Primar obligat sa-i plateasca daune morale unei vanzatoare de ceaune pentru cuvantul "tiganie". In ce context a folosit termenul

Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 02:22
3982 citiri
Primar obligat sa-i plateasca daune morale unei vanzatoare de ceaune pentru cuvantul "tiganie". In ce context a folosit termenul
Fostul primar al Municpiului Giurgiu, Nicolae Barbu FOTO Facebook/Realitatea Giurgiuveana

Fostul primar din Giurgiu, Nicolae Barbu, schimbat din functie dupa ultimele alegeri locale, a fost obligat sa ii achite unei vanzatoarea de ceaune daune morale de 2.500 de lei pentru ca a respins o solicitare a femeii folosind termenul "tiganie".

O femeie din Giurgiu care vindea ceaune intr-o piata din oras l-a dat in judecata pe primarul orasului, schimbat intre timp din functie, cerandu-i daune morale de 100.000 de lei. In cererea de chemare in judecata, femeia a aratat ca in 12 martie 2013 a transmis, pe email, la Primaria Giurgiu, o solicitare de prelungire a avizului commercial.

Femeia a aratat ca a solicitat acordul comercial pentru un PFA, sustinand ca avea nevoie de doi metri patrati, In cererea transmisa primariei, femeia a mai aratat ca isi castiga existenta vanzand de 12 ani in Piata Centrala din Giurgiu, reusind astfel sa creasca cinci copii.

In cererea de chemare in judecata, femeia a aratat ca solicitarea sa, a ajuns la mapa primarului, primind un aviz cu semnatura lui, din care rezulta clar ca s-a produs o discriminare, prin cuvantul "tiganie", dar si prin cuvintele: "ceaune si alte nimicuri", din " buricul pietei". Concret, primarul i-a respins cererea scriind pe solicitare urmatoarele: Sa i se gaseasca alt loc pentru ceaune si alte lucruri, nu in buricul pietei, ca nu facem "tiganie".

Cum a justificat primarul folosirea "tiganiei"

Primarul dat in judecata s-a aparat in proces sustinand ca "intrucat nu a fost un comportament manifestat in public, nu s-a adus atingere demnitatii unei persoane sau unui grup de persoane sau unei comunitati, nu s-a creat o atmosfera ostila, impotriva acestei persoane, folosirea termenului tiganie cu ghilimelele de rigoare, conform DEX, avand doar conotatia de evitare a unei activitati tumultoase (galagioase, zgomotoase) si nicidecum de insulta sau agresiune verbala asupra unei persoane sau a unei comunitati".

Sentinta nu este definitiva

Judecatoria Giurgiu a admis in parte cererea femeii, obligandu-l pe primar sa ii achite femeii 2.500 de lei daune morale.

"In analiza faptului, daca exprimarea folosita de catre parat in cuprinsul rezolutiei de solutionare a cererii reclamantei, este de natura sa aduca atingere dreptului subiectiv al fiecarei persoane de respectare a demnitatii sale, instanta va avea in vedere notiunea pe care Dictionarul explicativ al limbii romane, precum si alte dictionare o dau termenului de ", se arata in sentinta Judecatoriei Giurgiu.

"Rezolutia data de catre parat, s-ar interpreta, potrivit explicatiilor oferite de dictionare, in sensul ca, desfasurarea activitatii comerciale de catre reclamanta, in perimetrul Pietii Centrale din mun. Giurgiu, ar transforma piata intr-un "cartier ori mahala cu populatie tiganeasca, iar activitatea specifica a pietei s-ar transforma in balamuc, harmalaie, tambalau,scandal, taraboi, etc. ".

Este evident ca asocierea activitatii comerciale desfasurate de catre reclamanta, despre care nu s-a produs nicio dovada ca ar fi incorecta, cu notiunea de "tiganie ", descrisa anterior, reprezinta o afirmatie denigratoare la adresa reclamantei, de natura sa lezeze demnitatea acesteia", a mai aratat judecatorul.

Sentinta nu este definitiva, fiind atacata cu apel la Tribunalul Timis, unde procesul este pe rol.

Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Un bărbat din Butani, județul Bihor, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și la plata de daune morale în valoare de 5.000 de euro, după ce a agresat un jandarm chemat să-l calmeze...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#primar, #giurgiu, #nicolae barbu, #daune morale, #tiganie , #eveniment