Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat, miercuri, pentru 15 iulie, pronuntarea in cazul sesizarii PNL privind Legea pentru aprobarea OUG 37/2020 referitoare la acordarea unor facilitati pentru imprumuturile date de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.
In aprilie, liderul deputatilor PNL, Florin Roman, anunta ca liberalii ataca la Curtea Constitutionala proiectul de lege de aprobare a OUG 37/2020 privind acordarea unor facilitati celor care au credite, dupa ce actul normativ a fost modificat in Parlament.
"Am spus inca de la inceput, de cand am intrat in aceasta situatie, ca vom ataca la Curtea Constitutionala absolut orice demers populist care nu are o sustinere si o fundamentare serioasa in realitate. (...) Sigur ca ordonanta, asa cum ne-am asteptat, a fost modificata in Parlament si, din acest motiv, pe ideea ca lucrurile au fost deja clar stabilite de catre Guvern si nu mai era nevoie de aceasta modificare, o sa atacam la Curtea Constitutionala legea adoptata", afirma Roman.
Camera Deputatilor a adoptat, in aprilie, cu mai multe amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 37/2020.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare suspendarea, la cerere, a obligatiilor de plata aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane, pentru o perioada care sa nu depaseasca data de 31 decembrie 2020, pentru unii beneficiari ai creditelor acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare, pe fondul posibilelor dificultati pe care acestia le-ar putea intampina in rambursare ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 (persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, intreprinderi mici si mijlocii, IFN-uri).
"Dobanda datorata de debitori, precum si comisioanele aferente corespunzatoare sumelor scadente a caror plata a fost suspendata nu se capitalizeaza la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare. (...) Pentru debitori persoane fizice pentru care prelungirea maturitatii creditelor depaseste limita de varsta prevazuta prin reglementarile creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedeaza la restructurarea creditelor cu depasirea limitei de varsta", prevede, printre altele, proiectul adoptat.