Cinci dezastre nucleare pe cale sa se intample

Miercuri, 16 Martie 2011, ora 17:14
5106 citiri
Cinci dezastre nucleare pe cale sa se intample
Foto: Arhiva

Exploziile si incendiile de la centrala nucleara Fukushima Daiichi din Japonia au pornit o adevarata dezbatere privind siguranta energiei nucleare.

Site-ul rferl.org propune o clasificare a celor mai grave dezastre nucleare "care asteapta sa se produca", pe baza cercetarilor efectuate de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), clasament in care se afla si centrala de la Cernavoda.

Centrala nucleara Metsamor din Armenia

A fost construita in timpul anilor 1970, la 30 de kilometri de capitala Erevan. In 1988, zona a suferit un cutremur devastator de 6,9 magnitudine, epicentrul fiind la 75 de kilometri de centrala. Aceasta a fost inchisa in urma seismului.

Oficialii au fost obligati, sapte ani mai tarziu, sa redeschida centrala, care producea aproximativ 40% din energia nucleara a Armeniei.

Din cauza vechimii sale, Metsamor este una din cele mai periculoase centrale din fosta Uniune Sovietica, insa aceasta continua sa produca aproape jumatate din energia necesara Armeniei.

Submarinele britanice nucleare

Pe 22 octombrie anul trecut, primul submarin din clasa Astute a ramas impotmolit in apropierea podului de pe insula Skye din nordul Scotiei. Remorcarea lui de catre o nava de coasta a condus la un abordaj soldat cu avarierea invelisului de amortizare acustica a submarinului. Comandantul submarinului, capitanul Andy Coles, a fost schimbat, iar nava s-a intors la baza Clyde de la Faslane, pentru reparatii. Pe 11 decembrie, submarinul HHS Astute a reintrat in capacitate de lupta.

De asemenea, jurnalistii au raportat alte incidente similiare, in care submarine nucleare cu defectiuni au primit permisiunea de a parasi portul.

Centrala Cernavoda, Romania

Centrala de la Cernavoda este singura din Romania, iar cele doua reactoare asigura aproximativ o cincime din nevoia energetica a Romaniei. Recent, in luna ianuarie, unul dintre reactoare a trebuit sa fie inchis pentru intretinere. In aprilie 2009, celalat reactor a fost, de asemenea, inchis pentru scurt timp din cauza unor probleme electrice.

In timp ce Romania nu este la fel de activa seismic ca Japonia, tara are cota sa de cutremure, mai spun jurnalistii, amintind de cutremurul din 1977.

Centrala nucleara Leningrad din Rusia

Vechea centrala nucleara Leningrad functioneaza din anul 1974 si este echipata cu reactoare sovietice de tip RBMK-1000 cu apa usoara, acelasi model ca cele utilizate la centrala nucleara de la Cernobil, al carui reactor numarul patru a explodat la data de 26 aprilie 1986.

Centrala nucleara Enrico Fermi din Michigan

Localizata in pe lacul Michigan, intre doua centre populate, Detroit, Michigan si Toledo, Ohio, centrala Enrico Fermi are doua reactoare, dintre care unul singur este functional, dupa ce un reactor a fost avariat in urma unui incident din anul 1966.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#centrale nucleare lume, #cinci dezastre nucleare pe cale sa , #eveniment