Curtea Constitutionala, asteptata sa se pronunte cu privire la legea privind referirile la identitatea de gen in scoli

Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 07:20
2133 citiri
Curtea Constitutionala, asteptata sa se pronunte cu privire la legea privind referirile la identitatea de gen in scoli

Curtea Constitutionala s-ar putea pronunta, miercuri, pe sesizarea presedintelui Klaus Iohannis privind neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea articolului 7 din Legea Educatiei Nationale 1/2011, prin care se interzice in institutiile de invatamant referirea la identitatea de gen.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, legea contravine unor prevederi constitutionale referitoare la statul de drept si principiul separatiei puterilor in stat.

Legea interzice in unitatile, institutiile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale, inclusiv in unitatile care ofera educatie extrascolara, activitatile "in vederea raspandirii teoriei sau opiniei identitatii de gen, inteleasa ca teoria sau opinia ca genul este un concept diferit de sexul biologic si ca cele doua nu sunt intotdeauna aceleasi", precum si a activitatilor care contravin principiilor prevazute la art. 3 al Legii 1/2011.

Presedintele Iohannis afirma ca legea sesizata la CCR contravine articolului 29 privind libertatea constiintei din Legea fundamentala.

"Consideram ca prin legea dedusa controlului de constitutionalitate se impune un stereotip/cliseu in ceea ce priveste rezultatul cercetarii unor anumite teorii/opinii, care trebuie sa fie unul si acelasi, sa se incadreze intr-un tipar si sa nu se orienteze intr-un anumit sens sau scop, in caz contrar, sanctiunea fiind interzicerea activitatii de raspandire a respectivelor teorii/opinii in mediul specific educational. In cazul de fata, invederam ca solutia Parlamentului de a impune prin lege ce activitati, teorii sau opinii si cu ce scop se pot constitui acestea in activitati educative care sa poata fi desfasurate in unitatile de invatamant si, prin urmare, ce discipline se pot studia in mediul scolar sau academic contravine libertatii individuale de constiinta intrucat, prin aceasta forma, dispozitia normativa este de natura sa ingradeasca libertatea de gandire si a opiniilor", sustine Klaus Iohannis.

Seful statului aminteste ca, potrivit art. 29 alin. (1) si (2) din Constitutie, individul se bucura de libertatea neingradita a gandirii si opiniilor, libertatea constiintei fiind garantata.

"Intregul sistem educational trebuie sa fie deschis pentru idei, opinii si valori, statul trebuind sa se abtina de la adoptarea unor solutii legislative care pot fi interpretate ca lipsite de respect fata de convingerile persoanelor, respectiv parintilor sau tutorilor legali. In acest sens sunt si dispozitiile art. 2 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, potrivit carora idealul educational al scolii romanesti consta in dezvoltarea libera, integrala si armonioasa a individualitatii umane, in formarea personalitatii autonome si in asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru implinirea si dezvoltarea personala, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetateneasca activa in societate, pentru incluziune sociala si pentru angajare pe piata muncii. De aceea, in organizarea activitatilor de invatamant, statul trebuie sa vegheze la respectarea acestor libertati, consacrand posibilitatea elevilor/studentilor majori de a participa la studierea anumitor discipline, teorii sau opinii, ori de a intelege sau gandi un anumit concept, respectiv rezultat, potrivit propriei lor convingeri", se mai arata in sesizarea transmisa CCR.

Totodata, Iohannis apreciaza ca legea in discutie contravine si prevederilor constitutionale referitoare la principiul egalitatii cetatenilor in fata legii, la cele privind asigurarea accesului la invatatura, dar si la prevederile Legii fundamentale cu privire la protectia copiilor si tinerilor.

"Prin impunerea unei conditii pentru interzicerea, in unitatile de invatamant, a activitatii in vederea raspandirii teoriei sau opiniei identitatii de gen, anume aceea ca aceasta teorie/opinie sa fie inteleasa ca un concept diferit de sexul biologic si ca cele doua nu sunt intotdeauna aceleasi, legea dedusa controlului Curtii Constitutionale este de natura sa determine excluderea din sfera beneficiarilor dreptului la educatie pe aceia care ar dori studierea teoriei/opiniei identitatii de gen, circumstantiata insa, in mod subiectiv, de catre legiuitor, in functie de modul in care aceasta este inteleasa", explica presedintele.

De asemenea, potrivit sefului statului, legea incalca prevederile din Constitutie referitoare la autonomia universitara, dar si articole privitoare la libertatea de exprimare si interzicerea cenzurii.

In sesizarea transmisa CCR se arata ca anumite prevederi ale legii "instituie o norma care este de natura sa determine restrangerea dreptului la libera exprimare, prin aceea ca aplicarea sa se realizeaza in functie de criteriul subiectiv al exprimarii unei anumite teorii/opinii, intr-un anumit sens, expres prevazut de lege".

Iohannis mai sustine ca legea trimisa spre control constitutional ar incalca articole din Legea fundamentala referitoare la respectarea principiului separatiei puterilor in stat, precum dispozitiile art. 61 alin. (1) teza a doua din Constitutie, conform carora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii.

Mai mult, seful statului spune ca prin modificarile si completarile aduse Legii nr. 1/2011 "se creeaza un cadru legislativ confuz, cu reglementari si conditionari diferite pentru aceeasi ipoteza normativa - materia identitatii de gen, ceea ce afecteaza claritatea si predictibilitatea legii", aspect contrar cerintelor de calitate a legii, instituite prin Constitutie.

Citeste si:
De ce insistă PSD pe modificarea Constituției privind alegerea președintelui și ce riscuri sunt ignorate. „Frustrare și tehnică de negociere”
De ce insistă PSD pe modificarea Constituției privind alegerea președintelui și ce riscuri sunt ignorate. „Frustrare și tehnică de negociere”
Încă din primele zile în care se năștea noua coaliție formată din PSD, PNL și UDMR, social-democrații au lansat în spațiul public ideea unei reforme constituționale, precum și o...
Kelemen Hunor, despre declaraţiile de anul trecut ale lui Iohannis: „Şi dacă vreau să uit, nu pot să uit”. Ce spune despre Legea privind statutul minorităţilor
Kelemen Hunor, despre declaraţiile de anul trecut ale lui Iohannis: „Şi dacă vreau să uit, nu pot să uit”. Ce spune despre Legea privind statutul minorităţilor
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că Uniunea nu a renunţat la Legea privind statutul minorităţilor sau la autonomia locală, despre care susţine că, asemenea autonomiei universitare,...