult pe internet, pentru că proprietarul a găsit imediat doritori. Și tot atunci s-a închirat un apartament cu o singură cameră, la 3 kilometri de centrul oraşului, cu prețul de 22.000 de lei pentru patru zile.

În același timp, pe OLX se găsesc acum oferte pentru toate buzunarele. Există case care se închiriază cu prețul de 2.000 de euro pe zi, dar și o garsonieră pornind de la 99 de lei pe zi.

Un festival sigur pe timp de pandemie

Organizatorii Untold promit că în pofida perioadei delicate pe care o traversăm, Untold 2021 va fi un mare succes și dau asigurări că festivalul va fi un loc sigur și că vor fi respectate toate măsurile de siguranță pentru a preveni răspândirea COVID-19.

De altfel, accesul la festival este permis doar persoanelor care au Certificatul Digital EU COVID-19 sau cu testare rapidă antigen. Toate certificatele vor fi scanate pentru a fi verificată veridicitatea lor, prin intermediul aplicaţiei VACCIN.LIVE.

Mai exact, pentru a li se permite accesul, spectatorii trebuie să aibă actul de identitate şi Certificatul Digital EU COVID-19 (Green Pass), care să conţină fie dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare cu un vaccin autorizat în România, fie dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a şi 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Totodată, există și varianta prezentării rezultatului negativ al unui test RT-

PCR, dar nu mai vechi de 72 de ore.

Peste 2.000 de angajați ai Ministerului Administrației și Internelor (Direcția Generală Management Operațional M.A.I, Jandarmeria Română, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția Română, Inspectoratul General pentru Emigrări, Agenția Națională Antidrog, Biroul de Combatere a Crimei Organizate, U.P.U. Cluj-Napoca) și ai Poliției Locale se vor asigura că sunt respectate măsurile de siguranță în toate cele 4 zile și 4 nopți de festival, la cea de-a șasea ediție Untold. Acestora li se alătură și 700 de agenți de securitate privați.

De asemenea, în perimetrul festivalului vor fi amplasate și un spital de campanie SMURD și 5 puncte de prim ajutor. Astfel, participanții se vor afla în cel mai sigur loc din România, în cele 4 zile de festival.

Centre de testare rapidă

Untold a pus la dispoziția celor care nu sunt vaccinați, trecuți prin boală sau care nu au test RT-PCR, posibilitatea să se testeze (antigen rapid) prin parteneriatele încheiate cu 5 furnizori medicali însumând 28 centre de testare în 7 orașe din țară, precum Cluj-Napoca, Florești, Otopeni, București, Constanța, Arad și Timișoara. Partener oficial medical al festivalului este rețeaua privată de sănătate Regina Maria.

O măsură suplimentară luată pentru siguranța participanților de către organizatorii UNTOLD este că minorii peste 7 ani vor parcurge același triaj epidemiologic, respectiv testare rapidă sau Certificatul Digital UE COVID-19.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#untold, #restrictii, #inchirieri, #camere, #hoteluri, #pensiuni, #cazare untold, #cazare Cluj Untold , #eveniment